Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Nieuwe Podcast Sisyphus | Legendarische verhalen van Nederlandse alpinisten

Door Edwin Hagenouw

Bergbeklimmers die de dood in de ogen hebben gekeken, daar kan documentairemaker David de Jongh geen genoeg van krijgen. Juist de bloedstollende verhalen van dappere alpinisten maken hem rustig als hij zelf angstig is. Op zoek naar extreme tochten kwam hij op het spoor van de beklimming van de Annapurna in 1977, een expeditie van een groep Nederlandse klimmers, die geen angst leken te kennen.

Bloedstollend

In de vierdelige podcast Sisyphus reconstrueert hij hoe de bloedstollende tocht verliep, samen met vijf klimmers van toen. Sisyphus is een productie van DOCS en NPO Radio 1 en is vanaf 25 augustus te beluisteren via de populaire podcastplatforms.

Paul Hopster komt aan in kamp 4. Foto Maarten Briët

Waarom beklim je een berg? Omdat-ie er staat, zal de alpinist zeggen. David de Jongh vergelijkt de bergbeklimmer met Sisyphus, de mythische figuur, die gedoemd was een rots naar de top van de berg te sjouwen, waarna de rots naar beneden rolde en Sisyphus weer opnieuw moest beginnen, tot in het oneindige.

Volgens Albert Camus is Sisyphus een held en is zijn arbeid een metafoor voor het leven zelf – een ogenschijnlijk zinloze exercitie – maar misschien zit de zin in het sjouwen zèlf. Alpinisten zijn de krijgers van Camus, die steeds weer zin vinden in het ogenschijnlijk zinloze.

Alpinisten zijn de krijgers van Camus, die steeds weer zin vinden in het ogenschijnlijk zinloze

Met de podcast Sisyphus onderzoekt David wat deze krijgers beweegt, waar ze tegenaan lopen en hoe ze met elkaar omgaan. Maar vooral: hoe kan een alpinist in een toestand van continu levensgevaar overleven? Om deze vragen te beantwoorden besloot hij om één legendarische bergbeklimming minutieus te reconstrueren, met hulp van de klimmers van toen.


Beluister hier alvast de trailer


In de herfst van 1977 deden elf Nederlanders een eerste poging om boven de 8000 meter te komen. De klimmers vertrokken naar de Himalaya om daar, gesteund door sherpa’s en dragers, de Annapurna te bedwingen, een berg die berucht is om haar vele lawines. Sisyphus vertelt het verhaal van hun moeizame tocht, waarbij de Nederlanders intense momenten van geluk, schoonheid, ontberingen en gevaar beleven.

Een egocentrisch beest of een groepsdier

Een tocht die bij David talloze vragen oproept: Wat doe je als je tentgenoot zijn stinkende pisfles steeds open in de tent laat staan? Hoeveel is je eigen prestatie waard, als de sherpa’s alles dragen en het pad effenen? Hoe ga je verder als je net een stuiflawine hebt overleefd? En moet de klimmer een egocentrisch beest zijn, of juist een groepsdier gericht op harmonie?

Alpanist Mathieu van Rijswick: “Een tocht als die naar de Annapurna in 1977 was statistisch even risicovol als een verblijf in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.”

“Een tocht als die naar de Annapurna in 1977 was statistisch even risicovol als een verblijf in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog”

David de Jongh maakt met Sisyphus een audioverhaal met komische en ontluisterende botsingen die we dankzij het rijke archiefmateriaal, dagboek-citaten en onlangs teruggevonden walkie-talkie-gesprekken, van minuut tot minuut kunnen volgen.


Sisyphus gaat op 25 augustus 2021 in première in de podcast DOCS en is daarna te bingen in je favoriete podcastapp.


Klimmers toen en nu. Fotos 2020: David de Jongh. Fotos 1977: Henk Hovinga

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer