Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Leestip | Een persoonlijk relaas van ‘Fulltime avonturier’ Tamar Valkenier

Boekreview door Judith Malotaux

Na het lezen van diverse boeken van vrouwelijke avonturiers, alpinisten, lange afstandswandelaars en klimmers is er volgens mij één eigenschap die al deze vrouwen met elkaar gemeen hebben. Dat is níet de eigenschap dat zij nooit angst of onzekerheid kennen, maar juist de eigenschap dat zij bereid zijn die angst en onzekerheid in de ogen te kijken.

Tamar Valkenier heeft niet alleen haar angst en onzekerheid in de ogen gekeken, maar heeft het ook nog op een zeer aansprekende manier weten te verwoorden in haar boek ‘Fulltime avonturier’. Een geweldig boek waarin Tamar onder andere haar fietsreis naar Istanboel, een trektocht met paard, kameel en hond door Mongolië, haar leven samen met Miriam Lancewood als jager-verzamelaar in Nieuw-Zeeland en een zeshonderd kilometer lange trektocht door Jordanië op levendige wijze beschrijft.

Innerlijk proces

Hoewel Tamar over haar avonturen waarschijnlijk een hele boekenkast vol zou kunnen schrijven, kiest ze er in ‘Fulltime avonturier’ ook voor niet alleen haar fysieke reis door vier verschillende gebieden te beschrijven, maar ook het innerlijke proces dat hiermee in gang wordt gezet. De onzekerheid tijdens haar eerste vertrek uit Nederland, de pijn van het afscheid nemen van familie, vrienden en geliefden maar ook de twijfel over of je iets wel (aan)kunt.

Toch is het boek geenszins een relaas over de kommer en kwel die een eenzame avonturier soms tegen komt, integendeel! Het gaat er juist over hoe het aangaan van dit soort dingen je een sterker mens maakt, hoe het verlaten van je comfort-zone er voor zorgt dat je als mens kan groeien.

Realistisch en zeer persoonlijk

Dat maakt ‘Fulltime avonturier’ geen onrealistische lofzang over een avontuurlijk bestaan, maar vooral een realistisch en zeer persoonlijk relaas over het pad dat Tamar bewandeld nadat zij haar baan als recherchepsycholoog heeft opgezegd. Een persoonlijk relaas dat gevuld is met onwaarschijnlijke avonturen, want het pad dat Tamar kiest is zeker geen geijkt pad.

De fietstocht dwars door Europa naar Istanboel is er wellicht nog ééntje waar we ons allen iets bij voor kunnen stellen, maar wanneer ze de stap waagt naar het onontgonnen Mongolië begint ze aan een avontuur dat het voorstellingsvermogen soms toch wat te boven gaat. In een decor van zandstormen, yurts en besneeuwde bergpassen, vergezeld van een paard, een kameel en een hond trekt Tamar door het ruige landschap.

Ontberingen in Nieuw-Zeeland

Haar honger naar vrijheid en avontuur brengt haar vervolgens samen met de Nederlandse Miriam Lancewood, die met haar partner al jaren in de Nieuw-Zeelandse bergen woont. Met zijn tweeën trekken Miriam en Tamar de bergen in, op een expeditie waarbij ze vrijwel geheel leven van wat de natuur hen te bieden heeft.

Als jager-verzamelaars trekken ze door de ruige natuur waar ze te maken krijgen met diverse ontberingen, zoals honger, hoog water, kou en ziekte. Maar de twee laten zich niet uit het veld slaan en het zijn juist deze ontberingen die Tamar aan het einde van de expeditie achterlaten met een gevoel van liefde, dankbaarheid, verdriet, trots, inspiratie en onzekerheid.

Desolaat en uitdagend

Het laatste avontuur dat Tamar beschrijft is een trektocht door Jordanië over de zeshonderd kilometer lange ‘Jordan Trail’, waarbij ze grotendeels wordt vergezeld door de ezel Yustra. Hoewel Tamar had verwacht ‘gewoon lekker een paar weken te gaan wandelen’, blijkt dit lange afstandspad toch een flinke fysieke uitdaging te zijn. Waar het pad begint in groene weides maakt dit al snel plaats voor een landschap dat bestaat uit woestijnen met diepe rivierkloven genaamd wadi’s. Het landschap is desolaat en uitdagend, maar uiteraard weet Tamar ook hier het beste van te maken.

Herkenning

Hoe uitzonderlijk de avonturen van Tamar ook zijn, is het voor mij tegelijkertijd ook een boek vol herkenning. Aangezien ik er ook vaak alleen op uit trek, herken ik de spanning die ze beschrijft wanneer ze zoekt naar haar eerste slaapplekken, de ontmoetingen met mensen onderweg en omdat ik zelf ook regelmatig als kok werk; haar passie voor het koken. Maar ook de band met hond Tetti kan ik me helemaal in inleven, nu ik zelf de laatste tijd ook vergezeld door mijn hond de bergen in trek.

voor mij de meest leerzame reis uit het boek van Tamar de innerlijke reis die ze maakt

Toch is voor mij de meest leerzame reis uit het boek van Tamar de innerlijke reis die ze maakt. De zoektocht naar vrijheid, maar ook de vraag in hoeverre die verworven vrijheden niet opnieuw een beperking opleggen. De liefde voor de natuur, de wereld en haar bewoners en tegelijkertijd het gevoel hebben in Nederland niet te kunnen aarden.

De kwetsbaarheid en onzekerheid aangaan en er uiteindelijk sterker van worden. Het avontuur van Tamar is niet alleen een fysiek avontuur langs de meest prachtige decors; ze weet ook uitstekend het innerlijke proces van de zoektocht naar ultieme vrijheid te verwoorden. Dat is juist wat “Fulltime Avonturier” een aanrader maakt!


FULLTIME AVONTURIER KUN JE HIER BESTELLEN: FULLTIME AVONTURIER


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer