Under Armour Sportkleding met korting op Podobrace.nlUnder Armour

Sao Miguel: het groene (wandel)eiland

De Azoren – een eilandengroep midden in de Atlantische oceaan, op 1500 km. afstand uit de kust bij Lissabon gelegen is een bijzondere bestemming en een paradijs voor natuurliefhebbers ! Een aantal eilanden zijn per vliegtuig te bereiken en onderling per boot te bereiken. Ik bezocht het eiland Sao Miguel.  Een geweldig eiland om te wandelen wat niet voor niks de bijnaam “het groene eiland” heeft.  Deze bestemming bezoek je het best met een huurauto.

Eigen foto Sandra de Moor
Een uitzicht tijdens een ritje over het eiland Sao Miguel

Vanwege hun ligging midden in de oceaan kUn je op de Azoren op 1 dag alle seizoenen voorbij zien komen

Beter plan je niet al je uitstapjes vooraf maar kijk je per dag hoe het ervoor staat met mist en regen. En vooral: vraag de eilandbewoners welke kant van het eiland je het beste kunt gaan bezoeken! Dit wisselende weer kan soms een nadeel zijn, maar de leuke kant van dit klimaat is dat de natuur hierdoor echt prachtig is op de Azoren

Sao Miguel is een mekka voor wandelaars en liefhebbers van prachtige natuur. Je vindt er vulkaankraters, bossen, groene weides, steile ruige kliffen, theeplantages, bloemen, en vooral : duizenden hortensia.

De hoofdstad Ponta Delgada

De stad Ponta Delgada is niet al te groot. Het kent een paar mooie pleinen met typisch Portgugese bouwwerken, een mooie kerk, oude poorten en wat steile steegjes en straatjes. De drukte is vooral rondom de haven gecentreerd waar wat winkeltjes zijn voor de aanmerende cruiseschepen. Net tegen de stad aan bevindt zich een grote shoppingmall met een foodcourt. Als je maar kort op Sao Miguel blijft is Ponta Delgade een prima basis, maar heb je de tijd: verblijf dan vooral op verschillende plekjes van het eiland!

De echte schoonheid van Sao Miguel bevindt zich buiten de stad. huur een auto en ga op pad, met altijd een paar wandelschoenen achterin

Sete Cidades: het 2-kleurenmeer in een krater

Eigen foto Sandra de Moor
het twee-kleuren meer Sete Cidades gezien vanaf het uitzichtpunt.

Vanuit Ponta Delgada rijd je in nog geen vijf minuten de “countryside” in, waar het landschap direct heel leeg is en heuvelachtig. Het eerste stuk is nog glooiend, met overal waar je maar kan zien Engels aandoende heggetje en muurtjes met rijen hortensia’s. De groene heuvels met haagjes en koeien doen bijna Nederlands aan. Maar het landschap wordt steeds glooiender en steiler en langzaam klim je in een tocht van 45 minuten naar het prachtige 2-kleurenmeer: Sete Cidades. Als je hier aankomt kijk je vanaf een hoger gelegen deel over dit schitterende kratermeer. Dit meer is ontstaan in een grote vulkaankrater (een Caldeira). Een bijzonder fenomeen, zeker gezien de enorme grootte van deze krater.

De krater is gevuld met TWEE meren: een blauwe; LagoA Azul en het groene meer: Lagoa Verde.

Een uniek fenomeen – twee kleuren in één krater. Er loopt een brug tussen beide kleuren-meren, maar het water kan wel doorstromen. Ondanks dat blijven de meren ieder hun eigen kleur behouden. Onderzoekers hebben nooit kunnen vinden waarom deze twee meren verschillend van kleur zijn. De legende zegt dat twee verliefde mensen uit verschillende sociale milieus uit elkaar werden gehaald door hun verschil in status. Uit verdriet huilden ze twee meren vol, zij huilde groene tranen, hij blauwe. Aannemelijker is dat het te maken heeft met algen of planten.

Rondom Sete Cidades vindt je diverse wandelpaden van verschillende lengtes met het meest unieke uitzicht op deze krater gevuld met water.

Lagoa de Santiago

Onze tweede stop is Lagoa de Santiago waar het echt prachtig is door de mystieke groene mossige kleuren. Het meer is omringd met prachtig groen, bloemen en exotische planten.

Dit meer is helemaal groen, alsof er mos op ligt, omgeven door de prachtigste bloemen… En zo stil als hier heb ik het maar zelden meegemaakt.

eigen foto Sandra de Moor
mosgroen water bij het prachtige kratermeer…

Wandelen & wandelroutes:

De Azoren zijn een paradijs voor wandelliefhebbers! De regering heeft een netwerk van wandelroutes uitgezet over de eilanden, afwisselend van makkelijk tot moeilijk. Ze gaan langs kraters en heuvels, van groene weilanden tot kliffen langs zee, over theeplantages en door bossen met varens en begroeide bomen.

Het enige waar je rekening mee moet houden is het sterk wisselende klimaat: Je kunt per uur verrast worden door een weersverandering en soms brengt dat dikke mist of wolkenpakken met zich mee.

eigen foto Sandra de Moor
Hikers op de top van de heuvel

Dankzij dit klimaat is de natuur wel zo prachtig: het is er bijna Hollands groen en er bloeien de prachtigste bloemen. Nog nooit heb ik zo veel hortensia’s gezien als daar.

Er bestaan diverse combinaties van de eilanden onderling, waarbij je per vliegtuig of boot kunt eilandhoppen. Wil je dus meer zien, dan kun je een fly&drive of rondreis boeken langs drie of vijf eilanden.

Whalewatching

Voor de kust zwemmen grote aantallen walvissen en dolfijnen die je vanaf diverse plaatsen op het eiland per boot kunt gaan spotten. Zoek naar een goed bedrijf waar je mee gaat whalewatchen en kies er eentje die met respect voor de dieren enige afstand bewaren. Een geweldige belevenis!

Eigen foto Sandra de Moor
Steille kliffen en prachtige bloemen : Sao Miguel verveelt nooit!

Binnenkort op deze site meer over de Oostkant van Sao Miguel, waar je geiserbronnen vindt, Lago de Fogo en andere prachtige meren!

Bewaren

advertentieSpanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here