advertentie

Reporter Sandra fietste een paar dagen rond in Valencia.. een geweldige stad voor een citytrip met actieve elementen! Valencia is perfect voor eindeloze fietstochtjes door de droge rivierbedding, je kunt de lekkerste tapa’s eten, heerlijk uitgaan, de oude stad bekijken, en genieten van het moderne City of Arts & Sciences met z’n nieuwe gebouwen in strakke witte design architectuur omgeven door turquoise water. Hier kan je het Science museum en andere culturele projecten bezoeken. Last but not least: het fantastische strand wat direct naast de stad ligt.

valencia
de oude stad van Valencia

wil je naast al het moois van de stad nog meer beleven en actief zijn in Valencia? Dat kan!

De Turia: van rivier naar groen stadshart

De Turia is de rivierbedding van wat ooit een 9 kilometer lange rivier was, en nu het groene hart van de stad. De rivier met zijn prachtig aangelegde parken, tuinen, picknickplekken, speeltuinen en schitterende botanische perken is echt uniek. Het is de verzamelplaats van de Valencianen bij elkaar komen om te joggen, te wandelen, tai chi te beoefenen en vooral  lekker te socializen. Als toerist kan je door dit schitterende park wandelen, picknicken en fietsen om zo uit te komen bij de City of Arts and Sciences en je even inwoner voelen als je op je fietsje tussen de Spanjaarden door fietst.

city of arts sciences
De unieke gebouwen van het CAC, in blauw water..

9 km lang droge rivierbedding wat nu een groen park is met de prachtigste  planten, sinaasappelboompjes en ruimte

De Turia is ingericht door landschapsarchitecten met allemaal hun eigen kijk op hoe het eruit moet zien. Dit geeft een enorme diversiteit aan bomen en planten, en zelfs een liggende reus, die gulliver voorstelt, en waar kleine kinderen als dwergjes op kunnen klimmen. Van veraf is het een slapende reus met kinderen als dwergjes die in de touwen klimmen. Zo gaaf.

Vanwege deze unieke 9 kilometer lange groene strip door de stad komt Valencia qua fietsen toch wel echt op nummer 1 van alle steden.

Een dagje per sup langs mooie baaien en grotten

Zin in een dag het water op? Dan kan je SUP’pen in een prachtige omgeving: onder begeleiding ga je naar een plek met mooie baaien met helder wateren grotten. Een dagtocht voor Sup’pers van ieder nivo. Blijf je liever in de stad? Dan kan je SUP’pen in de vijvers van het CAC. Dat is ook een unieke ervaring.

Sup Valencia
Suppen kan zowel buiten de stad bij mooie baaitjes, maar ook bij de City of Arts en Sciences

Dagtrip per fiets de stad uit: de Albufera-rijst-trail

Net buiten Valencia ligt een groot moerassig gebied: Albufera – waar de rijst voor de paella wordt verbouwd, en waar je per bootje door heen kunt varen. Het ligt op zo’n 10 km. buiten de stad en is goed per fiets of als hike te doen. De stille stranden in deze omgeving zijn “El Saler”, verlaten, rustig en prachtig! Om een boottocht te plannen door dit gebied kun je het beste als fietsdoel kiezen: El Palmar.

Albufera
Het moeras-gebied van Albufera, buiten Valencia waar je per boot doorheen kunt varen

Albufera is een soort “wetlands-gebied”, met een unieke biosfeer, en daardoor heel geliefd bij vogelaars. Het gebied is immens groot (21000 hectare) en omvat tevens het grootste meer van Spanje, omgeven door rijstgebied. In het dorpje El Palmar kan je bij het informatie centrum routes ophalen. Ook zijn er georganiseerde (hiking)tours naar Albufera.

Parque Natural de Chera-Sot de Chera

Ten westen van Valencia is het natuurpark van Chera-Sot de Chera gelegen. Het park, van ruim 6.000 hectare groot, ligt op ongeveer 1 uur rijden van Valencia. Het is er ruig en bergachtig met het hoogste punt op net iets boven de 1000 meter. Je vindt er watervallen en heldere meren.

sot de chera
het plaatsje Sot de chera , een goede hiking spot

Een routekaart kun je zien op www.sotdechera.es/es/content/plano-urbano

Montanejos – Fuente de los Baños (thermale bronnen)

In de provincie Castellón, ten noorden van Valencia, is het bergdorpje Montanejos gelegen. Het dorpje op zich is niet zo bijzonder, maar het staat bekend als ‘Villa Termal’, omringd is door ruim vijftig warmwaterbronnen. Deze zijn voornamelijk te vinden bij Fuente de los Baños, gelegen tussen bergkloven, mooi helder! Tussen bergrotsen loopt de rivier Río Mijares. Op bepaalde plekken in het helderblauwe water is het lekker warm. Het gehele jaar door is het daar zo’n 25 graden.

Lekkere warme thermale bronnen tussen prachtige kloven

montanejos
Montanejos, helder water tussen kloven

Hiken, raften en cayoning rondom Montanejos

In het prachtige berglandschap kun je heerlijk wandelen en fietsen. Op de website van Ayuntamiento de Montanejos (onder Turismo)  kun je zo`n tien verschillende wandelroutes door het gebied gratis downloaden.  www.montanejos.es/

Montanejos: hier kan je hiken, raften, en canyonen in helder blauw water

Daarnaast kan de durfal er onder andere raften en wildwaterkayakken. Je zult rondom Montanejos verschillende aanbieders van deze avontuurlijke activiteiten tegenkomen, zoals Ayahuasca Caventura en Maxima Aventura.

Hiken op 80 kilometer van Valencia

In de omgeving van Valencia (van dichtbij – tot aan ca. 80 km.) kan je verschillende natuurparken en routes vinden die je door bergen, bossen en (sinaasappel)gaarden leiden. Een goede standplaats om te hiken kan zijn: Requena en Alpuente, op ongeveer 80 kilometer van Valencia waar je met een huurauto naar toe kunt rijden en daar wat overnachtingen inplant.

reguena
requena , hiking paradijs

Requena en Alpuente

Deze gebieden hebben een mooi netwerk van verschillende rondtochten (de zogenaamde PR’s = pequeños recurridos, dagrondtochten) die zo tussen de 10 en 25 kilometer lang zijn. Het zijn er heel wat; en zou je allemaal gaan lopen, dan ben je weken bezig!

Alpuente:  ligt op steenworp afstand Rincon de Ademuz, een Valenciaans ‘eilandje’ ingeklemd tussen Aragón en Castilla La Mancha, waar eveneens een netwerk van wandelpaden ligt. Alpuente ligt aan een “barranco”, een ravijn. Langs het plaatsje komt een langeafstandspad: de GR 37. Dit is een rondtocht van 60 kilometer. Ook kan je een tocht maken naar de top van de Torre. Kenmerkend voor het wandelgebied zijn de wijngaarden en de amandelbomen en dennenbomen met rode aarde. Alpuente is redelijk rustig en wat hoger en ligt vlakbij wandelplek Rincon de de Ademuz. Dit plaatsje ligt hoger en in de zomer is het hierdoor iets minder heet. Een iets levendiger plaatsje is Requena.

Alpuente
Alpuente, wandelgebied

Requena: de basis voor je wandelingen

Requena ligt ongeveer 80 kilometer landinwaarts van Valencia. Dit plaatsje heeft een historische kern, met kleine straatjes, kerkjes, wat cafeetjes en restaurantjes, en is daardoor het meest geschikt als basis om vanuit te wandelen. Ze hebben hier ondergrondse gewelven waar ze wijn en graan bewaarden. Aan de oude stad met witte huisjes zit “nieuwe Requena” vast, Je vindt er een bank, een bakker, een supermarkt en een flaneerboulevard.


TIP: Wandelingen vanaf standplaatsen Requena en Alpuente, beschrijvingen van tochten, inclusief routekaartje, kun je downloaden vanaf de website van Montes Via Verdes.


 

Voor meer wandelgebieden rondom de regio Valencia kun je zoeken op:

  • Muela de Cortes and the Caroig Massif
  • The Benicadell and Agullent Sierras
  • The Corbera and les Agulles Sierras
  • The La Safor and L’Almirall Sierras
  • The Montduver Massif and the Buixcarró Sierra
  • The Reatillo River and the Rejo Sierra

 

advertentie
Voigt Travel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here