Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

The North Face-atleten Jim Morisson en Hilaree Nelson over de Lhotse

Een interview van Isa de Laat

Het is 2018 als atlete Hilaree Nelson samen met haar partner Jim Morisson boven op de Lhotse staan. Ze waren klaar voor de eerste ski-afdaling ooit van deze berg. Een jaar later zijn ze in Nederland voor de gelijknamige film “Lhotse” die voor het eerst wordt uitgezonden op de European Outdoor Film Tour (EOFT) in Amsterdam. Ik spreek ze namens Mountainreporters over de film, over de nieuwe Futurelight collectie van sponsor The North Face en hun drijfveren om telkens weer nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Futurelight

Geheel in stijl van de nieuwe ‘Futurelight’ collectie van The North Face komen de atleten binnen in het café in Amsterdam waar we lunchen. Het gesprek begint met een uitleg over de nieuwe kledinglijn. Beide skiërs zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en lancering van ‘Futurelight’.

“Er worden een soort van poriën gemaakt die geen water doorlaten, maar wel zorgen voor luchtdoorlatendheid”, leggen ze uit

Tijdens de lunch (voor de eerste keer dat Hilaree en Jim Nederlandse kroketten eten) wordt mij duidelijk de kleding gemaakt is met innovatieve  nanovezel-technologie die ervoor zorgt dat de kleding volledig waterdicht is zonder dat dit ten koste gaat van de ventilatie. “Er worden een soort van poriën gemaakt die geen water doorlaten, maar wel zorgen voor luchtdoorlatendheid”, leggen ze uit.

Lees hier alles over Futurelight en de nieuwe collectie van The North Face

Lhotse

De nieuwe kledinglijn was ook uitermate geschikt voor Jim Morrison en partner Hilaree Nelson zelf, tijdens hun meest recente avontuur op de Lhotse couloir. Met meer dan 8.500 meter hoogte is deze berg de op drie na hoogste in de wereld.

Beide droomden ze al jaren van dit avontuur en op 30 september 2018 was het moment daar dat zij de ski’s konden vastklikken en aan de afdaling konden beginnen. Pratend over dit avontuur kijken ze erbij en vertellen ze erover alsof deze droom pas een week geleden in vervulling is gegaan.

 “De Lhotse heb ik al ooit beklommen, maar dat was in het voorjaar toen er geen sneeuw was en skiën dus onmogelijk was”, vertelt Nelson. Morrison vult aan dat het in deze periode op de berg ook erg druk kan zijn. Maar het idee om deze berg ooit te skiën is sindsdien niet meer uit haar hoofd verdwenen. Vandaar dat ze een aantal jaren daarna besloten terug te gaan, maar dan in de herfst. En met succes, zij mogen zichzelf nu de eersten noemen die de berg beklommen en in een ruk weer afgedaald op ski’s hebben.

Een unieke prestatie gezien de hoogte, de 50 graden hellingsgraad en maar een derde van de zuurstof in de lucht op zeeniveau. Tel daarbij op de kou en het lawinegevaar en de uitdaging is compleet. Hilaree en Jim kiezen er letterlijk voor om van de gebaande paden af te wijken. Dit blijkt ook als zij zich helemaal alleen (op hun team na) op het basiskamp van de Lhotse bevonden. “Het leek een soort van spookstad”, zegt Nelson. “Er was gewoon helemaal niemand”.

Camerawerk

De atleten hadden twee cameramannen mee voor het maken van de gelijknamige film.  Een vraag die bij mij eigenlijk al snel binnen schiet was hoe het filmwerk hiervan, skiënd vanaf zo’n hoge berg mogelijk is. Ze vertellen dat ze een drone mee hadden, maar die niet gebruikt hebben. Met een lach op hun gezicht beseffen ze dat ze die voor niks mee naar boven hebben genomen. “Het is zo hoog daar dat het überhaupt wel de vraag was of die drones konden werken onder die omstandigheden”, zegt Morisson. De cameraploeg skiede niet mee naar beneden, maar zij klommen de weg terug. Zo konden ze deze twee ervaren skiërs filmen. Omdat het de cameraploeg niet helemaal lukte om ze constant filmend bij te houden hebben Hilaree en Morisson ook zelf gefilmd.

Unieke ervaringen

Deze berg op de grens van Nepal en Tibet is niet de enige unieke ervaring die ze hebben beleefd. Hilaree Nelson skiede in 2005 de Cho Oyu in Azië en ze was de eerste vrouw die de Makalu La Couloir skiede. Toch was er een andere specifieke berg in bijzonder waar veel over gesproken is. Samen met Morisson waren zij de eerste Amerikanen die de ski-afdaling van ‘The Peak of Evil’, oftewel de Papsura skiede.  Het is dan ook niet voor niets dat Hilaree in 2018 is gekozen tot ‘National Geographic 2018 Adventurer of the Year’.

Weg naar de top

Deze powervrouw (en man) hebben al aardig wat grote en bekende bergen van hun lijstje af mogen strepen. Toch blijven ze aardig met twee benen op de grond staan (en soms met twee benen op de skilatten). Hilaree Nelson is moeder van twee kinderen en vertelt met trots dat ze in Telluride in Colorado woont. Deze bergen van Zuidwest-Colorado in de Verenigde Staten zijn heel bekende skigebieden onder de Amerikanen. Het is met dit skigebied voor de deur en zo’n actieve moeder niet gek dat haar twee zoons zelf ook fervente skiërs zijn.

Nelson is opgegroeid in Northwest in de Verenigde Staten en kwam pas later in aanraking met het bergklimmen. “Ik groeide op in Sierra Nevada in California”, vertelt Morisson. Beide zijn ze naar Chamonix gekomen op hetzelfde moment. “We zijn naar deze feesten gegaan, we hebben dezelfde pistes op dezelfde momenten geskied en we hebben dezelfde vrienden gehad”. Maar het was pas jaren later dat ze elkaar ontmoeten.

Aan de energie die ze lijken te halen uit het actieve buitenleven, ziet het er niet naar uit dat Morisson en Nelson binnenkort zullen stoppen met het maken van nieuwe avonturen. Voor nu blijven ze nog een nacht in Amsterdam voor ze beide terugkeren naar de Verenigde Staten. Een daar gaan ze hoogstwaarschijnlijk bezig met het uitwerken van ideeën voor nieuwe uitdagingen in de bergen.

Meer informatie over de film is in dit artikel op Snowrepublic te vinden.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer