Reisverslag Kroatië | Dubrovnik als hiking walhalla I Deel 1/3
De stad Dubrovnik wordt misschien door vele geassocieerd met massatoerisme, dure restaurants en Game of Thrones. Weinigen weten echter dat de regio rondom Dubrovnik ideaal is om flink te hiken. Tijdens deze reis onderneem ik drie prachtige hikes waarmee ik jullie laat zien dat de prachtige stad en haar omgeving uitermate geschikt zijn voor een actieve vakantie.
Om 07:30 is het nagenoeg stil in Dubrovnik
Op zondagochtend 12 mei om 07:30 sta ik voor een grote poort. Het is nagenoeg stil. Een enkele toerist is al te vinden op de muur van misschien wel de bekendste stad van Kroatie: Dubrovnik. Het is nog heerlijk rustig. Vandaag staat een flinke hike op het programma. Eerst de complete stadsmuur van Dubrovnik met een lengte van ruim twee kilometer om vervolgens de kabelbaan naar boven over te slaan en te hiken naar de top waar het Homeland War Museum gevestigd is.
De roden daken zijn kenmerkend voor deze ommuurde stad.
Ik koop een kaartje online via een QR code en loop de muur op. Deze is op sommige plekken bijna zes meter dik. Zelf doe ik er z’n anderhalf uur over. Het is een absolute aanrader om zo vroeg in de ochtend te gaan. De cruiseschepen met hordes toeristen hebben de stad nog niet bereikt. Vanaf een uur of tien wordt het snel overvol. Ik geniet zelf ruim een halfuur op een platte steen terwijl ik uitzicht heb op de vele rode daken die Dubrovnik rijk is.
Overal zijn cipressen te vinden
Na de wandeling op de stadsmuur loop ik verder in noordelijke richting het beginpunt van de berg. Op de bewegwijzering staat duidelijk ‘walking trail’ en “Dubrovnik in the Homeland War 1991-1995”. Deze valt bijna niet te missen. Het eerste gedeelte van de klim is vrij goed te doen. De ondergrond is stabiel en de bomen bieden genoeg verkoeling waardoor je niet direct vol in de zon loopt. Het bos doet denken aan iets Italiaans want overal zijn cipressen te vinden.
Hoe hoger je komt hoe mooier het uitzicht.
Het middenstuk is lastiger. Dat komt omdat de ondergrond steeds meer gaat bestaan uit losse keien. Ook veranderd de vegetatie snel. Eerst nemen het aantal bomen snel af waarna ook de struiken geheel verdwijnen. Het uitzicht wordt steeds mooier per bocht. Hoe hoger we komen, hoe mooier het uitzicht op de Adriatische Zee en de ommuurde stad Dubrovnik.
Aan de linkerkant ligt Bosnië-Herzegovina, aan de rechterkant Montenegro.
Het einde van de hike is door de open vlakte een stuk zwaarder vanwege de hitte, het is slechts 22 graden is, maar we worden wel getrakteerd op het zien van verschillende reptielen zoals hagedissen en zelfs een enkele slang. Uitkijken waar je dus loopt! Op de top van de berg heb je een adembenemend uitzicht met aan de ene kant Dubrovnik en de drie Elafieten eilanden, waarvan twee in de komende dagen zullen worden verkend en bewandeld.
Aan de andere kant grijs groene bergen, Achter deze bergen ligt aan de linkerkant Bosnië-Herzegovina en aan de rechterkant Montenegro. Via hetzelfde pad gaan we weer naar beneden. Terug naar Dubrovnik. Het belooft veel goeds voor de komende dagen.
Tips voor Dubrovnik
Om het massatoerisme te vermijden en juist die ideale actieve vakantie te beleven, heb ik hier een aantal tips:
- Bezoek Dubrovnik tussen 08:00 en 10:00. De stadsmuren zijn dan nog erg rustig. Dubrovnik is adembenemend mooi dus je wilt de stad zelf ook niet overslaan. Extra tip: betaal met de QR code die overal in de stad te vinden zijn. Zo ontwijk je eventuele rijen.
- Nadat je op de luchthaven van Dubrovnik bent geland, neem een Uber! Reguliere taxi’s zijn erg duur.
- De veerponten zijn te vinden in de haven van Dubrovnik. Dat is aan de andere kant van de stad. Een erg aangenaam stuk! De prijzen van restaurants liggen hier veel lager en hieruit vertrekken de veerponten naar de Elafieten eilanden. Deze eilanden zijn een absoluut wandelparadijs. In mijn volgende twee artikelen zal ik hier dan ook verder op gaan!
- Een fijne accommodatie is Dubrovnik Central Accommodation. Schoon, redelijk goedkoop en precies tussen de oude stad en de haven.
- Meer artikelen met reistips voor vakantie in Kroatië vind je hier!
Jari houdt het meeste van sneeuw en ijs. Skien is daarom ook zijn favoriete sport. Naast wintersport is zijn werk als reisleider een grote passie. Steeds weer nieuwe landen ontdekken is zijn ideaal. Avontuur is namelijk overal te vinden.