Laat die kinderogen zich maar verwonderen, over alles wat ze tegenkomen in de natuur. Al tijdens een korte wandeling, is er namelijk meer dan genoeg te zien én te beleven. In Catalonië weten ze dat maar al te goed. Daarom licht ik in dit artikel vijf routes toe die jij samen met de kinderen kan gaan bewandelen. Met 5.000 kilometer aan langeafstandswandelingen en 4.000 kortere paden en routes, is het plezier in deze Spaanse regio niet snel voorbij.

Achter iedere boom, rots of berg schuilt weer een ander stukje unieke natuur. Van de Pyreneeën tot aan het vulkanisch gebied van La Garrotxa. En van moeraslanden naar de magische berg van Montserrat. Juist met kinderen, jong of oud, kun je ervoor kiezen om te genieten van deze diverse landschappen. Of je nu lang of kort wilt wandelen, er is altijd een optie.  

Een groene vallei in Catalonië
Een groene vallei in de Catalaanse Pyreneeën. Foto: Catalaans verkeersbureau

Mollera d’Escalarre 

De eerste route om die onweerstaanbare landschappen te ontdekken, neemt je mee naar La Mollera d’Escalarre. Dit moerasgebied ligt in natuurpark Alt Pirineu en ligt ingesloten tussen diverse bergen. De route die je hier kunt bewandelen is niet alleen de juiste lengte om met jonge kinderen te ontdekken, maar heeft ook vlakke en brede paden die het gemakkelijk maken om de route en de natuur te ontdekken. Hier zie je vele trekvogels, zoals de aalscholver, maar maak je ook kans om de iconische bewoner de otter tegen te komen. De meeste kans om een otter te spotten maak je in de vroege uurtjes in april en mei.   

Duur: 1 uur en 25 minuten  
Lengte: 1.8 kilometer  
Soort route: lineair  

Moerasgebied Catalonië
Het Torrassa-moeras in natuurpark l’Alt Pirineu. Foto: Catalaans Verkeersbureau

La Garrotxa, een route door vulkanisch gebied  

Heb jij kinderen die al iets ouder zijn, of juist doorgewinterde wandelaars door alle hikes en huttentochten die jullie inmiddels hebben gemaakt? Dan is het leuk om eens een langere tocht te gaan lopen. Bijvoorbeeld door het vulkanische gebied La Garrotxa. Dit gebied is een van de groenste in Catalonië en dat is natuurlijk prachtig. Gedurende het jaar verandert dit landschap met de seizoenen mee. Van frisgroene bladeren in de lente, tot prachtige kleuren in de herfst. En dat allemaal, terwijl je onderweg je ogen uitkijkt. Met 40 vulkanische kegels – waarvan 23 goed bewaard-, 10 kraters en 20 lavastromen, is er overal waar je kijkt wel iets te zien. Een van de highlights van deze route is Fageda d’en Jordà, een op een lavastroom groeiend beukenbos. Je begint deze route aan de Santa Margarida vulkaan.  

Duur: circa een halve dag 
Lengte: 12 kilometer  
Soort route: rond 

krater van de Santa Margarida vulkaan
De krater van de Santa Margarida vulkaan in het vulkanisch gebied La Garrotxa. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Wilde dieren spotten in Alta Ribagorça  

Wat is er nou leuker dan dierensporen vinden in de natuur? De route ‘route van de fauna van Montiberri’, neemt je mee door de streek van Alta Ribagorça in de Pyreneeën. Hier vind je onder begeleiding van een gids dierensporen, zoals pootafdrukken van wilde katten of uitwerpselen van vossen. Maar bereid je ook voor op het zien van de dieren zelf. Wie weet spot je gedurende deze tocht door valleien en over bergpieken wel een steenarend, slaapmuizen of eekhoorntjes. Het is een redelijk makkelijke wandeling, maar door de gids én alle informatie over het dierenrijk wél heel erg interessant. Zo kijk je ineens met andere ogen naar de omgeving om je heen.  

Duur: 1 uur en 45 minuten 
Lengte: 6.2 kilometer  
Soort route: rond 

Man met uitzicht
Fontalba uitkijkpunt over de Catalaanse Prepyreneeën. Foto: Catalaans verkeersbureau

Vall de Lord, een groen paradijs  

Naast alle bergen en ruwe landschappen, zijn er ook glooiende landschappen met veel water te vinden. Zo kun je op de uiterst kindvriendelijke route ‘Vall de Lord’ genieten van een wandeling langs de rivier. Deze route vertrekt vanuit het VVV-kantoor in de gelijknamige plaats Vall de Lord. Volg de rivier, tot je bij de bron van de Cardener aankomt.  

De route is glooiend en loopt voornamelijk over zeer vlakke paden, wat deze route uitermate geschikt maakt op te bewandelen met kinderen. Zorg voor een extra leuke dag uit wel voor een lunchpakketje en wat lekkers, want na het wandelen van deze route moet je ook nog terug.  

Duur: 2 uur 
Lengte: 7.4 kilometer  
Soort route: lineair  

Water en rotsen in Vall de Lord
Het Llosa del Cavall meer in Vall de Lord. Foto: Catalaans Verkeersbureau

De route is glooiend en loopt voornamelijk over zeer vlakke paden, wat deze route uitermate geschikt maakt om te bewandelen met kinderen.

Voor de echte diehards: langeafstandswandelingen  

Naast de leuke, recreatieve wandelingen in de streek, is ook voor de echte diehards en doorgewinterde wandelfamilies genoeg uitdaging in Catalonië. Zoek een geschikte langeafstandswandeling uit, waar je genoeg pauzes kunt nemen en waar je indien nodig de route kunt verkorten. Een voorbeeld is de vijfdaagse route ‘Pass’Aran’, waar je in vijf dagen tussen de Aran vallei en het Franse Ariège loopt. In totaal is deze route 72 kilometer, en met 11.000 meter hoogteverschil is een goede fysieke gezondheid gewenst.  

Doorkijk Catalonië
Doorkijk met uitzicht de Catalaanse Pyreneeën. Foto: Catalaans verkeersbureau

Andere voorbeelden van meerdaagse wandelingen zijn El Cinquè Llac (het vijfde meer), waar je het laatste meer Montcortès echt niet mag missen. Of La Porta del Cel (de deuren van de hemel), waar je over 65 kilometer totaal 11.000 hoogtemeters maakt. En zo zijn er nog veel meer langeafstandswandelingen te vinden, waar ook zeker wat voor jouw wensen bij zit.   

Nog meer activiteiten met de Catalaanse festivals  

Naast de talloze wandelingen die je in Catalonië kunt doen, staat de regio bekend om zijn cultuur en gastronomie. Speciaal om dat samen te brengen met de voorliefde voor wandelen, worden hier ieder jaar de Hiking Festivals georganiseerd in de Pyreneeën.  Ze vinden plaats tussen mei en oktober en duren twee tot zeven dagen.  

Gedurende deze festivals word je niet alleen uitgenodigd om onder begeleiding van een lokale gids authentieke routes te bewandelen. Je wordt ook nog eens ondergedompeld in workshops, proeverijen en andere activiteiten, die voor zowel jong als oud leuk zijn om te doen. Zo zie je maar, er is zowel voor jong én oud genoeg te doen in de regio. Van prachtige wandelingen die je op eigen houtje maakt, tot sociale bijeenkomsten waar je nog meer leert over de streek.  

logo verkeersbureau Catalunya. Foto: Verkeersbureau Catalunya
Het Verkeersbureau Catalunya is partner van Mountainreporters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.