ADVERTENTIENKBV
Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

Bloemeneiland Madeira

Bij het Portugese Madeira denk je meteen aan bloemen … duizenden planten en bloemen kleuren elk jaar weer het eiland. Je vind ze in een van de vele botanische tuinen op het eiland, maar ook gewoon langs de weg.  Tot aan 600 meter hoogte mag je bloemen gewoon plukken! Alles boven die grens is beschermd natuurgebied.

wandelroute Madeira
De vele wandeloutes van het eiland met fantastische vergezichten. Bron: eigenwijze reizen

Vanwege de vulkanische oorsprong is het eiland enorm vruchtbaar wat je terug ziet in de vele plantensoorten en unieke flora en fauna. Maar ken je de “Levada’s op Madeira al die het eiland z’n unieke wandelwegen bezorgen?

De waterkanalen zijn nu meer dan 2500 km LANG. De wandelroute Loopt over het hele eiland

De Levada’s

Het landschap van Madeira is ruig, met mooie watervallen en terrasvormige kliffen. Om al die schuine wanden en akkers van het eiland van water te voorzien zijn er speciale irrigatie-kanalen aangelegd die je Levada’s noemt.

levadas
De Levada’s leiden dwars door de natuur over het hele eiland… Bron Levada Lido tours.com

Hiermee kon het water op het vulkanische eiland vanuit de bergen naar landbouwgebieden worden geleid. De paden die hierlangs zijn aangelegd, kan je bewandelen. In totaal ligt er wel zo’n 2200 kilometer aan wandelpad langs de Levada’s. Dit zijn nu de meest fantastische wandelroutes. Het leuke hiervan is dat je op unieke plekken komt, die alleen te voet bereikbaar zijn en daardoor zo ongerept en zo ver weg van de gebaande paden.

Madeira kliffen
De ruige kliffen van het eiland

Wandeltips

Over het algemeen zijn de Levada’s goed te bewandelen, ze worden goed bijgehouden. Het is echter wel belangrijk dat je goede schoenen draagt en altijd een wandelkaart, mobiele telefoon en een zaklamp meeneemt op pad, want soms passeer je tunnels, een ravijn of flink begroeide stukken.

Neem altijd een wandelkaart, mobiele telefoon en een zaklamp mee op pad

Hou er wel rekening mee dat sommige Levada’s dicht langs ravijnen gaan en niet allemaal geschikt zijn voor wandelaars met hoogtevrees. Over het hele eiland kan je organisaties vinden die wandeltours aanbieden. Ook kan je bij een aantal touroperators vooraf wandelpakketten boeken, of complete wandelvakanties.

Ik geef je alvast een tip voor een website waar diverse Levada’s op te vinden zijn. www.levadasmadeira.com


Lees hier alles over reizen naar Portugal


Bewaren

Bewaren

Advertentie

Doe ook mee met de Week van de Bergsport. Klik hier voor meer informatie!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.