We gaan eilandhoppen! Het eerste eiland Koločep staat vandaag op het programma. Voor de kust van Dubrovnik liggen zeven eilanden genaamd de Elafieten. Drie daarvan zijn bewoond en Koločep is hiervan de kleinste. Alle drie de eilanden hebben een directe ferry verbinding met de haven van Dubrovnik. Deze ligt aan de andere kant van de stad op ongeveer dertig minuten lopen vanaf het historisch centrum. De exacte locatie vind je hier.                                

Op de veerpont naar Koločep.

Dubrovnik – Koločep is ongeveer driekwartier varen

De eerste ferry gaat om 09:30 en brengt ons in ongeveer driekwartier naar het haventje van Koločep. Een schattig klein eilanddorpje doet ons voor. We zullen vandaag het gehele eiland verkennen. Hier is genoeg tijd voor want onze ferry terug naar Dubrovnik zal pas rond 18:30 vertrekken. Negen hele uren voor dit ruige groene eiland.

Het uitzicht vanaf Koločep.

Er wordt onderweg veel lokale jam en honing verkocht

Onze eerste bestemming is het meest noordelijke puntje van het eiland omdat het zeewater daar haar mooiste azuurblauwe kleur zou hebben. Vanuit het dorp nemen we de trap naar boven en passeren vele huisjes waar lokale jam en honing wordt verkocht. We passeren een begraafplaats waar alleen maar mensen liggen met een geboortejaar van rond 1970. Dat zijn natuurlijk allemaal gesneuvelden die zijn omgekomen tijdens de oorlog van de jaren 90 in Joegoslavië.              

Naarmate we verder klimmen wordt het pad steeds nauwer. We komen ook veel reptielen tegen zoals hagedissen, slangen en een schildpad. Het is nog een hele klim om de zee te bereiken aangezien Koločep hoge rotswanden als kustlijn heeft en geen egale stranden. Onderweg komen we opmerkelijk grote watertanks tegen. Dit zijn geen taps voor water maar opslagplaatsen voor bluswater. In de zomer komen nog wel eens bosbranden op de eilanden voor.

Het wandelpad.

De azuurblauwe kleur van het water is magisch                             

We naderen het noordelijkste punt van Koločep en we verbazen ons over de azuurblauwe kleur van het water. We lunchen op de rotsen terwijl we een prachtig uitzicht hebben over het eiland Lopud, waar we overigens morgen heengaan. Na onze lunch trekken we zuidwaarts. Het volgende doel is de vuurtoren op het zuidelijkste puntje van Koločep. We lopen dezelfde weg terug richting de oorlogsbegraafplaats en nemen de afslag naar rechts. Eerst wandelen we door bewoond gebied maar al snel veranderd het landschap dramatisch.

Uitzicht op Lopud

De kliffen zijn tientallen meters hoog. Ierland aan de Adriatische zee.

De route voert ons langs de rand van het eiland met spectaculaire rotsformaties. De Adriatische zee beukt tegen de kliffen. Het geluid werkt bijna hypnotiserend. Na ongeveer een uur wandelen bereiken we de vuurtoren. Een klein schattig gebouw maar wel het duidelijke eindpunt van onze hike. Vanuit dit punt is de ommuurde stad Dubrovnik duidelijk te zien.

De wandeling terug naar de veerpont is betrekkelijk lastig omdat de juiste bewegwijzering soms ontbreekt. Dit resulteert dat we soms moeten smokkelen en van de gebaande paden zijn afgegaan. We bereiken heelhuids het haventje. De laatste veerpont van de dag brengt ons weer terug naar de haven van Dubrovnik.

De kliffen van Koločep.
De vuurtoren van Koločep. Het zuidelijkste punt van het eiland.

Tips voor Koločep

  • Jadrolinija, de nationale veerboten rederij van Kroatië, heeft een hele fijne app waar je makkelijk ferry kaartjes kan bestellen. Let op alleen met creditcard. De app kan je hier downloaden!
  • Jadrolinija verzorgt niet alleen de veerdienst naar Koločep maar ook naar Lopud en Sipan. Een retourtje Dubrovnik – Koločep kost €6,10.
  • Op Koločep kan je de gebaande paden verlaten maar doe dit op Sipan absoluut niet! Daar liggen nog niet ontplofte mijnen uit de oorlog!
  • Koločep heeft maar 1 restaurant met een beperkte keuze. Neem dus genoeg snacks mee en diner in de haven van Dubrovnik.
  • Meer artikelen over Kroatië vind je hier!

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer