Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Brit zat ‘m op de hielen

Door Pauline van der Waal

Misschien heb je het ongelofelijke verhaal van de 33-jarige Amerikaan Colin O’Brady en de 49-jarige Brit Louis ‘Lou’ Rudd al wel voorbij horen komen. Beide hadden -zonder dat ze dat van elkaar wisten- het plan opgevat om zonder hulp Antarctica over te steken.
Iets dat nog nooit iemand gelukt was.

 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

Zonder hulp, te voet, 1500 kilometer

De uitdaging was gigantisch. Zonder enige hulp -in de vorm van eten, beschutting, vervoer, of wat dan ook- solo het koudste continent van onze aarde oversteken. De avonturiers dienden dus voor de gehele periode kleding en voedsel mee te nemen en een tent waarin ze sliepen. Na 53 lange dagen door kou en sneeuw kwam O’Brady aan bij het Ross-ijsplateau. Nog geen 48 uur later bereikte ook Rudd heelhuids de finish.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

 

Overeenkomsten én verschillen

Wat bezielde deze beide mannen om deze levensgevaarlijke tocht aan te vangen? Twee jaar geleden nog moest een andere avonturier zijn poging met de dood bekopen. Dit was Henry Worsley (49), een vriend van Lou Rudd. Hij startte zijn tocht dan ook als een eerbetoon aan hem.

Beide mannen zijn in in ieder geval erg sportief, maar daarna houdt elke vergelijking wel op. In leeftijd schelen ze nogal wat. Rudd is een ex-beroepsmilitair die naar verschillende oorlogsgebieden werd uigezonden, O’Brady studeerde economie en kunst en liep triatlons voor de lol. Hij kreeg een ernstig auto-ongeluk tijdens een vakantie in Thailand, waarna hij opnieuw moest leren lopen. Hun berichtgeving verschilt ook nogal. Waar Rudd alleen de hoognodige vastlegging deed die nog het meest weghad van een militaire operatie, postte O’Brady volledig volgens de huidige tijdsgeest alles op Instagram.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

Wisten niets van elkaars plannen

Uiteindelijk bleek het niet meer dan toeval dat de twee mannen bijna gelijktijdig hun race wilden starten. Beiden trainden in het geheim, en kenden elkaar niet. Dat veranderde toen ze in Puntas Arenas samen moesten wachten op beter weer. Ze verbleven daar in totaal een week, waarbij ze de bepakking van de slee die ze zelf voorttrokken nog maar eens kritisch bekeken en herschikten, voordat ze uiteindelijk kort na elkaar konden starten. Verder liepen ze volledig alleen, omdat hen poging duidelijk een ‘solo’-poging was. Zelfs toen ze het Amundsen-Scott poolstation bereikten, mochten ze daar niet naar binnen of voedsel of drinken aannemen, omdat dat hun poging direct ongeldig zou verklaren.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

Overigens worden er meer recordpogingen ondernomen op de zuidpool. Zoals Edwin en Liesbeth ter Velde, die met hun zelfgebouwde auto de ‘Solar Voyager’ naar Antarctica gingen.

Op dag 53 succes

De tocht was uitermate zwaar en vroeg alles van beide mannen. Op dag 53 -na die dag maar liefst 130 kilometer te hebben afgelegd- kwam O’Brady aan bij de Leverett-gletsjer: het einde van de tocht.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Colin O’Brady (@colinobrady) op

Dit was ruim een eeuw na die andere race tussen de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en de Britt Robert Scott. Amundsen won deze race, Scott moest zijn reis met de dood bekopen. 

Bron: AD en Telegraph

Hoofdfoto: Pixabay

Overige foto’s afkomstig van Instagram Colin O’Brady

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer