Leer het veelzijdige Bergische Land kennen

Door: Pauline van der Waal | Bergische Land

Op zoek naar een geweldige plek om te gaan wandelen, maar geen zin om uren in de auto te zitten? Ga dan naar het Bergische Land. Dit veelzijdige en nog vrij onbekende gebied ligt net voorbij Keulen en Bonn. Vanuit Nederland ben je er dus in een paar uurtjes. Vanaf Utrecht is het bijvoorbeeld maar 2,5 uur rijden!
Ideaal, nu vakanties ver weg er even niet inzitten. Het Bergische Land bestaat voor het grootste gedeelte uit natuurpark en is daarom bijzonder geschikt voor outdoor-enthousiastelingen.

Geniet onderweg van het prachtige uitzicht. Foto: Dominik Ketz

Dwalen door de heuvels van het Bergische Land

Het Bergische Land bestaat uit laaggebergte. Hierdoor klim en daal je over de paden door het bosrijke gebied, maar wordt het nergens echt steil. Bovenop de heuvels geniet je van het uitzicht op de groene dalen beneden je. Al wandelend loop je langs beekjes en rivieren en zie je de typische vakwerkhuizen: witgepleisterd maar met de zwarte balken nog zichtbaar. Als je ziet dat de luiken en deuren groen zijn, weet je dat je in het Bergische Land zit. Deze kleurencombinatie wordt de ‘Bergische Dreiklang’ genoemd.

De vakwerkhuizen zijn kenmerkend voor de streek. Foto: Dominik Ketz

Meer dan 4000 kilometer aan wandelpaden

Het Bergische Land is geweldig om te wandelen en aan een paar dagen heb je eigenlijk niet genoeg. Er zijn meer dan 4000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, waardoor er een geschikte wandeling voor elk type wandelaar te vinden is.
Korte, vlakke afstanden voor relaxte wandelaars of gezinnen met kleinere kinderen zijn er genoeg. Maar ook als je juist op zoek bent naar een inspannende dagtocht ben je hier aan het juiste adres. De wandelingen hebben met elkaar gemeen dat ze door de prachtige groene natuur van het Bergische Land lopen.

Bekijk hier de gemarkeerde wandelpaden in het Bergisches Land

Met zo veel wandelpaden is er een geschikte wandeling voor iedereen. Foto: Dominik Ketz
Met zo veel wandelpaden is er een geschikte wandeling voor iedereen. Foto: Dominik Ketz

Naast inspanning ook lekker eten en drinken

Lekker sportief bezig zijn in de buitenlucht maakt hongerig. Langs de route zijn er veel gezellige cafés en hutten met terras voor een welverdiende pauze. Neem iets lekkers uit de streek bij de koffie, zoals versgebakken taart of een wafel en geniet van de gastvrijheid.
Wil je meer? In het Bergische Land vind je ook meerdere sterrenrestaurants om eens goed uit te pakken. Om de stramme spieren weer lekker warm te krijgen kun je naar een van de wellness-oases.

Naast inspanning tijd voor ontspanning. Foto: Dominik Ketz
Naast inspanning tijd voor ontspanning. Foto: Dominik Ketz

Doe een stuk van de langeafstandwandelpaden

Dat er veel kilometers aan wandelpaden in de streek liggen weet je inmiddels. Om het Bergische Land in z’n volle glorie te beleven kun je daarom kiezen voor één van de langeafstandspaden. Zo heb je de ‘Bergischer Weg’ en de ‘Bergischer Panoramasteig’, beide beloond met het kwaliteitswandelkeurmerk van het Deutscher Wanderverband.

Wandel door het afwisselende landschap vcan het Bergische Land. Foto: Dominik Ketz
Wandel door het afwisselende landschap van het Bergische Land. Foto: Dominik Ketz

Beleef het Bergische Land met de Bergische Panoramasteig

De Bergische Panoramasteig is maar liefst 244 kilometer lang. Je wandelt door de dalen langs de rivieren Agger en Wupper al kom je ook genoeg beekjes tegen in dit waterrijke gebied. Natuurlijk lopen de paden door weelderige bossen, maar je komt ook talrijke groene weides en stuwmeren tegen. Naast wandelen staan ook bezoekjes aan de spectaculaire druipsteengrot Aggertalhöhle, het openluchtmuseum in Lindlar of Schloss Homburg in Nümbrecht op het programma.

Maak kennis met de bewoners. Foto: Uwe Völkner - Fotogagentur FOX
Maak kennis met de bewoners. Foto: Uwe Völkner – Fotogagentur FOX

Volg de oude Bergische Weg van 260 kilometer

De Bergische Weg volgt een meer dan 100 jaar oud wandelpad van Essen in het Ruhrgebied tot Königswinter in het Siebengebirge. Onderweg dwaal je door pittoreske oude dorpjes met kerken en kastelen.
Sla zeker de Altenberger Dom niet over. In the middle of nowhere, midden tussen de weilanden staat ineens een imposant gotisch bouwwerk. Een bijzonder gezicht!
Zijn je voeten moe, of wil je een stukje afsnijden? In het Bergische Land rijdt de Wandelbus, waarmee je snel een stuk van de route per bus aflegt.

De uitzichttoren bij Unnenberg. Foto: Dominik Ketz
De uitzichttoren bij Unnenberg. Foto: Dominik Ketz

Diverse opties voor dag- en halfdaagse tochten

Tot slot zijn er in het Bergische Land de Bergische Streifzüge. Dit zijn allemaal rondwandelingen tussen de vier en zestien kilometer en daarom geschikt om in een paar uur tot maximaal een dag af te leggen. Alle routes hebben een thema, zoals de doekmakersweg, de Overather bedevaartgangersweg, de bierweg of de bomenweg. Zo leer je onderweg ook nog eens wat!

Lekker wandelen op de Eifgenbachweg. Foto: Dominik Ketz

Lekker wandelen op de Eifgenbachweg. Foto: Dominik Ketz

Handig: gebruik de wandel-app van het Bergische Land

Wanneer je gaat wandelen kun je de speciale wandel-app op je telefoon downloaden. Hierin staan alle 26 etappes van de ‘Fernwege’ en de 24 ‘Streifzüge’. Bovendien vind je de officiële wandelkaart van het Bergische Land in de app, zodat je zelf je routes kunt plannen. Ook staan cafés, herbergen en restaurants op de kaart, met openingstijden en contactgegevens. Zoek in de App Store of Google Play Store naar ‘Bergisches Wanderland’ en download de app.

Download de App Bergisches Wanderland voor meer wandelgemak. Foto: Dominik Ketz
Download de App Bergisches Wanderland voor meer wandelgemak. Foto: Dominik Ketz

Meer informatie over het Bergische Land

En, hebben we je interesse gewekt voor het Bergische Land? Naast wandelen kun je hier natuurlijk ook prachtig fietsen, bijvoorbeeld over oude spoortrajecten. Al met een een geweldige outdoorbestemming en lekker dichtbij.

Lees alles over wandelen in het Bergische Land

Hoofdfoto: Dominik Ketz

Het Freilichtmuseum Lindlar. Foto: Brigitte Heck
Het Freilichtmuseum Lindlar. Foto: Brigitte Heck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.