Leestip | Een persoonlijk relaas van 'Fulltime avonturier' Tamar Valkenier
Leestip | Een persoonlijk relaas van ‘Fulltime avonturier’ Tamar Valkenier
Boekreview door Judith Malotaux
Na het lezen van diverse boeken van vrouwelijke avonturiers, alpinisten, lange afstandswandelaars en klimmers is er volgens mij één eigenschap die al deze vrouwen met elkaar gemeen hebben. Dat is níet de eigenschap dat zij nooit angst of onzekerheid kennen, maar juist de eigenschap dat zij bereid zijn die angst en onzekerheid in de ogen te kijken.
Tamar Valkenier heeft niet alleen haar angst en onzekerheid in de ogen gekeken, maar heeft het ook nog op een zeer aansprekende manier weten te verwoorden in haar boek ‘Fulltime avonturier’. Een geweldig boek waarin Tamar onder andere haar fietsreis naar Istanboel, een trektocht met paard, kameel en hond door Mongolië, haar leven samen met Miriam Lancewood als jager-verzamelaar in Nieuw-Zeeland en een zeshonderd kilometer lange trektocht door Jordanië op levendige wijze beschrijft.
Innerlijk proces
Hoewel Tamar over haar avonturen waarschijnlijk een hele boekenkast vol zou kunnen schrijven, kiest ze er in ‘Fulltime avonturier’ ook voor niet alleen haar fysieke reis door vier verschillende gebieden te beschrijven, maar ook het innerlijke proces dat hiermee in gang wordt gezet. De onzekerheid tijdens haar eerste vertrek uit Nederland, de pijn van het afscheid nemen van familie, vrienden en geliefden maar ook de twijfel over of je iets wel (aan)kunt.
Toch is het boek geenszins een relaas over de kommer en kwel die een eenzame avonturier soms tegen komt, integendeel! Het gaat er juist over hoe het aangaan van dit soort dingen je een sterker mens maakt, hoe het verlaten van je comfort-zone er voor zorgt dat je als mens kan groeien.
Realistisch en zeer persoonlijk
Dat maakt ‘Fulltime avonturier’ geen onrealistische lofzang over een avontuurlijk bestaan, maar vooral een realistisch en zeer persoonlijk relaas over het pad dat Tamar bewandeld nadat zij haar baan als recherchepsycholoog heeft opgezegd. Een persoonlijk relaas dat gevuld is met onwaarschijnlijke avonturen, want het pad dat Tamar kiest is zeker geen geijkt pad.
De fietstocht dwars door Europa naar Istanboel is er wellicht nog ééntje waar we ons allen iets bij voor kunnen stellen, maar wanneer ze de stap waagt naar het onontgonnen Mongolië begint ze aan een avontuur dat het voorstellingsvermogen soms toch wat te boven gaat. In een decor van zandstormen, yurts en besneeuwde bergpassen, vergezeld van een paard, een kameel en een hond trekt Tamar door het ruige landschap.
Ontberingen in Nieuw-Zeeland
Haar honger naar vrijheid en avontuur brengt haar vervolgens samen met de Nederlandse Miriam Lancewood, die met haar partner al jaren in de Nieuw-Zeelandse bergen woont. Met zijn tweeën trekken Miriam en Tamar de bergen in, op een expeditie waarbij ze vrijwel geheel leven van wat de natuur hen te bieden heeft.
Als jager-verzamelaars trekken ze door de ruige natuur waar ze te maken krijgen met diverse ontberingen, zoals honger, hoog water, kou en ziekte. Maar de twee laten zich niet uit het veld slaan en het zijn juist deze ontberingen die Tamar aan het einde van de expeditie achterlaten met een gevoel van liefde, dankbaarheid, verdriet, trots, inspiratie en onzekerheid.
Desolaat en uitdagend
Het laatste avontuur dat Tamar beschrijft is een trektocht door Jordanië over de zeshonderd kilometer lange ‘Jordan Trail’, waarbij ze grotendeels wordt vergezeld door de ezel Yustra. Hoewel Tamar had verwacht ‘gewoon lekker een paar weken te gaan wandelen’, blijkt dit lange afstandspad toch een flinke fysieke uitdaging te zijn. Waar het pad begint in groene weides maakt dit al snel plaats voor een landschap dat bestaat uit woestijnen met diepe rivierkloven genaamd wadi’s. Het landschap is desolaat en uitdagend, maar uiteraard weet Tamar ook hier het beste van te maken.
Herkenning
Hoe uitzonderlijk de avonturen van Tamar ook zijn, is het voor mij tegelijkertijd ook een boek vol herkenning. Aangezien ik er ook vaak alleen op uit trek, herken ik de spanning die ze beschrijft wanneer ze zoekt naar haar eerste slaapplekken, de ontmoetingen met mensen onderweg en omdat ik zelf ook regelmatig als kok werk; haar passie voor het koken. Maar ook de band met hond Tetti kan ik me helemaal in inleven, nu ik zelf de laatste tijd ook vergezeld door mijn hond de bergen in trek.
voor mij de meest leerzame reis uit het boek van Tamar de innerlijke reis die ze maakt
Toch is voor mij de meest leerzame reis uit het boek van Tamar de innerlijke reis die ze maakt. De zoektocht naar vrijheid, maar ook de vraag in hoeverre die verworven vrijheden niet opnieuw een beperking opleggen. De liefde voor de natuur, de wereld en haar bewoners en tegelijkertijd het gevoel hebben in Nederland niet te kunnen aarden.
De kwetsbaarheid en onzekerheid aangaan en er uiteindelijk sterker van worden. Het avontuur van Tamar is niet alleen een fysiek avontuur langs de meest prachtige decors; ze weet ook uitstekend het innerlijke proces van de zoektocht naar ultieme vrijheid te verwoorden. Dat is juist wat “Fulltime Avonturier” een aanrader maakt!
FULLTIME AVONTURIER KUN JE HIER BESTELLEN: FULLTIME AVONTURIER
Judith wijkt graag af van het geijkte pad. Ruim een jaar geleden heeft haar liefde voor de bergen en met name de Pyreneeën ervoor gezorgd dat ze de keuze maakte zich te vestigen in het zuiden van Frankrijk. Haar passie voor de Pyreneeën deelt ze graag met anderen door de reizen die ze organiseert via haar eigen bedrijf. Daarnaast werkt ze als freelance kok. In haar vrije tijd trekt ze er het liefst met haar hond Nala op uit om de bergen nog beter te leren kennen. Meer over mij en mijn reizen lees je op chez-judith.com