Bart Baars geeft advies: Aconcagua beklimmen in 7 stappen
Wil jij, net als ik deed, Aconcagua, de hoogste berg van Amerika en een van de 7-summits, beklimmen? Dan is nu het moment is de eerste stappen te zetten, en je voorbereiding te beginnen. Met deze zeven stappen help ik je op weg naar deze schitterende beklimming. Heb jij aanvullende tips, dan hoor ik ze graag als reactie onder dit artikel. Alvast bedankt daarvoor!
1. Kies welke route je wil klimmen
Natuurlijk begint de beklimming van Aconcagua met het maken van keuzes over hoe je naar de top wil. Als eerste is daar de keuze voor de route. De meest gekozen route is de normaalroute. Via deze route beklim je de berg vanaf de noord zijde. Dit is de kortste en meest gebruikte route. Je klimt via drie kampen naar de top, en daalt via ongeveer dezelfde route weer af. Voor mensen die echt haast hebben, is deze route te doen in tien dagen. Maar een normale beklimming duurt ongeveer 18 dagen. De normaalroute is een eenvoudige beklimming die geen specifieke klimtechnieken vereist.
Het alternatief is Aconcagua te beklimmen via de Vacas Vallei. Deze route is iets langer, maar klimt geleidelijker. De Vacas Vallei is bovendien mooier en veel rustiger dan de normaalroute. Via zes kampen klim je naar de top in ongeveer twintig dagen. Technisch is deze route niet moeilijker dan de normaalroute. Uiteraard kun je, als je deze route volgt, afdalen via de normaalroute. Op deze manier doe je een volledige traverse en mis je niets!
Mijn sterke advies is om voor de Vacas Vallei (of traverse) te kiezen om Aconcagua te beklimmen.
En dan zijn er uiteraard nog de wat meer extreme route. Ikzelf heb gekozen voor de Polish Direct Route, een combinatie van de Vacas Vallei route en een aparte topdag. Deze route wordt niet heel veel beklommen en vereist gletsjerervaring, maar vooral doorzettingsvermogen. Wil je nog extremer? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de zelden beklommen zuidelijke route.
Mijn sterke advies is om voor de Vacas Vallei (of traverse) te kiezen om Aconcagua te beklimmen. Je ziet meer van de omgeving en deze route biedt meer kans op de volledige ‘Aconcagua experience’.
2. Kies met wie je wil klimmen
Nog meer keuzes voordat het eindelijk concreet wordt! Met wie wil je Aconcagua beklimmen? Dat kan prima alleen als je een ervaren klimmer bent. Twintig dagen jezelf redden is zeker een mooie uitdaging, waarbij je veel moet dragen en regelen.
Maar misschien is het een beter idee om je aan te sluiten bij een expeditie. Lokaal zijn er twee grote organisaties; Anconcagua Mountain Guides (AMG) en Grajales. Uiteraard kan je direct bij deze twee organisaties boeken, of bij een andere lokale organisatie. Mogelijk zijn lokale organisaties goedkoper, maar je weet niet zeker of alles zo georganiseerd is zoals jij zou willen.
Er zijn ook enkele Nederlandse organisaties die expedities organiseren naar Aconcagua.
Er zijn ook enkele Nederlandse organisaties die expedities organiseren naar Aconcagua. In dat geval gaat er vaak een Nederlands sprekende reisleider mee, die gedurende de gehele expeditie jouw aanspreekpunt is. Dat kan fijn zijn, zeker als je niet heel goed Engels spreekt. Houdt er wel rekening mee dat er veelal lokale gidsen worden ingehuurd voor de dagelijkse leiding van de expeditie.
Mocht je graag mensen van over de hele wereld ontmoeten, dan loont het om je aan te sluiten bij een van de grote, en veelal Amerikaanse, organisaties. Engels spreken is min-of-meer verplicht. Voor deze opties kies ik meestal. Tijdens mijn expeditie waren er elf nationaliteiten vertegenwoordigt. Hoe vet is dat?!
Tot slot kan je er ook voor kiezen om alles precies zo te laten gaan als jij wilt. In dat geval huur je een privé-gids in. Uiteraard is dit veruit de duurste optie, maar je hebt wel veel flexibiliteit. Houdt er wel rekening mee dat het uiteindelijk de gids is dit de definitieve beslissing neemt, en op de top staan ook hier geen garantie is.
Leuk weetje: Vrijwel alle organisaties maken gebruik van de logistieke ondersteuning van AMG of Grajales.
3. Begin met trainen
“Je kan nooit genoeg trainen voor een berg”. Dat is wat een gids een keer tegen mij gezegd heeft, en dat is zeker waar. Aconcagua is zeker niet de moeilijkste of zwaarste berg. Maar hij is nog steeds bijna 7000 meter hoog, en dat mag je niet onderschatten.
Ik raad je aan om minimaal 4 keer per week een mooie training kunnen afwerken om goed voor te bereiden.
Nu is het in Nederland lastig om een berg te vinden die in de buurt komt, wat het niet makkelijker maakt. Omdat Aconcagua vooral vraagt om duurvermogen, is het de uitdaging om vooral lange en rustige trainingen te doen. Ga lekker dagen wandelen, en doe daarbij een (flinke) rugzak op. Hardlopen is ook een prima training, waarbij de focus uiteraard meer op duur dan op snelheid moet liggen. Fietsen is zeker niet verkeerd, maar onthoud dat je veel langer moet fietsen om een effectieve training te hebben. Met fietsen heb je namelijk een groot “mechanisch voordeel”, waardoor je je lichaam minder belast.
Een weekje wandelen in bijvoorbeeld de Duitse Eiffel is ook zeker een mooie kans om te trainen. Ik raad je aan om minimaal vier keer per week een mooie training kunnen afwerken om goed voor te bereiden. En beginnen met trainen? Dat kan nu alvast!
4. Zorg voor goed materiaal en neem niet teveel mee!
Iedere klimmer is vooral druk bezig met wat wel, en wat niet, mee te brengen tijdens de klim. Alles wat je meebrengt moet je dragen, of op je lichaam, of in je rugzak. Het is dus een afweging tussen zo min mogelijk meenemen en toch comfortabel genoeg kunnen zijn. Houdt er daarbij rekening mee dat je tijdens de klim ook wat groepsspullen, zoals je tent of kookspullen, moet dragen.
Op het internet zijn meer dan voldoende paklijsten te vinden, maar geen enkele is hetzelfde. Ik heb goede ervaringen met de paklijsten van Climbing The Seven Summits en Alpine Ascents. Deze lijsten zijn goed en compleet. In principe hoef je niet meer mee te nemen dan er op deze lijsten staan.
Merken waar ik graag gebruik van maak zijn Haglöfs, RAB of Mountain Hardwear
Zorg er uiteraard voor dat je goede spullen meeneemt, waarvan je weet hoe ze werken en wat fijne combinaties zijn. Een dunne donzen jas, met daar overheen een windstoppen of hardshell is heerlijk warm. Voordeel is dat je een van beide jassen ook apart kan dragen, wat meer flexibiliteit brengt.
Zorg wel voor goed materiaal, want er is niets vervelender als er iets tijdens je beklimmen niet werkt of stuk gaat. Merken waar ik graag gebruik van maak zijn Haglöfs, RAB of Mountain Hardwear. Heel veel klimmers lopen op La Sportiva schoenen.
Over schoenen gesproken. Op Aconcagua wil je minimaal twee paar schoenen. Het begin van de klim draag je lichte klimschoenen (wat we in Nederland categorie B schoenen noemen). Zorg dat deze schoenen wel enkel ondersteuning hebben. Met een beetje geluk kan je deze schoenen op alle dagen, behalve de topdag, dragen. Voor de topdag zijn zwaardere schoenen noodzakelijk waar stijgijzers onder kunnen. Deze schoenen moeten minimaal dubbellaag zijn.
Nog een laatste tip over slaapzak en slaapmatje. Ga altijd voor een donzen slaapzak, tenzij er en heel zwaarwegende reden is om dit niet te doen. Dons is veel lichter en compacter dan een synthetische slaapzak! Zorg er daarnaast voor dat je geen slaapmat hebt die ‘self inflatable’ is. De meeste van deze slaapmatjes zijn dit sowieso niet. Maar veel belangrijker, ze zijn aanzienlijk zwaarder en minder compact dan matjes die je wel zelf moet opblazen!
Bergsport spullen zijn zeker niet de goedkoopste spullen! Weet je zeker dat je meer bergen gaat beklimmen? Dat is kopen een optie. Anders kan je altijd spullen huren. Dat kan in Nederland, maar ook in Argentinië is er voldoende mogelijkheid om te huren
5. Rust en verveel je tijdens je expeditie
Als alle voorbereidingen afgerond zijn, is het tijd om eindelijk onderweg te gaan. Maar eenmaal onderweg raad ik je aan om je vooral veel te vervelen en te rusten! Waarom? Daar schreef ik al eerder over. En vervelen en rusten kan prima op een rots, uit de wind terwijl je geniet van het uitzicht. Dat hoeft zeker niet vervelend te zijn!
6. Geniet op de top! Maar denk aan de afdaling
De topdag is voor iedereen een zware dag. Immers, je komt dicht bij de 7000 meter, wat dichtbij de maximale hoogte is waarop je lichaam zien enigszins kan aanpassen. Tijdens de topdag is het vooral de uitdaging om warm te blijven en te eten en drinken.
Je zal merken dat eten en drinken niet vanzelf meer gaat. Het staat je gewoon tegen of het smaakt niet. Toch is het heel belangrijk dit te blijven doen. Je verbruikt namelijk veel energie en die moet aangevuld worden. Maak daarom de afspraak met jezelf dat je bij iedere pauze minimaal twee slokken drinkt en een muesli reep eet. Geen discussie, die moet gewoon op!
Eenmaal op de top zal er ruim voldoende tijd zijn om te genieten en foto’s te nemen. Uiteraard moet het weer dit wel toelaten. Realiseer je wel dat je nog naar beneden moet en bereid je daarop voor. Dus wederom eten en drinken, maar ook de knop in je hoofd opzetten. Doel behaald, maar we zijner nog niet. De afdaling naar high-kamp gaat je nog minimaal 4 uur kosten.
7. Vier je geslaagde beklimming in Mendoza!
Terug in Mendoza is het echt achter te rug en is het tijd om te ontspannen. Mendoza is een leuke stad met heerlijke wijn en nog betere restaurants. Als je ze weet te vinden tenminste! Ik heb er een aantal keer heerlijk gegeten, maar ook een paar keer totaal niet. Mijn absolute aanrader is Anna’s Bistro. Het is een beetje verder lopen, maar zeker de moeite waard, dat beloof ik je!
Bart is verzot op actief buiten zijn. Het liefst is hij op afgelegen plekken en op grote hoogte. Dat blijkt ook uit zijn grote droom: de hoogste top van ieder continent beklimmen. Beter bekend als de 7-summits. Daarnaast wandelt hij graag. Alleen of samen met zijn gezin.
Thanks Bart
Over iets meer dan een jaar doe ik een summit attempt!
Sportieve groet Erik
Heel veel succes met de voorbereidingen!
We zien je verhaal daarna graag op Mountainreporters.
Bedankt Bart voor de inzichtelijke informatie! Dan maar, oa voor een marathon gaan trainen..
Hartelijk dank Bart. Ik ga er nog eens hard over nadenken of ik dit wel moet willen 😉
Na Kilimanjaro en Everest Basecamp is dit toch weer een hele speciale uitdaging, 1.000 meter hoger en zelf met de zwaardere bagage lopen.
Erg duidelijke en nuttige info, bedankt!
Vriendelijke groeten Luuk