De Grand Tour van Catalonië is een cirkelvormige route van ruim tweeduizend kilometer, die geïnspireerd is op de reizen die halfweg de negentiende eeuw populair waren bij rijke jongelui. Een route om Catalonië met de auto, camper of caravan te ontdekken, verkennen, ervaren, proeven en te genieten. De Grand Tour is opgesplitst in vijf routes, waarvan elk deel in 5 à 7 dagen kan worden afgelegd of gewoon op je eigen ritme. Je bepaalt zelf waar je stopt, welke bezienswaardigheden je bezoekt, welke activiteiten je uitprobeert en waar je slaapt, dus elke Grand Tour van Catalonië is uniek. 

Geen idee wanneer jij dit leest, maar als ik dit schrijf is het 17 mei 2023. Een dag voordat Edwin (mijn vader en eigenaar van Mountainreporters) en ik beginnen aan onze Grand Tour. Wij hebben gekozen voor route 3 met de veelzeggende en ietwat spiritueel klinkende titel ‘Dichtbij de hemel’. Dat moet helemaal goed komen dus, aankomende week in de Noord-Spaanse natuur.

Naar het hart van de Pyreneeën

Dit deel van de route brengt ons langs adembenemende landschappen naar het hart van de Pyreneeën. Vanuit Lleida rijden we naar de Congost de Mont-rebei, een indrukwekkende kloof die dwars door het Montsecgebergte loopt. Door de kloof loopt een duizelingwekkend wandelpad, dat deel uitmaakt van de GR1. Wie hoogtevrees heeft, kan ook opteren voor een kajaktocht op de kristalheldere Noguera-Ribagorçana.  

Kanoën in de kloof van Mont-rebei © Oriol Clavera

Daarna rijden we richting het Nationaal Park van Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, dat met zijn betoverende gletsjermeren, sublieme bergtoppen en rijke flora het enige nationaal park in Catalonië is. Na een verkwikkende wandeling duiken we in de geschiedenis van de romaanse kunst in Vall de Boí, een vallei die door Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Vooral de dorpjes Taüll en Erill la Vall zijn een bezoek waard.  

We vervolgen onze reis en rijden naar een andere beroemde vallei in de Pyreneeën: Val d’Aran. In Vielha maken we kennis met de plaatselijke taal, het Aranees, en genieten we van de heerlijke gastronomie. 

Tijdens deze roadtrip door Catalonië zullen we reizen langs bijzondere historische bezienswaardigheden en ongerepte natuurlijke hoogtepunten. In die prachtige en pure natuur zullen we onder andere gaan raften, bergwandelen, fietsen en paragliden. Ook staan een ochtend vogelspotter (gieren!) en een wijnproeverij op het programma. Uiteindelijk sluiten we de week af met een dag in Barcelona. De stad waar ik ooit mocht studeren en daardoor altijd een bijzonder plekje in mijn hart zal houden. Ik heb zo’n idee dat we ons prima gaan vermaken in Catalonië.

Lees hier meer over de Grand Tour de Catalunya.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.