Voor wie houdt van een ongerept berglandschap in combinatie met veel zonuren zijn de Spaanse Pyreneeën een ideale vakantiebestemming. Het Vlaamse koppel Kenny en Cindy zijn echte outdoor liefhebbers en baten sinds 2020 hier een B&B uit met focus op dagwandelingen en begeleide avontuurlijke activiteiten zoals canyoning, raften en paardrijden.

Hun Caserío de Fatás (vrij vertaald Huis van de Feeën) is daarvoor een zeer geschikte uitvalsbasis en bevindt zich op slechts dertig kilometer van de Franse grens.  De met stijl gerenoveerde boerderij uit 1798 is gelegen in het charmante dorpje Navasa, met slechts 20 inwoners. Hier komt u dus voor de rust én het avontuur!

Bijzondere geografische ligging

Door de bijzondere geografische ligging kan er in de regio het jaar rond gewandeld worden. Terwijl de noordzijde van de Pyreneeën dikwijls geplaagd worden door wolken is het aan de Spaanse kant net het tegenovergestelde. De regio behoort tot één van de zonnigste van Europa.

Omwille van de vele hoogteverschillen is het wandeldecor zeer divers: het hooggebergte met sneeuw op de toppen tot diep in de zomer, uitgestrekte naald- en loofbossen maar ook olijfgaarden, cipressen …  en zelfs een semi-woestijn  zijn niet ver uit de buurt. 

Top 20 wandelingen

Kenny en Cindy hebben hun top twintig favoriete dagtochten verzameld in een wandelboek. Iedere wandelaar vindt hier zijn gading: een leuke familietocht door een traag stromende rivier, urban exploring in één van de vele verlaten spookbergdorpjes, een trekking langs indrukwekkende watervallen en bijzondere rotsformaties tot een aantal zware bergtochten waarvan eentje met maar liefst 1650 meter klimmen. Gasten van hun B&B kunnen via hun website de gedetailleerde routebeschrijvingen van al dit moois downloaden. 

Deze regio is tevens een aantrekkingspool voor canyoneers. Deze aan populariteit winnende sport vond zijn oorsprong in Noord-Spanje.  Met professionele gidsen dalen de deelnemers een met water gevulde kloof af. De obstakels worden al zwemmend, springend of rappellend overwonnen. Afwezigheid van enige hoogte- of watervrees is een must. Er zijn vier moeilijkheidsgraden op basis van de afstand, duur en techniciteit. De aangewezen leeftijd om te starten is tien jaar. 

Wateractiviteiten

Daarnaast zijn ook raften, kanoraften, hydrospeed en Stand Up Paddle leuke wateractiviteiten. Tijdens het voorjaar (de maand mei) kan er geraft worden op de Río Ara, één van de nog weinig echte ‘wilde’ rivieren van Europa.  Minimum leeftijd is 18 jaar. Meer toegankelijk voor alle leeftijden (vanaf 8 jaar) en tevens ook mogelijk tijdens de zomermaanden zijn de wateractiviteiten op de Río Gállego. De kloof waardoor deze rivier stroomt is adembenemend mooi en werd in 2022 door de krant Le Monde uitgeroepen tot één van de geheimtips op deze Aarde. Niet verder vertellen hé! 

Charme en gezelligheid

Naast al deze avontuurlijke emoties is het belangrijk dat er ook wat momenten van rust gevonden worden. Dat kan in El Caserío de Fatás. Door de ligging en uitstraling van het pand is het de ideale plek om de dag te starten en te eindigen op een plaats van charme en gezelligheid. Het pand telt zes ruime kamers, elk met een prachtige uitstraling. Door de absolute rust is het hier heerlijk slapen na de actieve vakantiedagen.

Vanop het terras van de B&B reikt het zicht tientallen kilometers ver. Wat is het zalig om op hete zomerdagen, met een lekkere cocktail in de hand, te kunnen staren naar de laatste sneeuwvelden op de hoogste toppen van de Pyreneeën. De mooie bloementuin wordt vormgegeven door diverse niveaus en hoekjes waar her en der tafeltjes en stoeltjes opgesteld staan zodat elkeen het beste plekje kan uitkiezen. 

Tijdens het ontbijt kunnen gasten zalig genieten van de ochtendzon terwijl honderden zwaluwen hun dagelijkse show opvoeren en daarboven zweven de grote roofvogels door de lucht. In het midden van de tuin, met zon van ´s morgens tot ´s avonds, is het heerlijk relaxen rond het verwarmde zwembad, al dan niet vergezeld van een fris Belgisch biertje. 

Spaanse vibes

Voor het avondeten hebben de gasten de mogelijkheid om de Spaanse vibes op te gaan snuiven in de stad Jaca. Deze authentieke Spaanse stad, ooit de hoofdstad van Aragón, bezit niet alleen een rijk gevulde geschiedenis maar is ook het toneel van de gezellige avonddrukte in de vele tapasbars.

Verschillende avonden per week kunnen de gasten ook in de B&B aanschuiven voor een heerlijke maaltijd met aangepaste wijnen. Gastvrouw Cindy maakt voor haar gasten een lekker en gezond 3-gangen menu klaar. Hoogtepunt van de week is de wijnproefavond. Kenny neemt zijn gasten mee op een culinaire reis door de regio.

De wijnen werden door hem zorgvuldig uitgekozen: van historische unieke druivensoorten tot een aperitiefwijn afkomstig van de  hoogst gelegen bodega van Spanje. En ook de niet wijnliefhebbers kunnen gewoon deelnemen want naast de diverse wijnen komen er die avond allerlei tapas ”Kilómetro Cero” op tafel. 

Lezersaanbieding

Zin om deze prachtige actieve regio te ontdekken? Als lezer van Mountainreporters kun je profiteren van een bijzondere promo: bij reservatie van een verblijf voor zeven nachten tijdens het laagseizoen krijg je tijdens je verblijf 10% korting op álle genuttigde maaltijden en dranken in de B&B.

Meer informatie vind je op Facebook en Instagram

Caserío de Fatás | Calle Santa Eulalia 5 | 22714 Navasa, Spanje | Tel: 0034 722 15 11 49 | cindy@caseriodefatas.com | caseriodefatas.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.