Het eiland van de eeuwige lente, Tenerife, is met zo’n drieduizend zonuren per jaar, vooral bekend als een zon, zee en strand bestemming. Ik neem je, naar aanleiding van mijn laatste trektocht op het eiland, mee naar de prachtige binnenlanden met bijzondere natuur en spectaculaire geologie. De GR 131 is een wandelroute die over alle zeven Canarische Eilanden loopt. Dit is onderdeel van de wandelroute GR 7 die door Frankrijk, Andorra en Spanje gaat, en ook de Canarische Eilanden aandoet en hier dus de naam GR 131 heeft gekregen.

Markering GR 131, Tenerife Wandelreis

Gran Recorrido, lange afstand wandelpad, GR 131 van Tenerife.

In vijf wandeldagen, weg van het massatoerisme op het eiland, begeleid ik een groep die de Camino Natural de Anaga-Chasna GR-131, zoals hij hier op Tenerife aangegeven wordt, gaat wandelen. Met een totaal van ongeveer negentig kilometers, een stijging van 3600 hoogtemeters en 3300 hoogtemeters dalen. Dus een mooie uitdaging voor de deelnemers.

Trektocht Camino Natural GR131 Tenerife.

Op Tenerife loopt de route ongeveer van noord naar zuid over de “ruggengraat” van het eiland. Waar je door moeder natuur getrakteerd wordt op een veelvoud van verschillende landschappen. Zoals naaldbossen, vulkanische maanlandschappen, half-woestijn, tropische laurierbossen. En waar je een aantal verschillende vegetatiezones, en microklimaten die het eiland rijk is, doorkruist.

Valle La Orotava, Tenerife.

GR 131. Noordkant van Tenerife.

De wandeling start op een plein in het Canarisch dorpje La Esperanza, op tien minuten rijden van de luchthaven Tenerife Noord. Binnen enkele minuten na de start wandel je al in het bos, in het natuurreservaat “Monte de la Esperanza”. De ochtend is nog koud, eind november, als we aan het begin van de eerste etappe staan. De trektocht begint op een hoogte van 950 meter boven zee niveau, en dat merk je aan de temeratuur.

Als de zon na een tijd hoger aan de hemel staat, hiken we met een heerlijk temperatuurtje door een bos, waar loofbomen als de Canarische laurier, kastanjes en daarnaast heidestruiken zich gaandeweg hogerop, mengen met de endemische Canarische dennenbomen. Vooralsnog gaan de zestien kilometer van deze etappe over goed begaanbare bospaden en paadjes, met flink wat hoogtemeters aan het eind van de route.

Etappe La Esperanza – El Gaitero, GR131 trektocht.
Canarische dennenboom, Hiking GR131.

Zee van wolken.

Tenerife is het eiland van de eeuwige lente. Dat betekent dat je tijdens de wintermaanden nog heerlijk buiten kan wandelen. Zo ook tijdens onze tweede etappe. Die brengt ons letterlijk en figuurlijk in en boven de wolken. Een schitterende stuk van de GR131 Tenerife. Spectaculaire uitzichten volgen elkaar op. Met op een gegeven moment de bewolking ver beneden ons.

Zee van wolken – Mar de nubes tijdens etappe El Gaitero – Aguamansa, GR131 Tenerife.

Vochtige noord-oost passaatwinden botsen hier aan de noordkant van Tenerife, op hoogte tegen de bergketen. Een zee van wolken (mar de nubes) als gevolg. De mar de nubes zorgt voor neerslag en vochtigheid, aan de groene noordzijde van het eiland. We blijven stijgen en dalen tijdens de wandeling van vandaag, met steeds weer de Teide die opduikt in ons vizier. Maar bovenal hebben de uitzichten, de stiltes en de mooie natuur de bovenhand.

Nationaal park El Teide.

Vanuit La Caldera, een recreatie gebied in het bos bij het dorp La Orotava, heeft dag drie het echte klimwerk in petto. Een goede 1200 meter omhoog, om uiteindelijk in het nationaal park el Teide, op 2000 meter boven zeeniveau, aan te komen. We verlaten langzaam het dennenbos en begeven ons in de zone van het hooggebergte. We komen boven de boomgrens.

Hier verandert de begroeiing drastisch. Wat er groeit en leeft hier, op tweeduizend meter hoogte, heeft zich perfect aangepast aan het extreme klimaat dat hier heerst. Het struikgewas in bolvorm bijvoorbeeld, dat zich zo niet alleen beschermt tegen de wind en sneeuw, maar ook tegen de sterke insolatie. Eenmaal in het nationaal park aangekomen, komt de titel vulkanisch eiland meer dan tot zijn recht.

Nationaal park El Teide, tijdens GR131 groeps wandelreis.

Spanje heeft 16 nationale parken waarvan vier op de Canarische Eilanden. Op Tenerife is 48,6 procent beschermd natuurgebied. Geen enkele plek in Europa telt meer endemische soorten. (Endemisch: plant- en diersoorten die nergens anders voorkomen).

Nationaal park El Teide, trektocht Tenerife.

De GR 131 vervolgt zijn weg via de vierde en langste etappe, voor een groot deel binnen de grenzen van het nationaal park El Teide. Tijdens de 24 kilometer lange etappe is het smullen geblazen van de indruwekkende geologie.

Etappe El Portillo – Vilaflor, GR 131 Tenerife.

Alles ademt hier vulkanologie. In de volle zon, waan je je in een andere wereld. Kun je de vulkanen niet op een hand tellen. En heb je een groot deel van de dag de 3715 meter hoge, aktieve maar slapende vulkaan, el Teide, als decor. Hoogste punt van Spanje, derde hoogste vulkaan van de wereld (na Mauna Kea y el Mauna Loa, op Hawaii)  als je hem van de zeebodem tot de top telt. Vandaag tijdens dag vier klimmen we naar het hoogste punt van de route, 2338 meter, met als beloning een prachtig panoramisch beeld van de vulkaan el Teide, in volle glorie.

El Teide, Tenerife.

Om de etappe te voltooien dalen we uiteindelijk af aan de zuidkant van het eiland. De eindbestemming, na 24 kilometer, 500 hoogtemeters stijgen en 1200 meter dalen, is het pittoreske dorp Vilaflor. In het oudste hotel van Vilaflor genieten we volop van de lokale gastronomie.

Etappe el Portillo – Vilaflor, GR 131. Wandelreis november.
Zuidkant Tenerife, eindbestemming trektocht GR 131, wandelreis.

GR 131. Zuidkant van Tenerife

Tot slot brengt de laatse dag van de groepsreis ons van Vilaflor naar Arona. Aan de zuidkant van het eiland heerst een ander klimaat. Het is er gemiddeld een paar graden warmer dan Tenerife-Noord. Gedurende het jaar valt er veel minder neerslag. Daardoor is het er erg droog. Hier in Tenerife-Zuid is het een komen en gaan van vliegtuigen vol met toeristen die hun zon, zee en strand vakantie gaan vieren. Die komen wij niet tegen vandaag.

Überhaupt is het heerlijk rustig als je je op de paden in het binnenland begeeft. En dat is niet anders tijdens de etappe van ruim 18 kilometer, met een daling van ruim 1300 meter naar beneden. Ook op deze laatste dagetappe komen we nagenoeg niemand tegen. Tijdens het wandelen hoor je de wandelstokken op te stenen tikken. Als we stil staan, is het zo stil dat het in de oren voelbaar is. Adembenemend mooi die rust. Via de laatsen ravijnen dalen we af richting Arona, tevens eindpunt van de GR 131. Terug naar de bewoonde wereld.

Vilaflor, GR 131 Tenerife

De foto´s uit dit reisverslag zijn gemaakt tijdens afgelopen groepsreis Trektocht GR131 Tenerife, eind november 2022.

Canary-Hiking verzorgd georganiseerde groeps- en individuele wandelreizen GR 131 op alle Canarische eilanden. Meer informatie staat online op canary-hiking.com

één reactie op “Trektocht op Tenerife, het eiland van de eeuwige lente.”

  • Marianne Van De Kerckhove
    13 juni 2023 at 22:47

    Wij zijn regelmatig op Tenerife
    Interesse in geleide wandelingen
    Graag contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.