Piano del Praiet

Een reisverhaal van Tim de Vries

Twee dagen geleden publiceerde ik het artikel ‘hiken in prachtig Piemonte’ waarbij ik schreef over een hike bij Limone. Nu het vervolg van mijn ontdekkingen in dit geweldige stukje van Italië. Het grootste verschil was al direct te merken. Waarbij de hike de vorige keer bij het bekende en drukkere skioord Limone lag, kom je bij deze vijf uur durende hike geen skilift of dorpje tegen.

De hike Piano del Praiet ligt namelijk afgezonderd in de prachtige natuur van de Maritieme Alpen. Ook wel de Zee-Alpen genoemd die zich uitstreken van het grensgebied Italië en Frankrijk tot Monaco. Zie de kaart hieronder.

Kaart Maritieme Alpen. Afbeelding: Google Maps

Op naar Rifugio Soria Ellena

Vanaf het startpunt waar je parkeerplek genoeg hebt en zelfs een kleine camping aanwezig is, loop je zo het natuurgebied in richting rifugio Soria Ellena. Voor de liefhebbers van meerdaagse wandeltochten: je kan hier ook overnachten. Maar voor ons was het alleen de plek om de maag te vullen met polenta. Dat is een typische maaltijd uit het noorden van Italië en na een stevige wandeling een must have!

Riviertje langs het wandelpad. Foto: Tim de Vries

Prachtige flora en fauna!

De hike is als natuurliefhebber echt aan te raden. Het is een fantastische groene omgeving dat wordt afgewisseld door watervalletjes en mooie loofbomen. En niet te vergeten: de eeuwige sneeuw die als kers op de taart de omgeving nog wat mooier maakt. Naast de mooie natuur komt je tijdens de hike ook genoeg dieren tegen. Natuurlijk het vee van de boer die in het dal aanwezig is, maar ook veel marmotten en steenbokken die zich van dichtbij laten aanschouwen. En vergeet ook niet de mooie kleine dieren: van sprinkhanen tot felgekleurde vlinders. Er zijn er genoeg!

Steenbokken naast het wandelpad. Foto: Tim de Vries

Mountainbiken voor gevorderden

Met een klim van 600 hoogtemeters waarbij je alleen maar omhoog gaat over een pad met losse stenen is het een pittige hike en al helemaal voor de mountainbikers is dit behoorlijk zwaar. boven bij de rifugio kom je de fietsers dan ook uitgeteld en liggend tegen. Dan maar wat vaker stoppen onderweg en genieten van de omgeving.

Meerdere uitvalswegen

Splitsing diverse wandelingen. Foto: Tim de Vries

Zo’n vijftien minuten voor de rifugio kom je bij de splitsing waar je nog de keuze hebt om voor een paar uur door te hiken naar een ander dal. Daarnaast behoort deze kruizing bij de Via Alpina. Een trail die van het westen naar het oosten gaat door de Alpen en waarbij je alle 8 Alpenlanden passeert. Iets wat op mijn ’to do list’ staat en misschien ook wel op die van jou? Let me know!


Lees hier alle verhalen en artikelen over Italië


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer