Als je mij zou vragen welke personen mij inspireren, dan zijn dat onder andere hedendaagse vrouwelijke avonturiers als Jolanda Linschoten, Katja Staartjes, Tamar Valkenier en Miriam Lancewood. Hoewel ik nog niet eerder van haar had gehoord, heb ik Myra de Rooy, auteur van het boek ‘In de lengte’, inmiddels zonder enige twijfel aan dit rijtje toegevoegd. In dit boek beschrijft Myra met veel diepgang haar avonturen op haar 3000 kilometer lange tocht vanaf Lindesnes, in het zuiden van Noorwegen tot aan de Noordkaap.

Een prachtig verhaal, dat veel verder gaat dan een ordinair reisverslag. De avonturen die zij beleeft worden op levendige wijze beschreven, voorzien van talloze anekdotes en een schat aan geologische kennis, maar ook persoonlijke diepgang en politieke onderwerpen worden niet geschuwd.

Solo-wandelen

Myra laveert in haar boek van bijna filosofische beschouwingen over het solo-wandelen naar met haar kennis als geologe onderbouwde beschrijvingen van het landschap gevolgd door diepgaande analyses over de geschiedenis en het heden van de Sami, de bewoners van Sápmi. Ook komen onderwerpen als klimaatverandering, milieuproblemen en in het verlengde daarvan activistische bewegingen aan bod.

De ontberingen en uitdagingen van de solo-wandelaar zorgen voor een rauw randje aan het boek

Een keur aan onderwerpen passeert de revue waardoor ‘In de lengte’ veel meer is dan een wandelverslag, al wordt geen moment het decor waarin dit alles plaatsvind – namelijk het ruige Scandinavische landschap – losgelaten. Kleurrijke ontmoetingen en persoonlijke gesprekken met mensen langs de route geven een kijkje in de geschiedenis, het heden, maar ook in Myra’s persoonlijke reis. De ontberingen en uitdagingen van de solo-wandelaar zorgen voor een rauw randje aan het boek.

De diepte in

In een tijd dat reizen en bergwandelen soms lijkt te zijn gedegradeerd tot niets meer dan een instagram-waardige activiteit, duikt Myra met haar boek én tijdens haar wandelavontuur juist de diepte in. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat ze wars is van snelheidsrecords en dogmatische wandelaars die voor anderen bepalen of het echte ‘thru hikers’ – wandelaars die de hele afstand in één keer afleggen – zijn.

Historische besef, persoonlijke ontwikkeling en culturele bewustwording wisselen elkaar af in het boek.

Iedereen moet zo’n reis op zijn of haar eigen manier afleggen, is haar motto. Haar 3000 kilometer heeft ze opgedeeld in etappes die ze in verschillende jaargetijden loopt. Niet alleen heeft ze zo de mogelijkheid verschillende seizoenen te ervaren, ook geeft dit haar meer tijd het landschap en haar bewoners écht te leren kennen.

Sami

Een prominente plaats in het boek is gereserveerd voor de Sami, de bewoners van Sápmi. Hoewel wij dit inheemse volk beter kennen als de Lappen die Lapland bewonen, zijn deze namen eigenlijk een scheldwoord voor een volk dat een geschiedenis kent van onderdrukking, discriminatie en racisme. Aan de hand van bijzondere ontmoetingen met kunstenaars, activisten, een zangeres en diverse andere Sami verschaft Myra een unieke kijk in het verleden en het heden van deze mensen. Door de verbinding die ze als lange-afstands-wandelaar maakt met de natuur en de mensen om haar heen wordt gemakkelijk een brug geslagen met dit volk dat al generaties lang leeft in deze natuur.

De opmaak van het boek is stijlvol en de vele afbeeldingen maken het nog prettiger om te lezen.

Dat maakt andere onderwerpen natuurlijk ook nagenoeg onvermijdelijk; mijnbouw, stuwdammen, vervuiling, klimaatverandering en andere milieuproblemen – maar ook het verzet hier tegen worden in het boek besproken. De destructiviteit van onze manier van leven wordt in het boek getekend door de vele ontmoetingen met mensen die een diepe verbinding hebben met de natuur. Toch bevat ‘In de lengte’ geen doemscenario, noch heeft het boek een belerende ondertoon. Het boek ademt juist ontzag voor de natuur, de aarde en haar bewoners.

Feest der herkenning

Naast de leerzame onderwerpen die in het boek de revue passeren, was het lezen van het boek voor mij als fervent wandelaar ook een feest der herkenning. De emoties, de gedetailleerde beschrijvingen van het landschap en de prachtige foto’s brengen het verhaal tot leven. Toen ik ‘mijn eigen’ Terra Nova-zomertentje op de foto’s herkende, waande ik me tijdens het lezen zelfs meermaals op hetzelfde pad als Myra.

Kamperen in een zomertentje.

Ik kon de regendruppels en het klapperende tentzeil in de wind bijna horen, wellicht omdat ik zelf ook een lange afstand met dezelfde tent heb afgelegd. Myra neemt je mee op haar 3000 kilometer lange avontuur op een manier waarop je jezelf zo nu en dan ook in de Scandinavische wildernis waant.

“In de lengte” is dan ook een bron van inspiratie, niet alleen voor bergliefhebbers of wandelaars, maar voor een ieder die het avontuur en de liefde voor de natuur niet vreemd is. Het boek gaat een stap verder dan een persoonlijk relaas over een drieduizend kilometer lange monstertocht, en dat maakt het een uniek verhaal. De verbinding met de natuur – en daarmee ook Myra’s verbinding met haarzelf – loopt als een rode draad door het boek.

In de Lengte Myra de Rooy
De mooie hardcover versie nodigt gelijk uit tot lezen.

Het herstellen van deze verbinding zou mijns inziens in onze maatschappij aan de wieg kunnen staan van de weg naar een betere wereld. Los van deze inspiratie, kriebelt het voor mij al een tijdje om weer een lange afstand te gaan wandelen, en Myra heeft met ‘In de lengte’ deze kriebel enorm aan weten te wakkeren! Lees meer op www.myraderooy.nl


Wil je het boek zelf lezen? Bestellen kan online.


Dit is een onafhankelijke boekreview. Wij hebben geen betaalde samenwerking met de schrijfster of de uitgever en wij verdienen niets als je het boek bestelt via bovenstaande link. Wij zijn trots op onze afhankelijke positie en zijn niet gebonden aan investeerders en/of compagnons.  Hierdoor kunnen we onze lezers op een eerlijke manier informeren. 

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer