Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Iets ten westen van Murcia ligt het gebergte de Sierra Espuña.  De omgeving wordt gedomineerd door het mediterraans klimaat maar door de zeer geringe neerslag is deze regio een van de droogste van Europa. Op sommige plaatsen is het bijna woestijnachtig. De Sierra Espuña is echter een groene oase in het verre dorre landschap. Vanaf de snelweg A-7 (Murcia-Almería) zijn de landschapsverschillen tussen het gebergte en haar omgeving al goed te zien. Als een ware groene bult rijst de Sierra Espuña op uit het verder zanderige landschap.

De Sierra Espuña is een groene oase in de woestijn van Europa

Landschap nabij Alhama de Murcia

Het azuurblauwe meer geeft een schitterend contrast met haar woestijnomgeving

De hike van vandaag duurt circa vier uur. Het is achttien graden op deze februarimiddag. Ideaal weer om te hiken. Deze hike loopt vanaf de grote parkeerplaats nabij het plaatsje Alhama de Murcia richting een van de toppen genaamd “Pozos de la nieve de Sierra Espuña”. Op de top zijn bijzondere bouwwerken te zien. Daarover later meer. We rijden richting Alhama de Murcia waar we een prachtige tussenstop maken bij “Mirador del Embalse de Algeciras” nabij Librilla. Het uitzicht is fantastisch. Midden in het woestijnlandschap ligt een schitterend azuurblauw meer. De groene Sierra Espuña op de achtergrond maakt het kleurenpalet compleet.                              

Mirador del Embalse de Algeciras te Librilla

Het landschap verandert drastisch naarmate we verder klimmen

Na een korte wandeling rondom het meer gaan we richting het startpunt van de hike. De eerste kilometers gaan vrij gemakkelijk omdat de vele bomen een verkoelende werking hebben. De route zelf staat vrij duidelijk aangegeven op de borden. Wij volgen onze weg naar boven richting “Pozos de la nieve”. Na een uur of twee wandelen verandert het landschap drastisch. Het wordt langzaam rotsachtiger en de bomen maken plaats voor open velden met struiken. De route brengt ons nu langs fantastische uitzichten. Op heldere dagen kan je de Middellandse Zee zien.                                               

De Sierra Espuña

Eeuwenoude ijskelders

We komen aan bij het eindpunt van deze hike “Pozos de la nieve”. De naam zegt het al voor degene die een klein beetje Spaans spreekt. Er is echter geen sneeuw te bekennen. Er is ook zeker geen sprake van een sneeuwdek op deze top. Waar komt deze naam dan vandaan? Pozos de la nieve betekent vrij vertaald sneeuwputten. De naam slaat op de ronde gebouwen die iets van iglo’s weghebben. Het zijn ijskelders waar van oudsher sneeuw werd opgeslagen.

In de winter werden deze ijskelders volgestopt met sneeuw, wat vervolgens verhardde tot ijs, zodat in de zomer de omliggende steden konden worden voorzien van vers ijs. Deze ijskelders zijn ruim 400 jaar oud. Nu zijn deze bouwwerken het eindpunt van deze mooie hike. De route naar beneden richting de grote parkeerplaats is eenvoudig en veel sneller dan de klim. Absoluut de moeite waard voor diegene die zoekt naar een prachtige afwisselende hike in de regio van Murcia.

Pozos de la nieve – de Sierra Espuña

Hoe kom je in de Sierra Espuña?

Vanaf de luchthavens van Alicante en Almería bereikt u binnen twee uur de Sierra Espuña. De omgeving staat bekend om haar vele stranden waar immers de meeste toeristen voor komen. Hierdoor wordt de Sierra Espuña niet overspoeld door toeristen. Het beste kun je een auto huren en via de snelweg A-7 de Sierra Espuña bereiken. De afslag richting Alhama de Murcia brengt je naar de grote parkeerplaatsen waar de hikes beginnen. De officiële website vind je hier. Er zijn talloze hotels en andere accommodatie in deze regio te vinden. Meer avonturen over Spanje lees je hier.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer