Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Verborgen parels in het Zwitserse Graubünden

Door Herman van Alfen

Ben je op zoek naar een outdoorbestemming in de bergen waar je niet in de rij hoeft te staan om een berg te beklimmen? Waar toeristen de wandelpaden nog niet hebben platgetrapt? Dan tippen wij Graubünden. Nog dit najaar staat er een reis naar deze Zwitserse deelstaat op het programma en ik laat je nu alvast een voorproefje zien van wat mij te wachten staat.

1. Ontdek Natuurpark Beverin in Graubünden

Natuurpark Beverin beslaat een oppervlakte van ruim 400 vierkante kilometer en biedt volop buitensport mogelijkheden. Letterlijk hoogtepunt van het park is de berg Piz Beverin van 2998 meter. Het is het gebied van de Capricorn, of ook wel de steenbok. Als wandelaar kun je hier je hart ophalen, er zijn wandelingen voor de beginnende bergwandelaar tot zwaardere routes.

Foto: Switzerland Tourism – BAFU
– swiss-image.ch/Marcus Gyger

2. Viamala Schlucht

De naam Viamala betekent slechte weg, maar als ik de foto’s zo bekijk die ik op internet tegenkom, zou je het beter een prachtige weg kunnen noemen. Fotogeniek is de Viamala Schlucht zeker. De rivier de Rijn stroomt door deze smalle kloof heen. Vroeger maakten smokkelaars gebruik van de weg, het was toen de enige toegang naar de San Bernardino- en Splügenpas in het zuiden van het land. Het lijkt mij geweldig om door de smalle doorgang te wandelen waar de bergwanden ruim driehonderd meter boven je uit steken.

De weg naar de Viamala Schlucht. Foto: Switzerland Tourism – swiss-image.ch / Nico Schaerer
De Viamala Schlucht. Foto: Switzerland Tourism – swiss-image.ch/Ivo Scholz

3. Rofflaschlucht

Nog zo’n spectaculair natuurfenomeen, deze kloof ligt tussen de plaatsen Sufers en Andeer. Op internet heb ik gelezen dat de kloof ooit toegankelijk is gemaakt door Christian Pitschen-Melchior, de eigenaar van een herberg. Hij groef van 1907 in zeven jaar een pad dat naar het hart van de kloof leidde. Om nog meer toeristen te trekken en geïnspireerd door de Niagara watervallen. Het lijkt mij fantastisch om letterlijk onder de Rijn door te gaan.

De Roflaschlucht. Foto: Switzerland Tourism – swiss-image.ch/Markus Buehler-Rasom
Graubünden
De Roflaschlucht. Foto: Switzerland Tourism – swiss-image.ch/Markus Buehler-Rasom

4. Mountainbiken in Savognin

Er zijn ongeveer 50 mountianbikeroutes in de regio Savognin, dus ook al heb je nog nooit op een mountainbike in de bergen gereden, in Graubunden kun je aan de slag. Er zijn routes voor beginners maar ook voor gevorderden.

Foto: Switzerland Tourism – swiss-image.ch/Andre Meier

5. Wandelen in Nationaal Parc Ela

Het grootste natuurpark van Zwitserland mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een vakantie in Graubunden. De wandel en mountainbike mogelijkheden zijn ongekend. Je treft hier ongerepte natuur, en authentieke dorpen met een levendige cultuur in het Reto-Romaans.

Graubünden
Foto: Switzerland Tourism – BAFU
swiss-image.ch/Lorenz Andreas Fischer
Foto: Switzerland Tourism – swiss-image.ch/Max Schmid

6. Badesee Lai Barnagn

Even afkoelen na het bergwandelen of mountainbiken? Dat kan perfect in het zwemmeer Lai Barnagn. Dit meer heeft altijd een prettige temperatuur en het water is kristalzuiver. Het levert ook nog eens mooie plaatjes.

7. Slapen in een yurt

In de mooie omgeving van Alp Flix, is een agriturismo boerderij te vinden waar je kunt slapen in een yurt. Middenin de indrukwekkende natuur kun je bij Cotti Agricultura prima onthaasten. Je kunt hier verschillende wandelingen uitstippelen, maar ook kiezen voor paardrijden, mountainbiken of even helemaal niks.

Meer lezen

Ben je nou enthousiast geworden en heb je zin om een trip naar Graubunden te plannen? Check dan ook even deze website. En hou mountainreporters in de gaten, binnenkort lees je meer over mijn ervaringen in deze mooie Zwitserse regio.

Graubünden
Foto: Switzerland Tourism – BAFU, – swiss-image.ch/Marcus Gyger

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer