Kamperen in Scandinavië is uniek. Je beleeft de uitgestrekte natuur in absolute vrijheid en wordt wakker op plaatsen waar je alleen maar van kunt dromen. Echte avonturiers pakken hun tentje en zetten die op waar ze maar willen. Vanwege het bijzondere ‘allemansrecht’ in het noorden van Europa mag je namelijk wildkamperen.

Hou je van iets meer comfort, dan ga je op pad met de camper. Hoe dit precies werkt lees je in dit artikel.

Zie je jezelf al gaan in de vrije natuur?

Dit is het allemansrecht in Noord-Scandinavië

Het allemansrecht geldt in heel Scandinavië, enkele natuurreservaten en beschermde natuurgebieden uitgezonderd. Kort gezegd houdt het in dat iedereen vrij toegang heeft tot de natuur en het recht heeft om natuurlijke producten te plukken en te eten, onafhankelijk van wie de eigenaar van het land is.

Natuurlijk geeft zo’n recht ook plichten en mag je niks vervuilen, verstoren of kapot maken. Zolang je met respect omgaat voor eigenaren van het land, de boeren, andere mensen en het milieu, zit je goed. Eén pasopje nog: als je reist met een motorvoertuig, dan mag je ook in de vrije natuur niet van de weg af. Niet meer dan logisch als je het ons vraagt, want de kans op beschadigingen is dan immers groot.

Zo’n uitzicht is toch onbetaalbaar?

En dat geldt ook voor (wild)kamperen

In dit allemansrecht zit ook dat je overal je tentje mag opzetten. Onder dezelfde voorwaarden als hierboven, dus. Dit is echt waanzinnig als je op rondreis gaat door Noord-Scandinavië. Zet je je tentje op bij een spiegelglad meer? Liever aan de rand van een rivier? Of in de bergen zodat je kunt genieten van een ultiem uitzicht zodra je ’s ochtends je tent openritst? Echt waar, het enige lastige hieraan is het kiezen van de mooiste plek!

Genieten bij een vuurtje

Rondreizen met een camper

Natuurlijk is niet iedereen fan van slapen op een matje en liggend je broek aantrekken. Dat is geen probleem, want ook met een camper mag je overal kamperen. In principe gelden dezelfde regels als met een tentje, met een paar aanvullingen. Zo mag je bijvoorbeeld op elke parkeerplaats overnachten, maar mag het niet op kamperen lijken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je gaat barbecueën, als je een luifel gaat monteren, alles gaat uitstallen, en zo meer. Hou in je achterhoofd: zolang je direct weg kunt rijden zonder het voertuig te verlaten of allerlei handelingen te doen, zit je goed!

Om het je makkelijk te maken, dit zijn de plekken waar je 24 uur mag verblijven:

– Alle officiële parkeerplaatsen. Of er moet duidelijk aangeven zijn dat het verboden is. Parkeer wel op de parkeervlakken
– Parkeerplaatsen van natuurreservaten. Vaak zijn hier ook extra voorzieningen, zoals informatie of een (droog)toilet.
– Parkeerplaatsen bij jachthavens, ook met extra voorzieningen
– Parkeerplaatsen bij winkelcentra, al lijkt ons dat wat minder gezellig.
– Picknickplaatsen langs de weg. Vaak vind je hier ook picknicktafels, een (droog)toilet en soms een waterkraan. Ze zijn niet specifiek bedoeld om te overnachten.

Met je camper door het Hoge Noorden

Of toch op een camping

Maak je liever (af en toe) gebruik van een plek met meer faciliteiten, dan is een camping een goed idee. Vrijwel altijd zijn die goed en schoon en hebben ze prima faciliteiten. Daarnaast zijn ze er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Van klein en rustug op afgelegen plekken, tot meer luxe campings, soms met zwembad. Je hebt hier in het noorden trouwens geen internationale kampeerkaart nodig.

Helemaal vrij in de natuur of toch af en toe een camping?

Bekijk tijdens je kampeerreis de allermooiste plekken

Als je gaat kamperen in Noord-Scandinavië zijn er ontzettend veel gave plekken om te bekijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het UKK, het grootste Nationale Park van Finland, waar nog beren, lynxen en wolven leven. Onderweg hiernaartoe reis je door het land van de Sami, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Leer de unieke cultuur van deze mensen kennen, die nog vaak nauw samenleven met hun rendieren.

Of wat dacht je van Oulanka National park, één van de bekendste nationale parken van Finland. Oulanka National Park ligt dichtbij Ruka-Kuusamo. Het park staat bekend om haar ongerepte wildernis, veelzijdige flora en fauna en mooie plekken om te kamperen. Verder word je betoverd door de natuur als je langs (of over!) de Lemmenjoki-rivier reist, net als bij de prachtige Finse hoogvlaktes, uitgestrekte bossen en enorme meren.

In Noorwegen mag een bezoek aan het noordelijkste puntje van Europa niet ontbreken: de Noordkaap. Verder staan op het programma ongetwijfeld de fjorden, afgelegen kleine dorpjes, in de zomer natuurlijk de middernachtzon en nog oneindig veel meer.

Echt iets voor jou? Check dan de kampeerreis van Voigt!

Bekijk de reizen van Voigt en wie weet maak jij ook zo’n foto!

Ga kamperen in het Hoge Noorden met Voigt

Lijkt zo’n kampeervakantie je wel wat? Dan hebben we een mooie reis voor je. Hierin zitten een aantal hoogtepunten en must-sees als je in Noord-Scandinavië bent.

Je reist dan door Lapland, Zweden en Noord-Noorwegen. Verder heb je absolute vrijheid om je eigen droomroute samen te stellen en op de mooiste plekjes te kamperen. Voor de wegenkaart van Scandinavië, de Wereldwijzer reisgids Noord-Scandinavië en wandeltips in Noord-Scandinavië wordt gezorgd!

Bekijk hier de korte kampeerreis naar het Hoge Noorden van Voigt Travel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.