De “Lycian Way” is de eerste lange afstands wandelroute van Turkije. De hike is 500 km lang, start in Fethiye in het oostelijk deel van de stad Mugla tot in Antalya. De weg gaat door de TAURUS bergen. Tijdens de wandeling wordt je vergezeld door het Turquoise water van de zee en geeft het de vele mogelijkheden om de ruïnes van de oude steden te bezoeken. Een ware uitdaging voor “trekking lovers” en zij die genieten van een portie geschiedenis en cultuur.

De moeilijkheidsgraad van deze wandelroute zou geclassificeerd staan van gemiddeld tot zwaar. bron:Go Türkiye

…. en of mijn nieuwsgierigheid getriggerd was na het lezen van de omschrijving….

Dag 1

Een chaotisch Schiphol, een grote vertraagde vlucht, het hardlopen om de connecterende vlucht te halen… en of het de moeite waard was!
Op de luchthaven van Dalaman stond Lara, onze gids voor de volgende dagen, ons blij en vrolijk op te wachten! We moesten nog een uurtje rijden tot in Fethiye, waar het hotel Yacht Bohéme lag.

Dag 2

Na een welverdiende nachtrust ,staan we klaar om onze eerste dag tegemoet te gaan. Eerst op programma : bezoek aan KAYAKÖY
KAYAKÖY ligt 8 km ten zuiden van Fethiye. Je kan hier overblijfselen terugvinden van oude nederzettingen… een volledig verlaten stad, of misschien beter “spookstad”genoemd..

Van hieruit start onze eerste wandelroute, een wandeling van een 6-tal km met adembenemende uitzichten en met eindbestemming Ölüdeniz, met meest fameuze lagoon.


Name: Kayakoy Lycian Way Start Lat: 36° 34′ 27.66” N
Long: 29° 5′ 12.63” E
Alt: 189.0 m

http://maps.google.com/?q=36.574349,29.086842



Name: Kayakoy- Oludeniz End Lat: 36° 32′ 50.00” N
Long: 29° 7′ 18.56” E
Alt: 24.0 m

http://maps.google.com/?q=36.547222,29.121821


Je kan er niet alleen gaan zwemmen, zij die een sprong durven wagen, the place to be voor een paragliding vlucht met een landing op het strand. Je wordt er overrompeld door piloten die maar al te graag een vluchtje met je willen maken.

De wandeling is vrij pittig vooral door de rotsige paden en de vele omgehakte bomen die het pad hier en daar versperren. Gelukkig zijn er de prachtige vergezichten, de onvoorstelbare interessante boomschorsen en de kleurrijke blauwe tinten die ons vergezellen en regelmatig een spontane roep van verwondering teweeg brengen.

Een heerlijke lunch gecombineerd met een zicht op de baai, zorgt voor de nodige energie om weer helemaal klaar te staan voor het volgende punt op de agenda: een boottocht naar het eiland Gemiler, gekoppeld met een bezoek en wandeling op het eiland zelf.

Gemiler, of het eiland van St-Nikolaas. Het eiland ligt 300 m ten zuiden van de baai. Om er te geraken kan je een bootje huren. Op het eiland kan je ruïnes terugvinden van wel minstens 4 kerken. Tot op heden is men niet zeker of St- Nikolaas, dezelfde St-Nikolaas is als degene die in Myra woonde. Het eiland werd gebruikt als een stopplaats tijdens de pelgrimstochten naar het heilige land, Palestina, vandaar de vele kerken op het eiland waardoor het bijna een eigen centrum of pelgrimage werd.

Na deze onvoorstelbare culturele en actieve dag, is er nog even tijd om een plons te wagen in het blauwe water. Daarna gaan we richting de baai, waar ons vervoer ons terug brengt naar het hotel. Even opfrissen om dan te mogen genieten van een heerlijk avondmaal op de vismarkt van Fethiye, Balìk Pazari in het Cem Can restaurant.

Dag 3

Dag 3 start al onmiddellijk met een grote WOW-factor. Een bezoek aan rots graf tombe van Koning Amyntas, gelegen in Fethiye en symbool van de stad.

We rijden door naar Sidyma, een oude nederzetting. De ruïnes van Sidyma, daterend uit de Romeinse periode, liggen op 533 m boven zeespiegel en aan de voet van de Kragos berg. We wandelen door de oude stad richting onze lunch.

Voor onze lunch zijn we uitgenodigd bij de plaatselijke bevolking, Arif en Aynur Gündüz laten ons kennis maken met een typisch Turkse maaltijd: Tarhana soep, cacik (yogurt met komkommers, bulgur rijst, dolma (gevulde pepers en zucchini) en kip. even een bezoekje aan het dorpje zelf en dan vertrekken we naar onze volgende wandeling met vertrekpunt Alìnca en eindbestemming Kabak beach


Name: Start Alinca – Kabak

Lat: 36° 26′ 52.69” N Long: 29° 8′ 31.24” E
Alt: 694.1 m

http://maps.google.com/?q=36.447970,29.142011


De brandende zon en losliggende stenen geeft deze wandeling een aardige uitdaging. Met momenten heb je het gevoel te wandelen in één of andere canyon, vooral door de rotsformaties die je vergezellen tijdens deze route.

Moe maar voldaan komen we uiteindelijk aan op Kabak beach, de wandeling eindigt op het strand. Sommigen hebben nog voldoende energie om een frisse duik in het water te nemen.


Name:Kabak
Lat: 36° 27′ 42.06” N
Long: 29° 7′ 31.09” E
Alt: -5.0 m
http://maps.google.com/?q=36.461684,29.125302


Onderweg stoppen we nog even met een adembenemend uitzicht op de Butterfly valley gecombineerd met het gouden uur, geeft dit een pracht van een zonsondergang als resultaat.

Het is al laat op de avond wanneer we aankomen in Kalkan, onze uitvalsbasis voor de komende 2 dagen. Lara, onze gids, heeft alweer een gezellige plek gevonden voor het avondeten. Omdat we zo laat zijn, besluiten we allemaal samen om eerst te gaan eten en daarna pas in te checken in het Payava hotel.

Dag 4

Vandaag starten we de dag met een typisch Turks ontbijt in Kalkan: Kahvalti, Simit en gozleme ( gebak gevuld met kaas en peterselie)

Op het programma vandaag staat een wandeling van Apollonia tot aan Aperlai, een 4u durende wandeling die ons naar de overblijfselen van de sarcofagen, theater en oude nederzettingen brengt. In het theater konden er tot 650 mensen. Sommige van de graftombes dateren van voor de 4de eeuw voor Christus.


Name: Apollonia – Aperlai

Lat: 36° 11′ 14.27” N Long: 29° 46′ 15.45” E Alt: 0.0 m

Notes: Horizontal Accuracy: ± 0 m
Vertical Accuracy: ± -1 m

http://maps.google.com/?q=36.187297,29.770958


Het wandelpad is ook hier vooral bezaaid met stenen en rotsen, en concentratie op het zetten van je passen is wel nodig. Ook hier worden we weer regelmatig verwend met prachtige panorama zichten. De geuren van wilde Salie en tijm nemen we er ook maar al te graag bij. En ja, soms mag je zeggen blij te zijn aangekomen aan het eindpunt van de wandeling.


Name: Apollonia Aperlai End Lat: 36° 9′ 47.42” N
Long: 29° 48′ 0.40” E
Alt: -33.0 m

http://maps.google.com/?q=36.163171,29.800110


Daar ligt alweer een boot op ons te wachten, deze trip brengt ons naar Kekova eiland, “… what makes the island so interesting are the submerged ruins…” bron: on the Lycian way

De eerste stop is voor de lunch, de schipper heeft een bbq voorzien en allemaal gerechten klaargemaakt met groenten, vers uit zijn tuin.

Daarna wordt de tocht verder gezet naar het Kekova eiland, waar je onderwater ruïnes kan zien van de gewezen haven. Het stijgende zeewater of natuurlijke verandering in de aardkorst door aardbevingen heeft ervoor gezorgd dat deze ruïnes onder het water duiken.

Na deze prachtige boottrip meren we aan in Kekova, waar de chauffeur klaar staat om ons op te pikken om naar Islamlar dorp te rijden om daar te gaan eten. Alweer een top locatie met een prachtig uitzicht over de hele vallei.

Dag 5

Met picknick voor onderweg nemen we afscheid van Kalkan. Op onze laatste actieve dag brengen we een bezoek aan Patara.

Patara was een van de meest belangrijke steden aan de Lycische Kust. Het was een belangrijke haven. Door veranderingen aan de kustlijn door wind en dichtslibben, is de monding van de baai toegegaan. Rivieren liepen over waardoor de haven veranderde in een moeras en niet meer bruikbaar was. Vele oude gebouwen liggen begraven onder het zand naast of in het moeras, en door moerasplanten.

Het eerste wat je tegenkomt is een overblijfsel van een aquaduct, een haven bad en de geboorteplaats van Apolloon.

We wandelen verder door op de archeologische site waar we het theater en het gerestaureerde parlement bezoeken. Iets verder ligt het pad wat ooit de havenweg was, alles is zo indrukwekkend en interessant het is zo fijn om naar de verhalen te luisteren die Lara, de gids, vertelt.

We rijden door naar Demre/Myra. Met uitzichten die blijven boeien.

In Myra krijgen we eindelijk het enige echte verhaal over St-Nikolaas en de schouw te horen. We bezoeken de kerk en gaan daarna door naar Myra. De graftombes die in de rotsen zijn uitgegraven, samen met het theater, zijn de meest visuele ruïnes op deze archeologische site.

Ik loop hier van het ene wow-moment naar het andere en ben blij dat we even tijd vrij hebben om alles een plaatsje te kunnen geven.

En dan is het tijd voor onze laatste wandeling met startpunt Istlada en eindpunt Simena, met onderweg indrukwekkende sarcofagen, ruïnes en prachtige vergezichten. De tocht is minder zwaar dan de vorige dagen, misschien omdat de zon niet van de partij was en daardoor was het een aangename wandel temperatuur. De paden waren met momenten ook met iets minder stenen bezaaid. Het einddoel was het bereiken van de burcht op het einde van de wandelroute In Simena, jammer genoeg waren we hier net te laat waardoor we niet meer binnen konden, maar het was sowieso de moeite waard!


Name: Istlada – Simena Start

Lat: 36° 13′ 18.18” N
Long: 29° 52′ 53.14” E
Alt: 0.0 m

Notes: Horizontal Accuracy: ± 0 m
Vertical Accuracy: ± -1 m

http://maps.google.com/?q=36.221717,29.881428



Name: Istlada – Simena End

Lat: 36° 11′ 26.17” N
Long: 29° 51′ 44.77” E
Alt: 0.0 m

Notes: Horizontal Accuracy: ± 0 m
Vertical Accuracy: ± -1 m

http://maps.google.com/?q=36.190602,29.862437


Met de boot worden we teruggebracht naar Kekova waar we onze laatste nacht doorbrengen in het Kekova Pansiyon en ons laatste avondmaal tegemoet gaan.

Het was een prachtige persreis met een perfecte combinatie tussen cultuur en actie, maar ook dankzij de verhalen en het goede gidsen van Lara, Equinox travel! Go Turkiye! Lees hier meer verhalen over reizen in Turkije.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.