Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Brit zat ‘m op de hielen

Door Pauline van der Waal

Misschien heb je het ongelofelijke verhaal van de 33-jarige Amerikaan Colin O’Brady en de 49-jarige Brit Louis ‘Lou’ Rudd al wel voorbij horen komen. Beide hadden -zonder dat ze dat van elkaar wisten- het plan opgevat om zonder hulp Antarctica over te steken.
Iets dat nog nooit iemand gelukt was.

 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

Zonder hulp, te voet, 1500 kilometer

De uitdaging was gigantisch. Zonder enige hulp -in de vorm van eten, beschutting, vervoer, of wat dan ook- solo het koudste continent van onze aarde oversteken. De avonturiers dienden dus voor de gehele periode kleding en voedsel mee te nemen en een tent waarin ze sliepen. Na 53 lange dagen door kou en sneeuw kwam O’Brady aan bij het Ross-ijsplateau. Nog geen 48 uur later bereikte ook Rudd heelhuids de finish.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

 

Overeenkomsten én verschillen

Wat bezielde deze beide mannen om deze levensgevaarlijke tocht aan te vangen? Twee jaar geleden nog moest een andere avonturier zijn poging met de dood bekopen. Dit was Henry Worsley (49), een vriend van Lou Rudd. Hij startte zijn tocht dan ook als een eerbetoon aan hem.

Beide mannen zijn in in ieder geval erg sportief, maar daarna houdt elke vergelijking wel op. In leeftijd schelen ze nogal wat. Rudd is een ex-beroepsmilitair die naar verschillende oorlogsgebieden werd uigezonden, O’Brady studeerde economie en kunst en liep triatlons voor de lol. Hij kreeg een ernstig auto-ongeluk tijdens een vakantie in Thailand, waarna hij opnieuw moest leren lopen. Hun berichtgeving verschilt ook nogal. Waar Rudd alleen de hoognodige vastlegging deed die nog het meest weghad van een militaire operatie, postte O’Brady volledig volgens de huidige tijdsgeest alles op Instagram.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

Wisten niets van elkaars plannen

Uiteindelijk bleek het niet meer dan toeval dat de twee mannen bijna gelijktijdig hun race wilden starten. Beiden trainden in het geheim, en kenden elkaar niet. Dat veranderde toen ze in Puntas Arenas samen moesten wachten op beter weer. Ze verbleven daar in totaal een week, waarbij ze de bepakking van de slee die ze zelf voorttrokken nog maar eens kritisch bekeken en herschikten, voordat ze uiteindelijk kort na elkaar konden starten. Verder liepen ze volledig alleen, omdat hen poging duidelijk een ‘solo’-poging was. Zelfs toen ze het Amundsen-Scott poolstation bereikten, mochten ze daar niet naar binnen of voedsel of drinken aannemen, omdat dat hun poging direct ongeldig zou verklaren.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

Overigens worden er meer recordpogingen ondernomen op de zuidpool. Zoals Edwin en Liesbeth ter Velde, die met hun zelfgebouwde auto de ‘Solar Voyager’ naar Antarctica gingen.

Op dag 53 succes

De tocht was uitermate zwaar en vroeg alles van beide mannen. Op dag 53 -na die dag maar liefst 130 kilometer te hebben afgelegd- kwam O’Brady aan bij de Leverett-gletsjer: het einde van de tocht.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

Dit was ruim een eeuw na die andere race tussen de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en de Britt Robert Scott. Amundsen won deze race, Scott moest zijn reis met de dood bekopen. 

Bron: AD en Telegraph

Hoofdfoto: Pixabay

Overige foto’s afkomstig van Instagram Colin O’Brady

 

 

 

 

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer