Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Het Geopark ligt ingeklemd tussen de golf van Biskaje en de Baskische bergen en is sinds 2010 lid van “the European and Global Geopark network”. UNESCO heeft wereldwijd 161 plekken verdeeld over 44 landen benoemd tot geoparken. Hiervan liggen er vijftien in Spanje. Een bezoek aan deze vaak bijzondere landschappen leert je onder andere meer over de Spaanse geschiedenis. 

Maar voor wie van wandelen, fietsen, surfen houdt is dit gebied ook zeker een bezoek waard. Een ideale plek voor de actieve outdoor liefhebber, maar ook voor iedereen die van geologie houdt.

Een geo park of geologisch park is een speciaal aangewezen gebied waarin de geschiedenis van de aarde (historische geologie) beleefd kan worden. In een geo park kan het ontstaan van landschappen worden getoond, aangewezen worden welke gesteenten en grondstoffen in de ondergrond voorkomen en hoe geologie en bodems het betreffende landgebruik beïnvloeden.

Deze onderwerpen worden gepresenteerd via begeleide wandelingen, informatieborden in de omgeving, gedrukte publicaties (folders ed.) en via websites. Hierdoor wordt duurzaam gebruik van het geologisch erfgoed bevorderd en kan dit door de mensen die er wonen ook economisch worden uitgebaat. Er zijn mondiale geo parken en nationale geo parken (bron Wikipedia)

In het geopark liggen drie stadjes Mutriku, Deba en Zumaia

Mutriku is ontdekt in 1209. Het is één van de oudste havens in de Golf van Biskaje. Wanneer je door de smalle straatjes van Mutriku loopt kan je zien waarom walvissen doorheen de geschiedenis zo’n essentiële rol hebben gespeeld. Dat is vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar aanwezig in het stadje.

In het oude gedeelte ontdek je huizen en paleizen uit vijftiende tot en met de achttiende eeuw. Ze herinneren aan de geschiedenis van belangrijke families. Maar ook aan de prestaties van de grote Baskische zeelieden en vissers die rond de haven woonden.

De kliffen aan de kust, bekend als Black Flysch, herbergen fantastische schatten in de vormen van fossielen. Een bezoek aan het Nautilus Geological Interpretation Center geeft je een wetenschappelijk inzicht over deze fossielen. Het centrum is niet groot maar de schatten die er aanwezig zijn, zijn impressionant.

Hier ga je terug in tijd, toen dinosaurussen nog heersers waren op het land en fossielen de koningen van de zee. De fossielen van het Nautilus centrum zijn zeer important om de geologische geschiedenis van de Baskische kust te verstaan. Alle fossielen die te zien zijn in het centrum zijn gevonden op de kliffen van de Baskische kust in het Geopark, meer bepaald op de Black Flysch van Mutriku. Ze worden allemaal opgegraven door één persoon, Jesus M. Narvaez en dit al dertig jaar lang.

Iets meer in het binnenland ligt Lastur. Ook dit gebied hoort bij het geopark. Omdat het water ondergronds verdwijnt is de vallei zeer groen. Maar het is ook een donkere en dichte vallei. Je kan hier de hoogste toppen van het geopark terugvinden. En bezoek zeker het Karst informatie centrum, gelegen aan het centrale plein. Tegenover het centrale plein, staat de Plazaolo molen. De molen kan je bezoeken.

In Deba is éen van de bezienswaardigheden de Santa Maria kerk. Een juweeltje van Baskische gotiek. Maar niet alleen de Santa Maria kerk is een bezoek waard. Als je goed naar de gevelstenen van de gebouwen kijkt, zie je dat het allemaal fossielen zijn. Omdat het stadje aan de kust ligt, kan je genieten van de indrukwekkende kliffen gevormd door de black Flysch.

Vanuit Deba starten de wandelroutes GR 121 en PR GI44.

Een aanrader is zeker de wandeling naar de kapel van Santa Catalina. Je wordt dan verwend met vergezichten over de Baskische kust.

Zumaia heeft alles in huis voor de liefhebber van actieve outdoor activiteiten. Zwemmen, surfen wandelen, fietsen…. het kan er allemaal. Neem zeker een kijkje op de website. Je kan hier diverse wandelroutes downloaden. Een wandeling langs de kliffen leert ons waarom deze flysch zo belangrijk zijn.

Elke stap die je zet, brengt je terug in de tijd en stelt je in staat enkele belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van onze planeet te leren kennen. Vanuit het centrum van Zumaia wandel je naar het uitkijkpunt van Algorri. Wow-effect gegarandeerd. Éen van de meest in het oog springende kenmerken van deze wandeling is de structuur van de rotsten, een formatie die gekend staat als flysch. Flysch bestaat uit afwisselend harde en zachte lagen (lagen van zandsteen en leisteen) die miljoenen jaren geleden op de zeebodem zijn afgezet.

De naam flysch werd voor het eerst gebruikt door de Zwitserse geoloog Bernhard Studer in 1827. Studer gebruikte het voor de typische zandachtige en kleiige opeenvolgingen in het voorland van de Alpen. De naam is afgeleid van het Duitse woord fliessen, dat “vloeien” of “stromen” betekent. Studer dacht namelijk dat flysch door rivieren werd gevormd. Het inzicht dat flysch een diep-marien sediment is ontstond pas veel later

Nadat deze lagen waren begraven en in steen waren veranderd, werden ze verschoven door de interne bewegingen van de aarde, die ze omhoog duwden totdat ze werden blootgesteld aan de erosieve werking van de zee. De golven werken als een mes, snijden het rotsachtige front, vormen een horizontaal door golven gesneden platform en creëren een verticale klif op het punt waar ze niet verder kunnen.

Op het punt van Algorri, tussen de gesteente lagen die naast de zee aan de oppervlakte komen, bevindt zich een 65 miljoen jaar oude laag die deeltjes bevat die behoren tot een asteroïde die in die periode met de aarde in botsing kwam en die waarschijnlijk de vijfde massa uitsterving veroorzaakte van het leven op onze planeet.

Om meer te weten te komen over dit gebied en zijn interessante geologische kenmerken, is het Algorri Interpretation Centre zeker een bezoek waard. Je kan ook deelnemen aan éen van de begeleide wandelingen en boottochten, die regelmatig worden georganiseerd door het toerisme kantoor in Zumaia en het Geopark. Lees meer op geoparkea.eus

Vervolg je wandeling naar het kerkje San Telmo. Je wordt beloond met een prachtig zicht op het archeologische en geologische strand van Itzurun beach. Op het strand van Itzurun zijn opnames gemaakt voor de bekende HBO-serie Games of Thrones.

Of geniet gewoon van de vele surfers die liggen te wachten op de perfecte golf.

Een aanrader voor wandelroute is zeker de Sakoneta geotour. Het Geo park biedt vele prachtige uitzichtpunten die ideaal zijn om de geologische geschiedenis te begrijpen. Via een reeks panoramische informatiepanelen en andere zorgvuldig samengestelde informatieve elementen, leer je alles over het landschap en hoe het gevormd is. Het pad van de wandeling loopt langs de rand van de kliffen en leunt uit over stille baaien. Muren van witte rotsen, beekjes die eindigen in watervallen en een van de grootste getijden-platforms van de Golf van Biskaje.

Het gebied heeft het “eye-catching” deel van de biotoop. Op dit enorme rotsacthtige platform, dat bij eb uitdroogt, heeft de kracht van de zee een geo-morfologisch juweel gebeeldhouwd. Een dromerig landschap dat ons ook helpt om een beter inzicht te krijgen in het natuurlijk erfgoed van de biotoop.

Urdaibai Biosphere Reserve

Urdaibai ligt in het district Busturialdea op een half uur rijden van Bilbao.Hier kan je het enige biosfeerreservaat van Euskadi vinden. Het torenhuis uit de vijftiende eeuw herbergt het centrum over biodiversiteit en heeft als doel het natuurlijk erfgoed te leren kennen.

Een biosfeerreservaat is een door de UNESCO aangewezen gebied dat een ecosysteem representeert waarin de biodiversiteit en de genetische waarden beschermd worden. Bron: Wikipedia

De regio heeft zich volledig ingezet om het duurzaam toerisme te promoten. Je kan de meeste plaatsen bereiken met het openbaar vervoer. Er zijn diverse fietsroutes en wandelpaden voor elk niveau. Meer info: turismourdaibai.com/en/

Mundaka, Bermeo en Gernika moet je zeker bezoeken

Mundaka is de perfecte plaats om je op een surfplank te wagen. Met een beetje geluk kan je de roeiteams zien vertrekken uit de oude haven. Geniet van de smalle straatjes en de gezellige atmosfeer die er heerst, niet verwonderlijk met een enthousiaste burgemeester die Mundaka heeft.

Bermeo heeft dan weer één van de meest belangrijke vissershaven van de kust van Cantabrië. Maar ook hier kan je slenteren door de nauwe straatjes, genieten van de pastel gekleurde huizen, de vele pinxtos barretjes en lekker chillen met een kop koffie bij café Horizontea. Het uitzicht krijg je er gratis bij.

Niet ver van Bermeo ligt Gaztelugatxe. Het is een klein eiland voor de kust van Biskaje. Het eiland is met een brug verbonden met het vasteland. Op de top van het eiland staat de kleine kluizenarij San Juan de Gaztelugatxe, gewijd aan Johannes de Doper. De eerste kerk stond hier reeds in de tiende eeuw. Ook deze locatie is gebruikt als filmset voor Games of Thrones.

En dan is er nog Gernika. Ja, de camino (pelgrimsroute) loopt door deze stad, maar deze plaats heeft zoveel meer te bieden. Klik zeker even op de link van de website van de toeristische dienst, waar je alles kan terugvinden wat Gernika te bieden heeft.

In het hart van Urdaibai Biosfeerreservaat ligt het Urdaibai Vogelcentrum. De echte vogelliefhebber kan hier zelfs blijven overnachten. het hostel is in het centrum gelegen.

Rond het vogelcentrum zijn er heel wat wandelroutes uitgezet. Je moet natuurlijk rustig aan doen tijdens het wandelen om de vogels niet te storen. Als je interesse hebt in archeologie, kan je van het vogelcentrum een wandeling maken tot aan de Forua historisch complex. Hier vind je de San Marin de Tours kerk. In het religieuze bouwwerk zijn de ruïnes van een tempel gevonden. Iets verderop liggen ook nog de ruïnes van een oude Romeinse stad, Forua. Tijdens de zomer kun je deze bezoeken met een gids.

Laga en Laida strand

Beide stranden liggen in het biosfeerreservaat. Laga strand is ideaal om te surfen. Je hebt hier dan ook een surfschool. Er is een super fijne bar met zicht op de zee. Van Laga strand kan je naar Laida strand wandelen, via de voetgangers promenade. Deze weg loopt jammer genoeg naast een toch wel drukke weg met auto’s, motoren en heel veel wielrenners.

Op Laida strand kan je kajaks en subs huren of met een bootje een rondvaart doen op de Oka rivier.

Als je na al het wandelen, fietsen, surfen en suppen nog energie over hebt, kan je ook nog genieten van de gastronomie die deze regio te bieden heeft.

Restaurants & meer

Saka Restaurant sakabaserria.com

Madaixagane restaurant restaurantemadaixagane.es

Portuondo restaurant restauranteportuondo.com

Txindurriturri Ciderhuis txindurri.com/en/ciderhouse/

Itsasmendi wijngaard bodegasitsasmendi.com/en

Hotels

Arbe Hotel, Mutriku hotelarbe.com/en/

Atxurra Hotel hotelatxurra.com

Agroturismo Santa Klara agroturismosantaklara.com

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer