Toen we (Edwin & Tobias) werden uitgenodigd om Madeira te gaan verkennen, met een focus op de ongerepte ruige landschappen, namen we de uitnodiging vol enthousiasme aan. Madeira is een Portugees eiland, dat ter hoogte van Marokko in de Atlantische oceaan ligt. Het eiland telt zo’n 270 duizend inwoners en is qua oppervlakte te vergelijken met het Spaanse Canarische eiland La Palma.

Op het eiland kan je naast geweldig wandelen diverse andere outdooractiviteiten en watersporten ondernemen. Wij hebben een week kennis mogen maken met de variëteit van dit eiland. In dit artikel zal ik alle highlights de revue laten passeren.

Van Funchal naar Porto Moniz

Onze reis begon op Schiphol, met een vlucht van ongeveer vier uur naar Funchal, de historische hoofdstad van Madeira. Deze stad, waar Christiano Ronaldo geboren is, kenmerkt zich door de typisch Portugese architectuur en een buitengewoon gezellige haven. Daarnaast kan je hier ook een van de mooiste botanische tuinen van Europa bezoeken. Het was voor ons zeker de moeite waard om gelijk na aankomst hier snel rond te kijken, voordat we vertrokken naar noorden van het eiland.

Wij huurde een auto in Funchal en reden door het prachtige landschap van Madeira naar Porto Moniz waar we de eerste twee dagen verbleven. Overnachten deden we in het Aqua Natura Bay hotel. Dit hotel heeft een uitzicht over de prachtige baai van Porto Moniz en grenst direct aan de lavabaden waar het dorpje bekend om staat. Deze lavabaden geven het gevoel alsof je in een zwembad in de zee dobbert. Het is vooral tijdens warme dagen de moeite van het bezoeken waard. 

Weelderige bossen en levada’s.

Vanuit Porto Moniz was het mogelijk om het westelijke deel van Madeira te verkennen, dat voornamelijk bedekt is met weelderige groene bossen. Hier genoten we van betoverende uitzichten op kliffen en de uitgestrekte oceaan. Een van de meest geliefde activiteiten in dit deel van het eiland is het verkennen van de levada’s.

Deze irrigatiekanalen, die als wandelpaden langs de berghellingen lopen, bieden een unieke mogelijkheid om het landschap van Madeira te ontdekken. De levada-wandelingen laten je adembenemende landschappen met bossen, watervallen en spectaculaire valleien zien. Een aan te raden hike, die je onder andere langs dit prachtigs voert, is de PR6, Levada das 25 Fontes en Levada do Risco. 

Een andere activiteit die je kan ondernemen in het westen van Madeira is een verkenning van Achadas da Cruz. Als je de gondel naar beneden neemt maak je kennis met het historische Madeira. Als je hier rondloopt ervaar je echt hoe de bewoners leefden. Dit dorpje, dat bijna volledig gemaakt is uit natuurlijke materialen, geeft je daarnaast nog de mooiste uitzichten van West-Madeira. Een kaartje voor de gondel, de steilste van Europa, kost vijf euro en is het geld dubbel en dwars waard.

TIP: Mooie wandelingen die je, naast de PR6, kan doen in het westen van Madeira, zijn de Levada Novo en de PR19. 

 

Canyoning

Tijdens de tweede dag van onze reis in Madeira staat canyoning op het programma. We hadden zoveel verhalen gehoord over vele uitdagende routes en waren vastbesloten om deze populaire activiteit op Madeira zelf te ervaren. Vanuit Funchal vertrokken we met Adventure Kingdom naar een van de bergen die de stad omringen. Na een korte wandeling kwamen we aan op de plek waar ons canyoning-avontuur zou beginnen. We stonden aan de rand van een riviertje dat zich kronkelend door een dichtbegroeid bos slingerde.

Onze gids gaf een briefing over de veiligheidsmaatregelen en vertelde over de technieken die we gaan gebruiken tijdens canyoning. Daarna begonnen we aan het avontuur. De route voerde ons door een prachtige natuur. Hoe lager we kwamen, hoe groener de omgeving werd en hoe dieper het water.

Na twee uur klimmen en abseilen door en langs prachtige watervallen, bereikten we onze eindbestemming. Hier dronken we een welverdiende cappuccino terwijl iedereen enthousiast aan het vertellen was over deze geweldige activiteit.

Na dit avontuur keerde we terug naar Porta Moniz om daar te ontspannen in de prachtige lavabaden. Hierna volgde een diner in het hotel dat heerlijke maar ook vooral prachtige gerechten bereidt. 

Uitbundige weersomstandigheden

Op de derde dag in Madeira werd er noodweer verwacht. Hierdoor waren buitenactiviteiten en veel hikes niet mogelijk. Een verkenning van het eiland met de auto was daarom noodzakelijk. Door de goede wegen is dit gelukkig prima te doen. Het eiland is binnen twee uur met de auto te doorkruisen. Hierdoor konden we, ondanks het uitbundige weer, genieten van de variërende landschappen.

Dit was ook de dag dat we het hotel in Porto Moniz verlieten en ons voor de rest van de reis in Funchal vestigden. Hier zouden wij het verblijven in het Boutique hotel sé. In dit hotel, in het centrum van de stad, is de perfecte plaats als het wat slechter weer is. Daarnaast begeven ook veel activiteiten zich in of rond Funchal waardoor je hiervoor altijd in de buurt bent. 

Zoals je hieronder kunt zien levert het slechte weer op Madeira wel spectaculaire beelden op.

Lees binnenkort deel 2 van dit reisverslag van een heerlijke reis naar Machtig Mooi Madeira. Je ziet dan hoe we een hike maken tussen twee Pico’s en met een ruige Landrover het eiland doorkruisen. Ervaar hoe we vast komen te zitten in de jungle, cultuur opsnuiven in leuke dorpjes en ook nog een pittige tocht maakten op mountainbikes.

Wil jij binnenkort ook naar Madeira, wat wij ons heel goed kunnen voorstellen, check dan ook eens visitmadeira.com/en/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.