Voel je vrij als een vogel als je door de lucht raast, vertrouw op je voeten als je tegen de rotsen omhoogklimt en adem de verse berglucht in als jij over de hoogste bergpaden rent. Het zijn maar enkele voorbeelden van de meest bijzondere en extreme sporten in de Isère. Zelfs als ze zo moeilijk en zo extreem lijken, zijn ze ook voor jou binnen handbereik. Maak jouw zomervakantie daarom nog specialer en kies voor een activiteit waarbij de adrenaline door je lijf stroomt.  

slacklinen
Highlinen of slacklinen is voor de sporters met stalen zenuwen én voor degenen met wat ervaring dichterbij de grond. Foto: David Boudin

Een panoramisch uitzicht op de Vercors tijdens het ziplinen 

In Autrans-Meaudre in de Vercors start het avontuur. Vanaf hier kijk je het dal in en geniet je van de bergen verderop. Het is bijna niet voor te stellen hoe de natuur dit ooit gemaakt heeft. Het uitzicht is waanzinnig. Om je heupen en schouders zit een harnas. Een soort canvas stoeltje waar je in gaat zitten. Voordat je het weet hoor je de instructeur aftellen; trois, deux, un… Au revoir!  

Binnen no-time heb jij geen mooi uitzicht meer, maar een fantastisch, 360 graden panoramisch uitzicht. Met snelheden tot wel 70 kilometer per uur vlieg jij als een vogel onder de 1.250 meter lange kabel naar beneden. De vlucht gaat sneller dan je denkt, maar het voelt alsof de tijd heeft stilgestaan als je bij het einde aankomt. Deze Géante Tyrolienne – zipline – wil jij nog wel een keer meemaken!  

Parapenten
Niet alleen ziplinen, maar ook parapenten is een fantastische manier om 360 graden uitzicht te krijgen. Foto: Frederick Pattou

Ga de hoogte in met een van de vele Via Ferrata’s  

Als je de lucht weer hebt verlaten is het tijd voor de volgende avontuurlijke activiteit. Het welbekende Via Ferrata staat bekend om de indrukwekkende routes en vergezichten, maar het is ook voor de minder geoefende sporter een leuke en spannende uitdaging om aan te gaan. Een gids is in alle gevallen aan te raden. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de extra informatie over het gebied waar je klimt.  

Stap in je harnas, klem je handen om de kabels en zet de eerste stappen tegen de rotswand. Hier in Frankrijk vind je bijna 70 routes waarvan een groot gedeelte in de Isère beklommen kan worden. Een van de mooiste – volgens de vele reacties – is de Roche Veyrand in Chartreuse National Park. Hier overzie je de vallei van St-Pierre-d’Entremont als je op 1.429 meter op een klifrand staat. In totaal neemt de route je mee over 2,3 kilometer parcours met een totaal hoogteverschil van 332 meter. Een gevalletje ‘hier kun je beter geen hoogtevrees hebben’, dus.  

via ferrata Chamrousse
In Chamrousse ontdek jij de bergen en de rotsen met Via Ferrata. Foto: Images et Reves

Skelteren voor volwassenen 

Voor wie downhill mountainbiken net iets té gedurfd is, maar zich wel aangetrokken voelt tot sporten die snel gaan en waarbij je met gierende banden weg kunt racen heeft Villard-de-Lans het Mountain karting. Het skelteren van vroeger krijgt een hele nieuwe betekenis als jij over bospaadjes en gravelwegen naar beneden slingert om je vrienden of familie te snel af te zijn.  

Het mountain karten vindt plaats op een route van 4 kilometer lang, waarbij je 500 meter afdaalt. Een helm is verplicht en ook een bril, lange broek en lange mouwen worden aangeraden om deze gave afdaling te maken. Gezien de grootte van de mountain karts zijn deze alleen te besturen vanaf 10 jaar én als je groter bent dan 1 meter 30. Klaar voor de start? Gaan!  

Isère
Mountainbiken en mountain karten is beiden fantastisch op bospaden en gravelwegen zoals deze. Foto: David Boudin

Een introductie in trailrunnen 

Snelheid maken is in veel gevallen leuk en avontuurlijk, maar genieten van de omgeving is toch makkelijker als je het tempo wat verlaagt. Heb jij een goed uithoudingsvermogen en stap je thuis weleens in je hardloopschoenen om een rondje park of bos te maken? Wellicht dat het iets meer uitdagende trailrunnen dan ook in jouw straatje past.  

In Saint-Pierre-de-Chartreuse vind je een pilot-locatie van het outdoormerk Rossignol waar men geïntroduceerd wordt in de sport. Hier krijg je alle informatie én de uitrusting om jouw eerste ervaring tot een succes te maken. Voel je hartslag omhooggaan en de frisse lucht door je neus stromen als je over de bergkammen rent. Links en rechts slechts weelderig bloeiende natuur. Uitgeput en klaar met het trailrunnen? In het dorp wachten de douches op je, zodat je fris en energiek weer verder kunt met je dag.  

Trailrun
Ontdek normale en ultra trails in de Vercors. Foto: David Boudin

Waterratten kiezen voor canyoning!  

Wie niet bang is voor een spatje water of een duik in het diepe kiest voor canyoning. Deze sport vergt flink wat durf en doorzettingsvermogen, maar geeft je ook een enorme kick. In de diverse kloven in de Vercors en de Chartreuse zijn meerdere gegidste routes en avonturen te vinden. Kies hierbij voor een gecertificeerde gids om de gutsende watervallen en klotsende rivieren zo veilig mogelijk te ontdekken.  

canyoning
Canyoning in Canyon des Écouges. Foto: Thibaut Lebéfure

Een aantal jaar geleden maakte ik het zelf mee. Mijn adem stokte, mijn benen wilde niet meer naar voren en springen van dit klif leek geen optie. Toen ik mijn sprong eindelijk maakte, kneep ik mijn ogen stijf dicht. Binnen enkele seconden was ik omringd met water en wat het moment voorbij. Ik had het gedaan! Helaas heb ik weinig van het moment meegekregen doordat ik mijn ogen dicht kneep dus ik zou zeggen; ga ervoor en geniet van het moment!  

Ben jij klaar voor avontuur in de Isère, maar bieden bovenstaande opties nog niet genoeg variatie voor jou? Bekijk dan de top 10 meest gave ervaringen om nog meer inspiratie op te doen of bezoek de website.  

Hoofdfoto: David Boudin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.