ADVERTENTIENKBV
Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

Ken jij Porto Santo al? Dit eiland maakt samen met Madeira, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens deel uit van de Madeira archipel. De bijnaam van dit eiland is: Gouden eiland, vanwege z’n enorme strand van maar liefst negen kilometer.

eiland Porto santo: een goed bewaard geheim!

Hoe kom je op Porto Santo

Porto Santo ligt op twee uurtjes varen van Madeira en is een eiland vol natuurschoon, vogels en ongerepte stranden. Je komt er per ferry vanaf Madeira en de twee eilanden zijn dan ook goed te combineren. Deze zomer heeft TUI een route die Madeira en Porto Santo combineert, waardoor je met Tui Fly ook per vliegtuig naar Porto Santo kunt. De vluchten gaan vanaf mei t/m 30 september.

porto santo
porto santo eiland

Wat kun je op Porto Santo doen

Dit is in de eerste plaats een plek om lekker uit te rusten. Porto Santo is een ongerept, klein eilandje waar toerisme nog niet de overhand heeft. Het advies is om er tussen de twee of drie dagen te besteden. Het is er rustig en iedereen kent elkaar en er is geen massatoerisme.

Op dit kleine eilandje kent iedereen elkaar

Omdat het eiland niet al te groot is en redelijk vlak kun je er prima per fiets rond. Het eiland is ongeveer 42m2.  Ook heeft het eiland voldoende leuke wandelmogelijkheden. Dit is bij lange na niet zo uitgebreid als op het grotere Madeira, met zíjn vele levada’s.


Lees mijn blog over wandelen op Madeira:  mountainreporters.com/gebieden/zuid-europa/portugal/wandelen-madeiras-levadas/


De wandelingen op Porto Santo zijn kleinschalig. Je kunt bijvoorbeeld te voet naar het uiterste puntje: Pico Castelo, dit doe je vanuit Moledo. Deze wandeling is circa vijf kilometer lang. Hier heb je mooi uitzicht op de eilandjes voor de kust.

porto santo
het strand van Porto Santo: 9 kilometer lang wit zand

Lekker eten doe je in een van de tavernes, waar je heerlijk lokaal eet met een Portugees wijntje erbij. Ook kun je wandelen of fietsen naar de top van de Pico de Facho.

Bij Portela is een mooi uitzichtpunt met windmolens en vanaf de Pico de Ana Ferreira heb je uitzicht op de golfbaan en de Desertas eilanden.

Je kunt Porto Santo ook onder water bekijken

Duiken en snorkelen
Rondom Porto Santo is het water heel mooi helder en blauw. De mooiste duikspots liggen in het Zuiden bij Ilhéu de Cima (Cima-eiland). Bij de haven van Porto Santo vindt je het duikcentrum.

porto santo
duiken en snorkelen kan goed aan de zuidkant van het eiland

Boottochten
Ga per boot naar Ilhéu de Baixo en Ilhéu de Ferro of vaar rond het eiland. Voor het spotten van walvissen en dolfijnen kun je een specialistische boottocht reserveren.

Bezoek aan Vila Baleira
Vila Baleira is de hoofstad en meteen ook de enige stad van het eiland Porto Santo (eigenlijk lijkt het meer op een dorp). Het heeft een pleintje met restaurants en barretjes.
Bezienswaardigheden zijn een 17de eeuwse kerkje en het vroegere huis van Christoffel Columbus.


Lees hier alle artikelen over Portugal


 

Advertentie

Doe ook mee met de Week van de Bergsport. Klik hier voor meer informatie!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.