klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Op maar zo’n duizend autokilometers ligt de kleinste maar oh zo mooie Italiaanse provincie Valle d’Aosta verstopt tussen de hoogste Alpenpieken.
Omdat het bij de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt heeft het een interessante mengcultuur. Men spreekt er Italiaans en in het algemeen ook Frans.
Welkom aan de zonnige kant van de Alpen!

Burchten, kastelen en overweldigende natuur

Van oudsher strategisch gelegen sinds de Romeinse tijd, telt Valle d’Aosta vele burchten, kastelen en forten. De meeste kunnen bezocht worden, zoals het Castello di Fénis dat niet zozeer een verdedigingswerk was, als wel bedoeld als prestigieus onderkomen. Na een geschiedenis van geleidelijk verval zoals zovele in onbruik geraakte kastelen kent het inmiddels een lange historie van restauratie en is inmiddels in oude glorie hersteld.

Van de kristalheldere watervallen zoals de Cascate di Lillaz, wat ook een prachtige route is om te hiken, tot de talloze verstilde meertjes in de dalen en hoog in de bergen kan er eindeloos genoten worden van de onbedorven en soms overweldigende natuur in Valle D’Aosta.

Sommige dorpen, zoals Chamois, zijn niet eens te bereiken per auto en kunnen uitsluitend te voet of per kabelbaan bezocht worden. Hoog op de ongenaakbare berghellingen zwerven de steenbokken rond en overal op hoger gelegen weides beperkt de ‘geluidsoverlast’ zich tot de roep van de Alpenmarmot, met hier en daar een setje koeienbellen of de kreet van een arend. Vlinders zijn er te over in de dalen in allerlei soorten en verlenen nog meer kleur aan de bloeiende Alpen-vegetatie.

Feest voor alle zintuigen

Het is een feest voor alle zintuigen om in deze schitterende natuur heerlijk te lunchen met uitzicht. De gerechten in Valle D’Aosta variëren van stevige lokale kost van ingrediënten zó van het omringende land zoals de beroemde Fontina kaas, vleeswaren en allerlei groenten en fruit, tot geraffineerde specialiteiten van bijvoorbeeld Chalet Etoile aan de voet van de Cervino/Matterhorn. Daar lachen de bijzondere gerechten je toe terwijl de top van deze machtige Alpenpiek vlakbij lijkt.

In Valle d’Aosta is van alles te ontdekken. Van een bezoek aan een in onbruik geraakte goudmijn diep in de berg, tot een wijnproeverij van wijn afkomstig van de hoogste wijngaard van Europa in Courmayeur.

Voor de die-hard renners is er op 2 en 3 september de ‘Collon Trek‘, een run langs een oude smokkelaarsroute die op grote hoogte van Italië naar Zwitserland voert.

Er is op elk niveau een enorme keus aan routes in alle moeilijkheidsgraden, zowel te voet als per (mountain)bike. Zoals een schitterende fietstocht langs het Lago di Place Moulin die goed te doen is voor vrijwel iedereen, tot uitdagende mountainbike trails die voeren over eeuwenoude muilezelpaden en door loopgraven uit de eerste wereldoorlog.


Reistips, verhalen en bijzonderheden over Val d’Aosta lees je hier

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer