THE LAST LINE | Film over extreem kiten op IJsland nu gratis online te zien

Door Edwin Hagenouw

Drone opname bedrijf Kiwi Aerial Shots uit Amsterdam heeft een eerste outdoor documentaire geproduceerd over Kitesurfer Roderick Pijls en fotograaf Rein Rijke die op de mooie en gevaarlijke plekken op aarde gaan kitesurfen. Bekijk vanaf 11 mei 2021 het avontuur van Roderick Pijls die gaat kitesurfen in vulkaan kraters en tussen de ijsschotsen in IJsland met fotograaf Rein Rijke die dit vast probeert te leggen.

Opnieuw de grenzen opgezocht

Voor The Last Line hebben kitesurfer Roderick Pijls en fotograaf Rein Rijke opnieuw de grenzen opgezocht. Na hun succesvolle poging om op een giftig heet meer in Tanzania te kitesurfen in 2018 trok het avontuurlijke duo in oktober 2020 naar de hooglanden van IJsland om daar te kitesurfen in vulkaankraters, tussen ijsschotsen van gletsjers en op de rand van een waterval.

The Last Line. Fotografie Rein Rijke

Van dit avontuur maakte fotograaf Rein Rijke opnieuw een prachtige serie foto’s. Nieuw dit keer was dat zij ook gevolgd werden voor de filmmakers van het Amsterdamse film productiehuis Kiwi Aerial Shots. Dit heeft geresulteerd in een vijftig minuten durende documentaire over vriendschap, doorzettingsvermogen en de mooie maar kwetsbare natuur.

Betrokken

Kiwi Aerial Shots is een bedrijf dat eigenlijk voornamelijk ingehuurd wordt door externe productiehuizen voor commercials, speelfilms en bedrijfsvideo’s. De filmers zijn altijd erg betrokken met het doel van het beeld dat moet geleverd. Wat verteld het shot wat gaat er gefilmd worden, dat zijn essentiële vragen. Waarom wordt voor een drone shot gekozen en hoe kan een situatie zo goed mogelijk worden overbracht?

The Last Line. Fotografie Rein Rijke

Door nu een keer een hele productie uit te denken en Roderick en Rein voor acht dagen te volgen in IJsland kreeg Kiwi Aerial Shots de kans om zelf het verhaal te zoeken en te bedenken hoe dit zo goed mogelijk in beeld te brengen.  Er moest heel wat worden gereden, soms wel negen uur op een dag, om op de beste punten in het binnenland te komen. Dan soms nog eens twee tot drie uur hiken naar een mooie plek. Daar aangekomen was het afwachten of Rein wel de foto kon maken die hij voor ogen had.

The Last Line. Fotografie Rein Rijke

Aangezien een kitesurfer werd gefilmd was het vooral veel vliegen in harde wind met de drone. Vaak met regen en echt slecht weer. Gelukkig voor het team ging de zon bijna niet onder en was het maar een paar uur in de nacht echt donker, waardoor er lekker lang doorwerkt kon worden. Voor alle deelnemers aan deze productie waren het acht geniale en uitputtende dagen op IJsland.

Toen de film begin april af was vond een eerste screening plaats in een leeg Omniversum, in Den Haag. Omdat het nog onduidelijk is hoe lang de lockdown gaat duren hebben we besloten de film gratis weg te geven op de website van The Last Line. Op deze manier kan de film door zoveel mogelijk mensen bekeken worden.

Een volgende geniale Last Line missie

Ondertussen zijn de makers alweer nieuwe ideeën aan het uitwerken voor een volgende geniale Last Line missie. Gedacht wordt aan het kiten voor een Tornado in Amerika, of in het meer dat soms in grote ijsbergen op zee nabij groenland is te vinden. Mooi extreme dingen dus! En altijd gekoppeld aan aandacht voor de steeds snellere verandering van het klimaat. De Last Line films hebben ook als doel om op een positieve manier aandacht te vragen voor de mooie natuur en de bedreigingen die op de loer liggen. Dit is het basisidee achter The Last line van Roderick en Rein

Over The Last Line

The Last Line is een initiatief van vrienden Rein (fotograaf) en Roderick (kitesurfer). De twee gaan samen op zoek naar bijzondere meren, rivieren en zeeën over de hele wereld om te kitesurfen en om daarvan unieke foto’s te maken. Hoe extremer hoe beter. Rein Rijke: “We willen de kijker op een bijzondere manier laten zien hoe mooi onze planeet is en hoe tof het is om avontuur te beleven in de rauwe, in dit geval IJslandse, landschappen en het kitesurfen op deze plekken.”

Roderick Pijls: “Tegelijkertijd zien we overal om ons heen dat de natuur negatief aan het veranderen is door de invloed van de mens. Met het project The Last Line laten we locaties zien die er misschien binnenkort niet meer zijn. We hopen een stukje bewustzijn te creëren over het waarom we met zijn allen bewuster moet leven. De impact van de klimaatverandering is real. De natuur is niet eindig en met deze foto’s en documentaires willen we daar op een positieve manier de aandacht op richten zonder het specifiek te benoemen.”

De binnenlanden van het ruige IJsland

Na maanden van voorbereiden trok het duo afgelopen oktober door de binnenlanden van het ruige IJsland op zoek naar bijzondere locaties. Roderick kitesurfte in een moeilijk bereikbare vulkaankrater, tussen de ijsbergen van een gletsjermeer en kite een rivier af die eindigde in een waterval. Rein Rijke: “We hebben een aantal poging moeten doen voordat het lukte om te kitesurfen in de vulkaankrater. Nadat we waren afgedaald in de krater was de wind extreem turbulent. De wind ging letterlijk alle kanten op en dat leverde pittige condities op voor Roderick.”

Roderick Pijls: “Het is een constante uitdaging. Ik wil daar kiten, Rein wil dat shot hebben om mensen mee te verbazen en de schoonheid van de natuur te laten inzien. Maar er zijn een aantal momenten dat we moeilijke keuzes moeten maken want de natuur is altijd de baas. Deze docu gaat over veel meer dan alleen de foto’s van Rein. Door middel van film willen we ook de reis, de spanning, de tegenslagen en het succes van mensen laten zien om veel meer verhaal en gevoel te krijgen bij de foto’s van Rein en samen met de mooie beelden van de natuur hopen we dat mensen een vertaalslag maken naar hun eigen leven en doorzettingsvermogen om milieu bewustere keuzes te maken. “

Vanaf 11 mei 2021 is de docu The Last Line – Iceland online te zien op de website Thelastline.nl/video

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer