Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

De tien mooiste hikes op Corsica

Door Sandra de Moor

Corsica en wandelen is een gouden combinatie. Velen kennen het eiland van het beroemde GR20 langeafstandspad. Maar ook voor de minder geoefende wandelaar liggen er prachtige paden te wachten zoals de Napoleon Trail of andere routes langs heuvels, velden vol bloemen en kruiden en de ruige kustlijn. Overal heb je het beeld van de dramatische rotsen op de achtergrond. Het binnenland heeft hoge bergen, natuurlijke vennetjes en grillige rotspartijen. Op Corsica vind je dus hikes voor elk niveau.

corsica
Corsica heeft als bijnaam Ile de la beauté… eiland van de schoonheid.

Corsica is een eiland van fantastische mix van mooie baaien, witte stranden en ruige natuur in combinatie met Franse sfeer en mooie dorpjes. Het eiland is eigenlijk 1 groot natuurpark met een enorm netwerk van wandelpaden met een totaal van wel 1500 kilometer. De “sentiers transversaux” zijn prachtige routes over heel Corsica; dwars door de schitterende natuur, langs mooie dorpjes, en steile rotsen.

Je zou globaal kunnen zeggen dat Centraal Corsica het beste is voor zwaardere hikes omdat hier de bergen het hoogst zijn en je gletsjermeren kunt vinden. Ook het schiereiland Cap Corse is prachtig als je wilt wandelen aan de Noordkant en tot slot nog de westkust.

We lichten een aantal bijzondere routes voor je uit, maar ga je zelf naar Corsica dan zul je zien dat het werkelijk onmogelijk is om dit eiland in een artikel samen te vatten.

1. Capo Rosso: de roze kaap en de Calangues

Tussen Ajaccio en Calvi liggen de schitterende rotsen die inmiddels op Unesco werelderfgoedlijst genoemd zijn vanwege hun bijzondere uiterlijk.

Calangue de Piana, met de rotsformaties tot wel 300 meter hoog

De rotsen zijn goud, roze, rood, en dat in combinatie met de zon geeft een bijzondere look. In de holtes tussen de rotsen heeft de zee inhammen gemaakt en daar zijn de zogenaamde Calangues ontstaan zoals je die ook kent in Zuid Frankrijk bij Cassis. De beroemde plek op Corsica is Calangues de Piana.

Hier vindt je kliffen in de meeste bizarre vormen die als torens tot driehonderd meter hoog uit zee steken in de golf van Porto, tussen Calvi en Ajaccio.

Capo Rosso op Corsica

Capo Rosso is een roze kaap waar je naar toe kunt klauteren via een afdaling, gevolgd door een flinke klim over rotsen tot aan de rozerode toren. Als je die eenmaal dichterbij ziet begint het prachtige uitzicht over de Calangues de Piana.  Deze tocht duur ongeveer vijf uur, heen en terug, waarvan vooral het klimmen best wel pittig en zwaar is. Tijdens de wandeling zul je het waarschijnlijk behoorlijk heet krijgen, omdat er helemaal geen begroeiing is bij de rotsen. Het startpunt ligt vlakbij Piana, richting het strand van Arone, bij de parking. Er zijn nog diverse andere wandelingen door de Calanques de Piana zoals die vanaf de Tete a Chien tot aan Chateau Fort.

2. Sentier des Douaniers: smokkelpad op Cap Corse

Het Sentier des Douaniers is letterlijk: het douanepad. Dit is een pad langs de kust van het schiereiland Cap Corse, een soort gekke landpunt aan het eiland Corsica; met ruige rotsen en veel mooie baaien. Om deze landpunt liep vroeger een berucht pad waar smokkelaars langs liepen en douaniers controles uitvoerden op smokkelwaar.

Het is het mooiste pad van allemaal en loopt van Macinaggio tot Centuri. Dit is onder te verdelen in drie stukken. Je zou er beter meerdere dagen over kunnen doen, want er is zoveel moois langs deze route. Dit pad zonder getraind te zijn in één dag lopen is eigenlijk af te raden, want je doet er wel minimaal acht uur over. Wat deze route aantrekkelijk maakt is dat je de hele noordkust langs gaat en continu de zee ziet. Je kijkt naar schitterende baaien, rotsen en prachtig azuurblauw water om af en toe een pauze-duik te nemen.

sentiers de douaniers corsica
Sentiers de Douaniers, wandelpad langs de Noordkust van het eiland

3. Chemin des Crêtes

Chemin des Crêtes zijn de vele routes die over Cap Corse, het schiereiland aan de noordkant van Corsica, gaan. Er zijn diverse routes, van 1,5 uur tot aan zes uur te kiezen. Een fijne website met alle routes is Cap Corse, hier vind je een grote kaart met alle routes.

Het dorpje Luri, midden op de kaap, is een handig startpunt, omdat hier al vier van die routes beginnen. Cap Corse is echt een waanzinnig mooie plek om te wandelen vanwege de vele baaitjes, ruige rotsen en talloze mooie uitzichten.

4. Sentier du désert des Agriates

Tussen Cap Corse en Balagne ligt een steenachtige woestijn roodachtige kleuren, die prachtig afsteken bij het helderblauwe water van de zee. De Desert des Agriates is beschermd natuurpark, met aan de ene kant een klein moeras met strand, en aan de andere kant de bergen van de Serra di Tenda. Er loopt direct langs de kust een prachtig wandelpad.

Saleccia , bij Agriates corsica
Agriates, met het mooiste strand: Saleccia

Tip: de “woestijn” van Agriates met de kustlijn is een van de mooiste regio’s op Corsica. Het strand “plage de Saleccia” en “Plage de Lotto” zijn het mooist! De woestijn van Agriates begint in de Nebbio regio; tussen Saint Florent en de otricone rivier, bereikbaar via het kustpas “Sentier du Littoral”.


 

5. De Restonica Vallei: gletsjermeren en bergtoppen

Vanuit het binnenland, de plaats Corte, loopt de Restonica Vallei langs de gelijknamige rivier naar de prachtige gletsjermeren Melo en Capitello. Nog dieper in de bergen liggen ook nog “Lac de Nino” en de hoogste bergen van het eiland: de Monte Cinto van 2700 meter en de Monte Rotonde van 2600 meter. In deze regio kunnen meer geoefende lopers hun hart ophalen.

6. Lac de Melo en Lac de Capitello

De wandeling naar Lac de Melo (en eventueel nog verder naar Lac de Capitello) is een redelijk zware tocht. De tocht reikt tot deze twee meren in de Restonica Vallei. Tot aan Lac de Melo kan je een redelijk eenvoudige route kiezen of een moeilijke. Het uitzicht over de vallei is heel weids en mooi. De eenvoudige route gaat vanaf de schaapstal links van de rivier.

Lac de Melo op corsica
Lac de Melo , een van de meren in de vallei

Wil je de moeilijkere route, pak je de rechterkant van de rivieroever. Op dit stuk kom je moeilijke obstakels tegen die je per ijzeren trap en ijzeren kettingen moet overbruggen dus goede schoenen is echt een must! Het stuk daarna tot aan Capitello is best zwaar. Lees je even goed in over deze tocht want het is er eentje met grote rotsen, stenen en ijzeren trappen die je moet beklimmen, deze tocht is dus echt niet geschikt voor iedere wandelaar. Informeer ook goed naar de omstandigheden, want vroeg in het seizoen ligt er bijvoorbeeld nog sneeuw.

melo corsica
Lac de Melo

De wandeling naar Lac de Capitello soms over een smal pad en behoorlijk steil en je stijgt hard, maar daardoor is het uitzicht ook prachtig. Dit meer is heel donker van kleur, bijna zwart. Vanaf dit punt zie je beneden je het meer van Melo liggen.

Capitello

Start: Vanuit Corte via de D623 en de Restonica vallei bij de “Grotelle”.

7. Cascade di Piscia di Ghjaddu: de waterval bij Porto Vecchio

Cascade de Piscia di Ghjaddu is een waterval die je redelijk gemakkelijk kunt bezoeken tijdens een hike in het zuiden van Corsica; met een mooie uitzicht over de baai van Porto Vecchio. Deze wandeling is redelijk makkelijk te doen en neemt je mee dwars door prachtige rotsformaties en bossen, waarbij je in ongeveer 1,5 uur heen en weer loopt.

Het hoogtepunt van deze hike is een waterval van ongeveer zestig meter. Altijd wel even informeren of de waterval er is in het seizoen dat jij er bent om teleurstelling te voorkomen.

8. Lac de Nino

Een hike naar Lac de Nino is behoorlijk zwaar. Deze tocht brengt je naar de “Steppen van Corsica”. Dit is een platte vlakte die zich bijna een hoogvlakte laat noemen. Het eerste stuk van deze route is nog redelijk geleidelijk, maar wordt naarmate je verder komt steeds steiler en vooral ook met heel veel rotsen onderweg.

Lac de Nino
Lac de Nino, Corsica

Je doet er door deze wat moeilijkere route wel twee uur over voordat je boven bent, maar daar wacht een steppe-landschap op je: een soort van groene hoogvlakte die je normaal gesproken in Oostenrijk zou verwachten en niet tussen de rotsen van Corsica. Dit is Bocca Stazzona, het eindpunt van je tocht. Overal zie je kleine poeltjes en soms kom je wilde paarden tegen. Duur: vier à vijf uur zonder pauzes. Wil je ook nog even boven blijven en rondom het meer lopen, dan moet je er zeker wel een uurtje bij tellen.

9. De GR20 op Corsica: Europa’s zwaarste langeafstandsroute

De moeilijke en uitdagende GR20 is een pad van bijna 180 kilometer en staat bekend als de zwaarste GR routes van Europa.


NB: een GR is wereldwijde term voor een lange afstand route. De Fransen noemen het een Grande Randonnée en wij kennen ze als Grote Routepaden or Lange-afstand-wandelpaden. In Portugal zie je ze als Grande Rota en in Spanje als Gran Recorrido.


De GR20 op Corsica loopt van Calenzana in het noorden naar Conca in het zuiden en staat dus bekend als de moeilijkste GR van Europa vanwege het lastige klimmen wat je soms moet doen en de stukken die je tegenkomt met ladders, stalen kabels en trappetjes. Hier moet je wel zo’n 10 tot 15 dagen voor uittrekken met overnachtingen in trekkershutten onderweg in het natuurpark wat je doorkruist.

GR20 wandelpad
Hiking langs de GR20 geeft prachtige uitzichten

10. Tot slot laten we je nog de Mare e Monti’s zien

Corsica kent nog een paar bijzondere routes die van Mare (zee) tot aan Monti (berg) gaan. Het zijn de volgende routes: Mare e Monti (van Calenzana tot Cargèse), de Mare e Monti Sud (van Porticcio tot Propriano), de Mare a Mare Centre (Ghisonaccia-Porticcio) en le Mare a Mare Sud (van Porto-Vecchio tot Propriano).

Mare e Monti: de route van Zee en Berg

De Mare e Monti (zee en berg) route loopt door het noordwestelijk deel van het eiland, namelijk van Calenza naar Cargèse. Bij deze route zal je door prachtige wouden en schitterende dorpjes komen, zoals het vissersdorpje Girolatta. Tijdens jouw tocht zal je fantastische vergezichten zien en rotsige beekjes met glinsterend water. De tijd die je hier misschien voor nodig hebt is 10 dagen.

De Mare a Mare: de route van zee tot zee

Deze routes doorkruisen het hele eiland en zijn onder te verdelen in de Mare a Mare Nord, de Mare a Mare centre en de Mare a Mare Sud.

mare a mare sud : een van de mare e mare routes op corsica

De Mare a Mare Nord is van Cargése naar Moriani la Plage. De tijd die je hier als wandelaar over doet is zo’n elf dagen. Het is een relatief lichte wandeling. Deze route biedt de meeste variatie in landschappen. De Mare a Mare centre kun je in zeven dagen doen. Deze route loopt van Ghisonaccia naar Porticcio.

Porticcio ; een van de schitterende badplaatsen op Corsica waar je tijdens je wandelingen langskomt

De Mare e Mare Sud is van Porto-Vecchio naar Propriano en hier zal je zo’n vijf dagen over doen. Ook dit wordt beschouwd als een redelijk makkelijke route.

tien mooiste hikes op Corsica
De tien mooiste hikes op Corsica

Lees hier alle artikelen over Corsica


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in