Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Wandelen in de achtertuin van de Costa del Sol

Een reisverhaal van Sandra de Moor

Enige tijd geleden ontdekte ik het Spaanse dorpje Competa. Op slechts een half uurtje van de stranden van de drukke Costa del Sol vindt je dit schattige Spaanse dorp. Een fantastische plek om als basis te gebruiken voor een wandelweek in het prachtige Andalusië. Dit witte dorp met een prachtig kerkje en plein is omgeven door natuurparken als de Tejada en de Almijara bergen. Je draait bij het strandplaatsje Torrox de bergen in en slingert je een weg naar boven naar Competa, waar het compleet anders is dan in de drukke badplaatsen aan zee.

Competa: Een Andalusisch wit dorp dat zo heerlijk anders is dan de drukke badplaatsen van de Costa del Sol !

competa centrum
het dorpje Competa; met het plein en het kerkje. bron: eigen foto Sandra de Moor

Ik huurde in Competa een vakantie-villa met een gastenverblijf erbij en privé-zwembad, waardoor je er met gemak met twee families kon verblijven. Het uitzicht over de bergen was fenomenaal. Het dorpje Competa is ontzettend leuk: je vindt er supermarktjes, een aantal restaurants (ik telde er twintig) en een sfeervol plein waar je elke avond kunt dineren en flaneren zoals dat hoort in Spanje.

Competa heeft Moorse invloeden die je kunt terugzien aan de gebouwen. Het is een kunstenaarsdorp met artistieke “touches” als mozaïeken op diverse uitzichtpunten rondom het dorp. De kern is het plein La Plaza Almijara, met de kerk “La Asunciön”.

competa, het dorp
het witte dorp Competa; met als je heel goed kijkt: de toren midden op het plein. bron: eigen foto Sandra de Moor

Competa: een perfecte basis voor wandelvakanties en outdoorliefhebbers!

Competa is ideaal voor outdoor- en wandelliefhebbers. Het dorp ligt vlakbij een enorm natuurpark van 42.000 hectare en is gelegen aan de rand van het enorme Tejeda natuurpark, het Alhama & Almijara Natuurpark. Dan wordt het ook nog eens omringd door hoge bergen zoals de Maroma (2.063 meter boven zeeniveau) en El Lucero (1.779 meter hoog) waar je helemaal tot aan de top kunt lopen.

Hier maak je wandelingen vanuit het dorp of kies je voor een hike naar de top van de el Lucero

Wandelingen direct vanuit Competa

Een kleine zoektocht op internet laat je zien hoe oneindig veel mogelijkheden er zijn om direct vanuit Competa te wandelen. Er zijn negen officiële tochten en nog een heleboel wandelingen daaromheen. Wandeltochten van drie uur tot aan moeilijke trips van bijna 25 kilometer of bijvoorbeeld naar de “summit” van El Lucero. En dan heb ik het nog niet eens over de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden als je een auto bij de hand hebt. Een beroemde route langs Competa is bijvoorbeeld de  Oude Zijderoute, die tot aan Granada loopt.

Andalusie , competa
wandelen rondom Competa , in spanje

*Competa – Casa de La Mina – en weer terug , circa 4 uur , 12 kilometer.  Je loopt bij deze wandeling langs de wachttoren met een heel mooi uitzicht naar een herberg in het dorpje Casa de la Mina. Via de Puerto del Collado loop je weer terug naar Competa.

*Competa – Canillas – Archez – en weer terug, circa 3 uur, 8 kilometer. Je loopt bij deze wandeling langs een irrigatiekanaal naar Canillas naar een Moors dorpje Archez. Hier zie je een prachtige oude Minaret. Het leuke van deze wandeling zijn de wijngaarden, de ezelpaden en de mooie uitzichten.

Dagtrips per auto: Malaga, Granada, de bergen en de kust

Ben je in Competa, dan kan je gemakkelijk per auto naar Malaga en Granada. In Granada bezoek je natuurlijk het prachtige Moorse bouwwerk “Alhambra”, een schitterend fort uit de Moorse tijd met de tuinen van Generalife. Droom weg in de diverse kamers en galerijen met plafonds van marmer die op kantwerk lijken. Boek wel van te voren je entreekaarten om teleurstelling te voorkomen!

alhambra granada
het schitterende Alhambra in Granada; met de Moorse bouwwerken en water-systemen. een van mijn favoriete gebouwen in de wereld ! bron: eigen foto Sandra de Moor

Malaga is ook een aanrader, met de haven, de kathedraal en het grote aanbod van hippe en leuke musea, waaronder het Picasso museum, en heerlijke pleintjes.


Tip: huur een halve dag een fiets, zodat je nog meer van de stad kunt zien


strand costa del sol
de prachtige kust van de Costa del Sol, bron: eigen foto Sandra de Moor

Ook kan je een bezoek brengen aan Nerja, waar je een prachtig uitzicht hebt vanaf het “Balkon van Europa” over de zee.

Tot slot: deze regio staat ook bekend om de stuwmeren, zoals die van Vinuela. Hier kan je kano’s huren en lekker zwemmen. Het knalblauwe water staat in mooi contrast met de bergen erom heen!

Wat is de beste (wandel) reistijd?

Het voorjaar, najaar en eventueel zelfs de winter. Vooral april tot half mei staat alles prachtig in bloei en heb je de rijpe sinaasappeltjes en de amandelbloesem.

Andalusie
Een van de vele prachtige parken van Andalusië. Bijna het hele achterland is hier nationaal park, met mooie bergen, wandelroutes en mooie dorpjes en steden. bron: eigen foto sandra de moor

Lees hier alle artikelen over reizen naar Spanje


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in