Wil je er graag op uit in de natuur? Alleen of met een groep? Dan is het goed kunnen navigeren en oriënteren een ‘must have’ skill. Maurice, wildernisgids en eigenaar van Surviking is met regelmaat op pad door de Scandinavische wildernis met reizigers. Hij spreekt dus uit ervaring: “Ik durf wel te zeggen van mijzelf dat ik deze skillset bovengemiddeld beheers, maar dat is niet bij iedereen het geval.

Veel mensen hebben weleens een kompas vast gehouden al dan niet in combinatie met een (topografische) kaart of een GPS. Maar in mijn optiek ga je de dingen pas echt begrijpen als je weet waarom de dingen zijn zoals ze zijn (afgesproken).”

Wist je dat Groenland veel groter lijkt op de kaart? Dit komt door de (UTM) projectie van een topografische kaart. Het is anders erg lastig om een bol, zoals de aarde, plat in 2D op een kaart te krijgen. Het bijeffect van de UTM projectie is dat de randen richting de polen uitgerekt worden.

Navigeren en oriënteren zijn ook twee verschillende dingen die vaak door elkaar gebruikt worden. Om goed te kunnen navigeren moet je ook goed kunnen oriënteren, maar andersom is dat niet perse het geval. Het helpt niet dat oriëntering ook een populaire sport is in Scandinavië, waarbij je zeker beide skills moet hebben. Oriënteren is je bewust zijn van waar je je bevindt. Navigeren is de skill om van A naar B te komen.

Uiteraard is het niet gemakkelijk en door het veel te doen gaat de leercurve omhoog, maar je wordt er echt goed in als je het echt begrijpt. Dat je ook weet welke verschillende typen Noorden er zijn, maar ook waarom en dat je weet waarom je in sommige gebieden je kompas moet corrigeren op de miswijzing.

Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze training op 1 t/m 3 november 2024

Surviking heeft in samenwerking met Mountainreporters een tweedaagse training georganiseerd waarbij je leert oriënteren en navigeren als de beste. Aan de hand van de methode van de professionals, Frans Welkamp en een tweetal WGA guides, leer je gebruik maken van Kaart, Kompas en GPS. Ook wordt noodcommunicatie behandeld en de voor- en nadelen van de verschillende systemen die er op de markt te krijgen zijn. Zoals de Garmin Inreach of de Spot Gen3, maar ook satelliettelefoons van onder andere Thuraya.

Programma

Vrijdag:
17:00 – 00:00 Eventuele binnenkomst met overnachting

Zaterdag
09:00 – 09:30 Binnenkomst met Koffie & Thee
09:30 – 12:00 Deel 1 Theorie Basis
12:00 – 12:30 Pauze
12:30 – 16:00 Deel 2 Praktijk Kaart en Kompas
16:00 –  Diner, Kampvuur, gezelligheid & 2-tal lezingen

Zondag
09:00 – 09:30 Ontbijt op het kampeerterrein & koffie/thee.
09:30 – 12:00 Deel 1 Theorie Kaart, GPS & Noodcommunicatie
12:00 – 12:30 Pauze
12:30 – 16:00 Deel 2 Praktijk Kaart en GPS

Frans Welkamp heeft het boekje Kaart, Kompas en GPS geschreven en zal de basis vormen voor deze tweedaagse training. De WGA guides van Surviking haken in met in-field experience uit de praktijk.

Overnachten doen we op de prachtige Natuurcamping Twilhaar in Haarle. Een super mooi plekje op de Sallandse Heuvelrug. In de avond is er ruimte voor een kampvuurtje en gezelligheid. Er zullen twee lezingen gegeven worden door een WGA en IGA specialist onder andere over de geologie van de Sallandse Heuvelrug. Misschien ga je hier zelfs wat van herkennen als je je door het terrein begeeft.

Wat neem je mee?

Neem een rugzak mee met daarin je eigen trekkerstentje en de rest van je kampeerspullen. Zorg voor goede kleding inclusief regenjas, regenbroek en een paar prima wandelschoenen. Neem wat te lunchen en snacks mee voor tijdens de activiteiten. Voor ontbijt en avondeten wordt gezorgd met een Outdoor Cooking boven het vuur.

De prijs voor twee dagen training en een outdoorweekend op de Sallandse Heuvelrug is € 199.

Dit is inclusief:

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.