Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Een wandelparadijs in de Atlantische Oceaan

Een reisverhaal van Bram Wagemans

Wellicht het meest onbekend stukje Europa dat er is. Europa! Ja, de Azoren horen bij Europa. Het is een Portugese archipel welke midden in de Atlantische Oceaan terug te vinden is. Trek vanuit Lissabon een streep over de plas richting Washington D.C. en ergens halverwege kom je de 9 stipjes tegen.

azoren
Lagoa do Fogo – Foto: Manon Engels

Ponta Delgada, Sao Miguel

Een bestemming die nog onbekend is bij het grote publiek. Dat spreekt mij direct aan. Een eigen cultuur, geen massa’s toeristen die je overal overlopen en je krijgt het gevoel een kleine ontdekkingsreiziger te zijn. Ik breng zelf een bezoek aan het grootste eiland, Sao Miguel. Ik verblijf in Hotel Do Colegio. Een klein, maar idyllisch hotelletje in de binnenstad van Ponta Delgada. Ponta Delgada is de hoofdstad van de Azoren en meteen de grootste plaats van deze archipel. Een binnenstad met allemaal nauwe straatjes, steegjes en oude gebouwen in Portugese stijl. Een leuke winkelstraat met allerlei kleine winkeltjes en boetiekjes. ‘s Avonds kun je net zoals de lokale bevolking, het beste vertoeven in een van de gezellige rerstaurants, barretjes en terrasjes in de haven. Met mooi weer is het hier zeker heerlijk genieten.

bloeiende hortensia’s in alle kleuren, Maar ook kratermeren, zwarte stranden, warmwaterbronnen en enkele schitterende watervallen

Kratermeren, zwarte stranden, warmwaterbronnen en watervallen

Het eiland Soa Miguel is overigens goed te verkennen vanuit Ponta Delgada. Nordeste in het noordoosten is met zo’n drie uur rijden nog altijd goed te doen. Een van de andere eilanden ontdekken. Geen probleem. Vanuit Ponta Delgada vertrekken er dagelijks vliegtuigen en veerboten naar de andere eilanden. Ik ben hier één week en beperk mijn reis tot alleen dit eiland. De Azoren is een waar bloemenparadijs. Overal langs de weg vindt je bloeiende hortensia’s in alle kleuren. Maar ook kratermeren, zwarte stranden, warmwaterbronnen en enkele schitterende watervallen kun je op een van de eilanden makkelijk vinden. Maar bovenal, het is een wandelparadijs met vele, maar allemaal schitterende vergezichten.

azoren
Marina Ponta Delgada – Foto: Bram Wagemans

Sete Cidades: De mythe achter het groene en blauwe meer

Wellicht het meest prachtige en gefotografeerde beeld van Sao Miguel. De kratermeren van Sete Cidades. Op een heldere dag kun je van boven af duidelijk een blauw en een groen meer herkennen. Toch staan deze meren met elkaar in verbinding. Het wordt nog mooier als je de lokale mythe bij dit natuurverschijnsel kent. Het verhaal gaat over prinses Antilia die van haar vader, de koning met niemand mocht spreken. Gedurende de standaard middag dutjes glipte ze steeds weer stiekem het kasteel uit. Het betoverende muziekspel van een herder trok haar aandacht.

Op het moment dat de koning lucht kreeg van de liefde tussen Antilia en de herder, greep hij direct in. De relatie werd door hem verboden en ze mochten elkaar nooit meer zien. Toch brachten ze, al huilend, nog een middag samen door. Uit de tranen van Antilia en de herder ontstonden twee meren. Het blauwe meer staat voor de tranen van de herder en het groene meer staat voor de tranen van Antilia. Met dit verhaal in je achter hoofd, zijn de meren van Sete Cidades nog mooier. Er zijn twee uitzichtpunten die je dan ook moet bezoeken om dit prachtige verschijnsel te aanschouwen.

e wandelroute van Lagoa do Canario naar Miradouro da Boca do Inferno van vijf kilometer is een echte aanrader.

Verlaten en geplunderd

Bij het verlaten en geplunderde The Abandoned Hotel vindt je uitzichtpunt Miradouro da Vista do Rei. Het Hotel, of beter gezegd een karkas met lege kamers, is nog altijd vrij toegankelijk. Het oogt wat creepy, maar het uitzicht vanaf de bovenste verdieping is de moeite waard. En dan heb je ook nog het meest gefotografeerde uitzichtpunt, Miradouro da Boca do Inferno. Het beeld spreekt voor zich. Beide uitzichtpunten zijn met een wandeling vanuit Sete Cidades te bereiken.

Er is de mogelijkheid om om het kratermeer heen te lopen. Maar de wandelroute van Lagoa do Canario naar Miradouro da Boca do Inferno van vijf kilometer (op en neer), is een echte aanrader. De gemiddelde duur is ongeveer 2 tot 2 1/2 uur en het hoogste punt ligt op zo’n 800 meter hoogte. De route is gemiddeld makkelijk te lopen, ondanks enkele steile stukken.

azoren
Miradouro da Boca do Inferno – Fotocredits: Tripadvisor
azoren
Sete Cidades, het blauwe en groene meer – Fotocredits: azoreantours.com

Faial da Terra: Mijn persoonlijke favoriet

Mijn persoonlijke favoriet is terug te vinden aan de zuidoost kust van het eiland, bij het plaatsje Faial da Terra.  Het is eigenlijk een van de onbekendere wandelingen op dit eiland. De wandeling leidt je langs de watervallen Salto do Prego en Salto do Cagarrao. Ook het spookdorp Sanguinho tref je op deze route. Sanguinho is gesticht als vluchtoord voor de inwoners van Faial da Terra. Ver terug in de tijd, werd het eiland geregeld door piraten geplunderd. De bevolking vluchtte voor hun eigen veiligheid de heuvels in, daar waar zij het dorpje Sanguinho hadden gesticht.

Het pad is moeilijk begaanbaar

Ik start de wandeling in Faial da Terra en de weg gaat vanzelf over in een zandpad de bossen in. Hier vindt je al de eerste verlaten boerderijen, waar je alleen nog af en toe een geit tegen komt. Het landschap doet je wat denken aan Nieuw Zeeland of Hawaï. Palmbomen, bananenbomen en varens kom je overal tegen. Het pad is na regenval op de steile stukken soms wat moeilijk begaanbaar, maar nog altijd goed te doen.

Na 250 meter gestegen te hebben kom je uiteindelijk terecht op een magische plek. Daar zie je tussen de rotsen, Salto do Prego liggen. Op een warme dag nodigt het heldere water je uit voor een frisse duik. Ook als je niet wilt zwemmen, blijft dit de ultieme picknick plek. Zoek een fijne rots en laat je voeten lekker in het water bungelen.

Al met al, heb je vanuit hier een geweldig uitzicht over het dal, Faial da Terra en in de verte de Atlantische Oceaan

azoren
Salto do Prego – Foto: Bram Wagemans

Je kunt ervoor kiezen om vanuit hier weer terug te wandelen naar Faial da Terra (4,3 kilometer rond, gemiddelde duur van twee uur). De tweede optie is verder te wandelen naar de tweede waterval, Salto do Cagarrao (zeven kilometer rond, gemiddelde duur van vier uur).

Optie 2

Ik kies voor de tweede optie en vervolg de route verder de heuvels in. Ook hier geldt hetzelfde. Op de terugweg volg ik de route richting Sanguinho, het verlaten dorp. Het ene huis is niets meer dan een ruïne, terwijl het andere huis nog aardig intakt is gebleven. Al met al, heb je vanuit hier een geweldig uitzicht over het dal, Faial da Terra en in de verte de Atlantische Oceaan.

Afdalen doe je over een goed aangelegd, maar steil en kronkelend pad naar beneden. Nagaan, dat dit pad er vroeger niet lag, toen de inwoners in alle haast naar boven vluchten. In Faial da Terra zelf is niet veel te beleven, maar in het plaatselijke bar kun je toch even bijkomen van de wandeling of simpelweg nagenieten van het natuurschoon dat je zojuist gezien hebt.

azoren
Faial da Terra – Foto: Bram Wagemans
azoren
Afdaling Sanguinho – Foto: Manon Engels
azoren
Sanguinho – Foto: Bram Wagemans

Pico da Vara: Het dak van Sao Miguel

Pico da Vara, het hoogste punt van het eiland Sao Miguel. De officiele wandeling is 14,5 kilometer lang (heen en terug). Deze start in het plaatsje Algarvia. Afhankelijk van je ervaring duurt deze wandeling tussen de 5 en 7 uur. Toch wordt het eerste stuk vaak overgeslagen. De meeste starten de wandeling bij het informatiebord op 3,5 kilometer van de top. Voor deze route heb je wel een vergunning nodig. Een vergunning is eenvoudig te verkrijgen bij het toeristenbureau of informatiecentrum.

De route vanaf het informatiebord gaat over een goed begaanbaar pad. Het eerste stuk is redelijk steil, maar toch goed te doen. De informatie van te voren doet heftiger beloven dan het in werkelijkheid is. Op en neer moet je rekening houden met een tocht van 2 ½ tot 3 uur. Overigens kun je de wandeling het beste op een heldere dag doen. Want de bewolking wil zich wel eens samen klonteren boven het eiland. Dit kan het uitzicht goed belemmeren. Toch wil de bewolking geregeld net zo snel weer vertrekken, dan het is komen aanwaaien.

azoren
Uitzicht Pico da Vara – Foto: Bram Wagemans

Lagoa do Fogo: Het centrum van het eiland

Lagoa do Fogo, centraal gelegen op het eiland, is een prachtig kratermeer, welke wat hoger in de bergen te vinden is. Het kan hier koud en bewolkt zijn. Ook de reden dat wij deze wandeling niet hebben gedaan. Reporter Sandra de Moor heeft in 2017 een mooi artikel over de wandeling bij Lagoa do Fogo geschreven. Bekijk haar verhaal en doe inspiratie op voor een mooie wandeling in dit gebied.  Wandeling Lagoa do Fogo

azoren
Lagoa do Fogo – Fotocredits: Pixabay, Comanche0

De Azoren: eiland hoppen

Ik wil absoluut nog een keer terug naar De Azoren. Ook op de andere eilanden schijnen zich enkele pareltjes te bevinden. Eiland hoppen is hier ook een goede optie. Mijn inspiratie haal ik uit de verhalen over de volgende wandelingen:

Op het eiland Pico kun je naar het dak van de Azoren klimmen. De beklimming naar de top, Pico Pequenho, begint bij CAbeco das Cabras (bezoekerscentrum van Nationaal Park Pico).  Maar de krater Pico, welke iets lager ligt, is de ware trekpleister op dit eiland. Het is ongeveer 2 ½ uur klimmen naar de kraterrand en nog eens 1 uur naar de top. Ook voor deze wandeling heb je een vergunning nodig.

Op het eiland Faial zijn twee prachtige wandelroutes te vinden. Er is een schitterende wandeling rondom krater Caldeira, waar elk uitzicht weer anders is. De vele hortensia’s zorgen voor een fleurige ervaring. De ronde duurt ongeveer 2 ½ uur.

Bij het plaatsje Capelo start de route richting de Capelinhos vuurtoren. De route van 12 kilometer start bij de kerk van Capelo en leidt je door bossen met laag struikgewas en over een kaal lava landschap.

De uitdagende en prachtige wandelroute Misterios Negros op het eiland Terciera leidt je door een jungle-achtige omgeving. Laurissilva bossen worden afgewisseld door karakteristieke meertjes en weidse grasvlaktes. De route start bij het Lagoa do Negro, nabij de Gruta do Natal. Het is een route van ruim 6 kilometer, met een gemiddelde duur van 2 ½ uur. Aan het einde van de route tref je een prachtige oase van subtropische planten in een oude vulkaankrater, genaamd Pico Gaspar.

azoren
Pico, het dak van de Azoren – Fotocredits: Pixabay, Comanche0

De Azoren: veel meer dan wandelen alleen

De Azoren heeft meer te bieden dan wandelen alleen. Als je dan toch op de Azoren bent, dan kunnen de volgende bezienswaardigheden niet ontbreken tijdens een bezoek.
Naast het natuurschoon op het eiland, is ook het leven in het water om van te smullen. Het is een waar paradijs voor walvissen en dolfijnen. Ruim 25 verschillende soorten zijn er in de voedzame wateren rondom de eilanden te vinden.

Er zijn verschillende aanbieders van Whale tours. Het is mogelijk om te kayakken, mee te gaan op een zodiac of de rustige grote boot. En het mooie is, ze hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo benaderen zij de walvissen tot op 50 meter afstand. De laatste stap is aan de dieren zelf. Dolfijnen zijn een stuk nieuwsgieriger van aard en vinden het fijn om voor de boot uit te zwemmen.

azoren
Dolfijnen – Foto: Bram Wagemans
azoren
Walvis – Foto: Bram Wagemans

Op de eilanden zijn verschillende warmwaterbronnen te vinden. In het plaatsje Furnas zit je dan gebakken. Er wordt aangenomen dat het water een geneeskrachtige en heilzame werking heeft. De meeste bronnen bevinden zich in het centrum van Furnas, zoals Poca da Dona Beija en Terra Nostra Park.

azoren
Geisers bij Lagoa do Fogo – Foto: Bram Wagemans

Daarnaast kun je bij Lagoa das Furnas enkele geisers vinden. Ik wil je alvast waarschuwen voor de sterke zwavel geur. Ook je zwemkleding kan bruin worden van al het ijzer in het water. Bovendien wordt het lokale gerecht, de Cozido bereid door de hete lucht onder de grond. Het is een stoofpot met aardappelen en vlees, welke zes uur onder de grond blijft om heerlijk klaar te stomen.

Andere warmwaterbronnen op het eiland vindt je bij Caldeira Velha, waar je kunt zwemmen in een natuurlijk thermaalbad, bij een kleine waterval. Bij Ferraria aan de westkant kun je zwemmen bij de warmwaterbronnen in zee.

Gedurende eb is het niet aan te raden, want dan kan het nogal heet worden. Op beide locaties zijn mogelijkheden om je om te kleden aanwezig.

 

Let op: vanaf de hoofdweg is het een stevig stuk dalen naar Ferraria. Vooral als je weer naar boven moet, wordt je auto eens goed getest.

azoren
Caldeira Velha – Fotocredits: Pixabay, alexanderfriedrichmsc

Ook als surflocatie is de Azoren een geschikte bestemming. Aan de zuidkust van Sao Miguel is Populos een leuke locatie om wat golven te pakken. Daarnaast is Ribeira Grande in het Noorden met enkele surfscholen aan de zwarte lava stranden is een uitstekende spot. Ook op de eilanden Santa Barbara, Ilha do Faial, Sao Jorge en Terceira zijn uitstekende surflocaties te vinden.

Europa’s enige theeplantages zijn te vinden op de Azoren. In het noorden van Sao Miguel kun je een bezoekje brengen aan Fabrica de Chá Gorreana of het kleinschaligere Fabrica Chá Porto Formoso. Bij beide plantages kun je uitleg krijgen over de productie van thee. Ik bracht zelf een bezoek aan Porto Formoso en als echte thee drinker, kan ik de pure thee ten zeerste aanbevelen.

azoren
Fabrica de Cha Porto Formoso – Foto: Manon Engels

De Azoren kennen een subtropisch klimaat en dat betekend ook de aanwezigheid van vele planten en bloemen. Hierboven heb ik al enkele keren verwezen naar de vele hortensia’s langs de kant van de weg. Als laatste kan ik daarom een bezoek aan een van de prachtige botanische tuinen op de eilanden aanbevelen. Een waar Walhalla voor elke bioloog. Ik bracht zelf een kijkje bij Parque Natural da Ribeira dos Caldeiroes in de buurt van Achada en Garden of Quinta Do Moinho bij Nordeste. Verder zijn Duque da Terciera Garden (Angra do Heroismo) en Quinta Do Rosas (Pico) de moeite waard om te bezoeken.

azoren
Parque Natural da Ribeira dos Caldairoes – Foto: Bram Wagemans

Ben je al om? Ga het zelf ontdekken, want een ieder die er is geweest, hoor ik hetzelfde zeggen! “Ik ben op veel plaatsen in de wereld geweest, maar dit is zeker een van de mooiste bestemmingen die ik ooit heb bezocht”. Voor meer informatie over wandelroutes en andere bezienswaardigheden kun je terecht op Informatie Azoren.


Lees hier inspirerende reisverhalen van onze reporters


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.