De pittoreske havenstad Porto is al heel wat jaren een populaire bestemming voor een stedentrip. Terecht, kan ik zeggen nadat ik er laatst zelf een bezoek aan bracht. Maar het noorden van Portugal heeft nog veel meer te bieden! Wat te denken van een aantal historische steden die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan en het enige officiële nationaal park van het land?

GUIMARÃES

Guimarães is een van de best bewaarde historische plaatsen in het noordelijke district Braga. Met zijn oude straatjes, geplaveid met kinderkopjes, boogwerken, levendige pleinen en historische gebouwen zoals kloosters, kerken en het kasteel, staat het niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit komt voornamelijk door de manier waarop de binnenstad werd gerestaureerd, namelijk met veel oog voor authenticiteit en originaliteit.

De monumentale gebouwen wisselen zich af met typische oude huizen met kleurige gevels en fraaie balkons die vooral in de hoogte zijn gebouwd. Op sommige plekken waan je je weer even terug in de tijd.

Het wordt gezegd dat Guimarães de geboorteplaats is van koning Afonso Henriques en dat het daarmee de belangrijkste plaats was voor de vorming van het koninkrijk Portugal. Het werd de eerste hoofdstad van het land gedurende de oprichting. Als je je wat meer in de stad verdiept, zie je dan ook dat er bij Guimarães vaak verwezen wordt naar ‘’de wieg van Portugal’’ of ‘’de geboorteplaats van Portugal’’.

Een van de nationale monumenten in Guimarães, is de kerk van Sao Miguel. Wanneer je een bezoek brengt aan het kasteel, kom je halverwege de heuvel dit kleine, eenvoudig gebouwde kerkje tegen. Er gaan wat tegenstrijdigheden rond over wanneer de kerk gebouwd is. Sommige mensen beweren dat koning Afonso hier gedoopt is, wat erop zou duiden dat de kerk in de negende of tiende eeuw gebouwd zou moeten zijn. Echter, de eerste verwijzing naar de kerk dateert van 1216.

Een aantal jaren later werd de kerk gezegend. Hoe oud de kerk ook mag zijn, dat hij oud is en al veel heeft meegemaakt rondom de vorming van het land, mag duidelijk zijn. Rondom het kerkje en het kasteel kun je een fijne wandeling maken over goed aangelegde voetpaden in een parkachtige omgeving. De inwoners van het stadje maken hier zeker gebruik van en het is dan ook een populaire ontmoetingsplek.

Onderaan de heuvel, op weg naar het kerkje en het kasteel, vlak bij het ‘’palace of the dukes’’ (de residentie van de eerste hertogen van Bragança), staat een standbeeld van koning Afonso Henriques. Hij lijkt statig op je neer te kijken en te poseren voor iedereen met een camera.

Veel mensen komen naar Guimarães voor een dagtrip. Er zijn niet veel hotels te vinden in de historische stad, waardoor de meeste bezoekers buiten de stad overnachten. Mocht je echter overwegen in Guimaraes zelf te verblijven, is het Conquistador Palace Hotel zeker aan te raden. Tennisser João Sousa heeft dit hotel opgericht en er zijn dan ook allerlei verwijzingen naar zijn geliefde sport. Zo zijn de kamers allemaal vernoemd naar een plaats waar hij een toernooi heeft gespeeld.

Ik wist niet wat ik zag toen ik de deur van mijn hotelkamer ‘’Miami’’ opende. Ik geloof dat ik eerst drie rondjes om het bad op pootjes gedanst heb voordat ik besefte dat dit echt mijn kamer was

Ik wist niet wat ik zag toen ik de deur van mijn hotelkamer ‘’Miami’’ opende. Ik geloof dat ik eerst drie rondjes om het bad op pootjes gedanst heb voordat ik besefte dat dit echt mijn kamer was. Na een lange dag door de stad en na een uitgebreid diner, heb ik uiteraard nog even van het bad gebruik gemaakt. Gewoon, omdat het nu eenmaal kon!

BRAGANÇA

Kun je geen genoeg krijgen van Middeleeuwse sferen? In Bragança kun je je hart ophalen in de goed bewaarde citadel die dateert uit de dertiende eeuw. Bragança ligt in het district Bragança, gelegen tegen de Spaanse grens. Klim bij de citadel vooral even de kasteelmuur op voor een fraai uitzicht. Als je naar het centrum loopt, heb dan oog voor de smalle straatjes met leuke doorkijkjes en de monumentale panden.

Een van de bezienswaardigheden in de citadel, is de kerk van Santa Maria, die dateert uit de veertiende eeuw. Over het naastgelegen Domus Monucipalis, heerst nog veel onduidelijkheid rondom de functie van het gebouw. Een van de ideeën is dat het voor wateropslag gebruikt zou kunnen zijn. Een andere theorie is dat het een plek was waar de beter gestelde mannen uit de gemeenschap samen kwamen.

NATIONAL PARK PENEDA DO GERÊS

Vraag je naar een nationaal park in Amerika, kun je antwoorden verwachten als Yosemite, Grand Canyon, Zion of Yellowstone. Vraag je naar een nationaal park in Portugal, wordt het een stuk lastiger. Je moet ook maar net dat ene park kennen… Want, ook al kent Portugal meerdere natuurreservaten en natuurparken met prachtige flora en fauna, is er maar één plek die officieel als nationaal park geclassificeerd is: nationaal park Peneda-Gerês.

Het is het oudste beschermde natuurgebied in Portugal (opgericht in 1971). Hier kun je je hart ophalen voor granieten bergketens, bosgebieden, watervallen en pittoreske, kleine dorpjes waarin de tijd heeft stilgestaan. Het nationaal park herbergt een grote diversiteit aan dieren zoals salamanders, kikkers, slangen, paarden, katachtigen en herten.

Het gebied staat vooral bekend als huis van de Iberische wolf, die hier in vroegere tijden veelvuldig voorkwam. Een van de historische verwijzingen naar die periode is dan ook een wolvenval in het dorpje Fafião: fojo do lobo. De val bestaat uit twee lange, granieten muren van meer dan zestig meter lang die naar een granieten, ronde put lopen. De bewoners van de omringende dorpen werkten samen om de wolven in de val te lokken en te doden.

Bewoners die de wolven moesten lokken, werden ‘’batadores’’ genoemd en gebruikten stenen, stokken en soms zelfs levende geiten om de wolven met geluid aan te trekken. De bewoners die op de wolven schoten, verstopten zich in kleinere, stenen opstellingen in de buurt van de val. De uiteindelijke wolven doders, oftewel ‘’mata-lobos’’, zaten gecamoufleerd bij de muren van de put.

Wolven werden toentertijd als de grootste vijanden gezien voor de schapen in het natuurgebied. Waarschijnlijk zijn in 1948 voor de laatste keer wolven in de wolvenval gedood. Tegenwoordig zetten de bewoners van Fafião zich in voor de bescherming van de Iberisch wolf, die flink in zijn populatie is gedaald door toedoen van de mens.

Er zijn in Peneda-Gerês diverse wandelroutes en uitzichtpunten te vinden. Ik ging met een aantal mensen en gidsen op pad naar een van de mooie watervallen in het gebied:  cascata de Várzeas, oftewel de Tahiti waterval. Om ons het beste uitzicht te geven, weken we al gauw van de gebaande paden af. Al snel kreeg de route naar de waterval steeds meer weg van een mini survival tour. We liepen door doornstruiken, sprongen over stenen en soms gleed er iemand uit op de smalle maar zeer steile paadjes. Maar eerlijk is eerlijk: de eindbestemming was het zeker waard!

Een handjevol toeristen maar zeker ook de lokale bevolking komt hier zonnen op de omringende stenen of zwemt een rondje in het verfrissende water. Net zoals een herdershond die naast me het water in plonste. Een heerlijke plek om een middagje met een picknickmand door te brengen. Wees gerust: de waterval is ook via een trap te bereiken.

Al probeert men je hier eerst af te schrikken via waarschuwingsborden over dodelijke ongelukken. Die trappen voelen toch iets veiliger dan de survivaltocht die ik erop heb zitten. Maar het survival gevoel kan niet vaak genoeg opgehaald worden, dus na ons bezoek aan het nationaal park, reden we verder naar een avonturenpark in Braga. Hier waagde ik me aan een superman zipline en aan een deel van een klimparcours.

Vijf blauwe pekken en een snee in mijn knie later, was het toch wel echt even genoeg geweest met de actie voor vandaag. Het is echter goed om een beetje conditie op te bouwen als je het noorden van Portugal bezoekt. Niet alleen voor Peneda-Gerês, maar zeker ook voor onze volgende stop: Porto!

PORTO

Als je dan toch in het noorden van Portugal bent, is er een stad die je natuurlijk niet kunt missen: Porto. Hoorde je voorheen mensen vooral bij een reisje naar Portugal de Algarve en Lissabon noemen, is Porto de afgelopen jaren een steeds populairdere bestemming geworden voor een stedentrip. De pittoreske havenstad is de tweede grootste stad van het land, na Lissabon, en ligt aan de noordoever van rivier de Duoro. In 2001 was het de culturele hoofdstad van Europa, samen met Rotterdam.

Porto is een perfecte stad om in te verdwalen. Gooi dus je stadplattegrond aan de kant en laat de VVV links liggen! De stad heeft eindeloze sfeervolle straatjes en smalle steegjes die met ofwel lampenslingers ofwel wapperende waslijnen zijn gedecoreerd. De gekleurde gevels, met name langs de kade, geven Porto een schilderachtig karakter. Niettemin komt dat door de alom bekende Portugese tegeltjes: azulejos.

Hier en daar zijn er kleine altaars in de gevels gebouwd. In deze huizen worden soms diensten gehouden. Natuurlijk zijn er ook diverse grote kerkgebouwen te vinden. Kijk ook af en toe eens op naar de smeedijzeren balkonnetjes: voor veel honden een favoriete plek om van de zon te genieten en alles goed in de gaten houden.

De hoge, smalle huizen die in verschillende hoogtes kort op elkaar staan, variëren niet alleen in kleur maar ook in de staat waarin ze verkeren: sommige gevels hebben te maken met slijtage en een groot deel van de stad staat dan ook in de steigers. Het oude gedeelte van Porto, Ribeira, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt volop gerestaureerd.

Dat is maar goed ook want Porto staat bol van de historische gebouwen, waaronder de kathedraal van Porto en het S. Bento treinstation. Het treinstation is zeker een must om te bezoeken als je in Porto bent. Laat je verbluffen door het indrukwekkende tegelwerk dat hier en daar lijkt op het voor ons zo bekende Delfs blauw. De tegels beelden bekende Noord-Portugese taferelen en oorlogen af.

Een andere tip, zeker voor alle boekliefhebbers onder ons, is natuurlijk de Lello Bookstore. Deze boekwinkel is door Time magazine, The Guardian en Lonely Planet officieel uitgeroepen tot een van de mooiste boekwinkels ter wereld. Nou, als daar je hart niet sneller van gaat kloppen als fervent lezer, weet ik het ook niet meer! Maar zelfs als je geen boekenwurm bent, kun je hier je hart ophalen.

Het prachtige, historische gebouw, met de magnifieke houten trap met rode loper, glas in lood plafond en een karretje op rails om boeken te transporteren, maken het voor iedere reiziger een bezoek dubbel en dwars waard. Let wel op: je hebt een entreekaartje nodig om de winkel te mogen bezichtigen (I kid you not). Probeer zo vroeg mogelijk te komen zodat je nog een kans hebt om mooie foto’s te maken zonder drommen mensen tussen de boekenplanken.

Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toen ik er was, stond er een dubbeldikke rij tot ver om de hoek en nog een paar straten verder… Sommige mensen staan uren in de rij voor een concert, andere voor een boekwinkel.

Wil je de stad gaan verkennen is het niet overbodig van tevoren je beenspieren goed te trainen. De grote niveauverschillen worden voornamelijk door trappen overbrugd. Je loopt je dus heel wat af om van de ene naar de andere plek te komen of om simpelweg bij dat ene leuke restaurantje te komen. Die restaurantjes zijn echter zeker de moeite waard om wat spierpijn voor over te hebben.

In de vele straatjes liggen genoeg eettentjes om het authentieke Portugal te ervaren. Denk hierbij aan kleurrijke, smalle gebouwen met kleine tafeltjes tot net buiten op de stoep en fado muziek op de achtergrond. Aan het water langs de oever van de Duoro vind je natuurlijk ook genoeg leuke plekjes en terrassen om neer te strijken en even bij te komen van de drukte en warmte van de stad.

Aan de overkant van de oever, te bereiken via de beroemde Ponte Dom Luis I brug, ligt Gaia. Officieel heet het Vila Nova de Gaia. Hier zijn de porthuizen te vinden waarom het Porto gebied zo bekend staat. Deze bevinden zich vooral langs de kade waar dan ook in de zomer gezellige terrassen te vinden zijn waar de port rijkelijk vloeit. In de porthuizen kun je, uiteraard, proeverijen ondergaan. Ook gaat hier een kabelbaan waarmee je op een leuke manier van de bovenstad naar de benedenstad kunt reizen.

Tegenover het oude, historische gedeelte in Porto, bevindt zich in Gaia een nieuwe, moderne en hippe wijk die in opkomst is: WOW. In eeuwenoude wijnkelders die hier dicht bij elkaar liggen, wordt er een eerbetoon aan Portugese tradities en industrieën gebracht. De wijk biedt diverse dingen om te doen en te ontdekken. Dit gebeurt onder andere binnen maar liefst twaalf restaurants, winkels, exposities en zeven museum ervaringen.

WOW noemt het specifiek museum ervaringen omdat het hier niet zomaar gaat om een museumbezoekje waarin men vooral om zich heen kijkt, maar waarin men ook ervaringen ondergaat. Zo is er een ‘’wine experience’’ en bezocht ik ‘’planet cork’’, wat uiteindelijk veel interessanter en leuker is dan het klinkt. Want ja, het gaat inderdaad over kurk. En dat is nu niet het meest opwindendste waar je bij een museumbezoek aan denkt.

Toch kan ik je deze experience zeker aanraden als je op zoek bent naar een leuk, leerzaam en origineel museumbezoek in Gaia. Erna een hapje eten en drinken op het stijlvolle dakterras met een geweldig uitzicht over de Duoro en Porto, is ook geen straf.

Al reiskriebels voor Portugal gekregen en klaar om het noorden te ontdekken? Kijk dan ook eens op www.visitportugal.com of neem een kijkje op social media @visitportoandnorth voor nog meer tips en inspiratie.

Alle foto’s zijn gemaakt door Tammy Pagen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.