Arc'teryx Academy: aan deze clinics deed ik mee!
Arc’teryx Academy
Door: Bart Baars
In mijn eerste deel over de Arc’teryx Academy vertelde ik al hoe ontzettend veel je er kon doen, en hoe onwijs tof het was. Maar uiteraard heb ik in Chamonix niet alleen maar gekeken wat je kan doen. Ik heb zelf ook meegedaan aan drie clinics. Lees hieronder over mijn ervaringen.
Wil je vooral zien wat we gedaan hebben? Onderaan vind je onze video!
Multi-pitch rotsklimmen
Multi-pitch rotsklimmen is het beklimmen van een rots over meerdere touwlengtes. Beide klimmers hangen bij multi-pitchen dus in de wand. Wat betekent dat het extra oppassen is en meer handelingen met het touw vereist zijn. Tijdens deze dag heb ik geklommen met Paolo Marazzi, één van de Arc’teryx Athletes!
de klim is pas geslaagd als iedereen weer veilig op de grond staat
Doordat het weer op de eerste dag van de Arc’teryx Academy helaas slecht is, kiezen we ervoor om naar een klimgebied te gaan dat dichter bij Chamonix ligt. Later blijkt dat dit geen slechte keuze is. Nadeel is wel dat je in dit gebied niet hoger kunt klimmen dan 2 touwlengtes. Maar om te oefenen maakt dat eigenlijk helemaal niets uit. We beginnen met een uitgebreide uitleg van hoe je een standplaats maakt, en waar je allemaal aan moet denken bij het maken van een goede standplaats. Dat is best veel!
Uiteraard moet het vooral allemaal veilig zijn, want de klim is pas geslaagd als iedereen weer veilig op de grond staat. Maar vooruit denken, om zo min mogelijk tijd te verliezen, is ook essentieel. En om het compleet te maken zijn standplaatsen meestal net niet comfortabel om te staan en moet je er twee touwen van 60 meter kwijt kunnen, zonder dat het geheel in een chaos eindigt.
Niet nieuw, maar wel veel geleerd!
Nu is multi-pitch klimmen voor mij niet nieuw, maar evengoed krijg ik op deze dag veel nieuwe technieken en weetjes. En soms wat tegenstrijdigheden met wat ik eerder heb geleerd. Als voorbeeld heb ik eerder geleerd dat de standplaats altijd met minimaal twee schroefkarabiners met de rots verbonden moet zijn. Tijdens de Arc’teryx Academy heb ik geleerd dat je hier ook bijvoorbeeld een setje kan gebruiken in combinatie met een schroefkarabiner.
Opvallend is dat Paolo gedurende de gehele dag uitgebreid de tijd neemt voor uitleg en toelichting van zijn tips. Hierdoor ontstaat een prima ontspannen sfeer en wordt er veel gelachen. Maar nog veel meer geleerd!
Gletsjertour
Op de tweede dag van de Arc’teryx Academy besluit ik wat meer bekend terrein op te zoeken. Ik heb me ingeschreven voor de gletsjer tour rond de Aquille du Midi. Ik ben hier nog nooit geweest, dus ik ben erg benieuwd of alle mooie verhalen die ik heb gehoord over deze omgeving echt waar zijn. In ieder geval gelooft het weer er wel in, want als ik ’s morgens wakker word zie ik blauwe lucht en is er nagenoeg geen wind.
na het stapje over het hekje staan we ineens in een wondere alpiene wereld
We nemen een van de eerste gondels omhoog naar de top van de Aquille du Midi op 3842m. Als je de gondel uitstapt kom je in de uitgehouwen rots terecht waar het wat fris is. Hier trekken we onze klimgordels aan en doen we de stijgijzers onder. Dan volgt de wandeling naar de uitgang van de tunnel, en na het stapje over het hekje staan we ineens in een wondere alpiene wereld. Overal zijn gletsjers te zien, en de gids begint al snel de bekende toppen in de omgeving aan te wijzen: de Dent du Geant, Grand Jorasses, Aiguille Verte, Mont Blanc du Tacul en natuurlijk de Mont Blanc zelf. Allemaal reuzen van boven de 4000m hoog.
We kunnen natuurlijk het plan omgooien en een topje meepakken
De omgeving laat zich van zijn mooiste kant zien, en al snel beginnen de plannen in mijn hoofd te groeien. We kunnen natuurlijk het plan omgooien en een topje meepakken, of een leuke klim maken over een pittig graadje.
Genieten en nog eens genieten
Maar ik laat die gedachtes al snel varen. Vandaag is het rustig over de gletsjer lopen. Het tempo van de groep ligt voor mij laag, wat me nog meer de kans geeft om om mij heen te kijken. De uitzichten zijn inderdaad zo mooi als ik gehoord heb. Wel vind ik dat er erg veel klimmers te zien zijn en sporen over de gletsjer lopen wat het echt ongerepte wegneemt. Maar perfectie bestaat niet, dus ik besluit er overheen te kijken.
Rond het middag uur komen we bij een rotsrichel waar we uitgebreid te tijd nemen om te lunchen. Tijdens de klim naar de rotsrichel zijn we over een flinke spleet in de gletsjers gekomen. Hier zijn enkelen van de groep, inclusief ikzelf, kniediep in de spleet gestapt. Een goede herinnering dat je op de gletsjer altijd op je hoede moet zijn. We verbazen ons dan ook enorm als we tijdens de lunch vier mannen voorbij zien komen zonder touw en klimgordel. We kunnen niets meer doen dan hopen dat er niets met ze gebeurt. Maar ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zo slecht voorbereid en onbezorgd in dit terrein zijn.
Ik loop in mijn base-layer, maar ben nog steeds klam van het zweet
Terug naar de Aquille du Midi
Na de lunch lopen we in twee uurtjes terug naar de lift bij de Aquille du Midi. Inmiddels is het heet op de gletsjer. Ik loop in mijn base-layer, maar ben nog steeds klam van het zweet. We nemen uitgebreid de tijd om naar de klimmers te kijken die de Aquille du Midi via de rots aan het beklimmen zijn en lopen dan weer terug naar de lift.
Vandaag heb ik gezien dat de Aquille du Midi inderdaad in een schitterend gebied ligt, en ik weet zeker dat ik er een keer terug kom om de toppen de beklimmen. Maar wat kan het er ook ontzettend heet zijn!
Reddingstechnieken
Voorafgaand aan de Arc’teryx Academy heb ik me voorgenomen drie flink verschillende clinics te volgen. Voor de derde dag heb ik lang getwijfeld tussen een clinic trailrunning of een clinic over geimproviseerde reddingstechnieken. Uiteindelijk heb ik niet gekozen voor de trailrunning clinic. Belangrijke reden hiervoor was dat ik op het moment geen blessures kan gebruiken in mijn voorbereiding op de volgende expeditie.
Maar wat als het niet helemaal goed gaat, en een klimmer niet verder kan door uitputting of erger
Improvised resue
Daarom is de keuze op de derde dag van de Arc’teryx Academy gevallen op de clinic over geimproviseerde reddingstechnieken. Veel klimmers zijn prima in staat om de standaard zekertechnieken uit te voeren en zo op een gecontroleerde manier een rots- of alpiene beklimming uit de voeren. Maar wat als het niet helemaal goed gaat, en een klimmer niet verder kan door uitputting of erger?
Tijdens de clinic leren we dat door het slim combineren van verschillende technieken je met weinig extra materiaal heel veel kan doen. We beginnen eenvoudig met een klim langs een touw met behulp van een prusik knoop en een Petzl Micro Traxion. Deze techniek en de bijbehorende knopen vormen de basis voor de verdere technieken die we deze dag uitvoeren. Eerst geven we een klimmer die niet verder kan touwsteun om hem net over dat ene moeilijke pasje heen te helpen. Maar we gaan verder met bijvoorbeeld een geblesseerde klimmer te helpen met abseilen tot een abseil met een klimmer die zijn bewustzijn heeft verloren.
Ontspannen leren
Ook hier viel mij weer op hoe enorm ontspannen de sfeer was tijdens deze clinic van de Acr’teryx Academy. Er was meer dan ruim voldoende tijd om zelf te oefenen en de gidsen hadden een enorme hoeveelheid kennis. Alles kon geprobeerd worden, wat er uiteindelijk toe leidde dat ook de gids tot een nieuwe techniek kwam die het abseilen met een slachtoffer gemakkelijker maakt. Ook werden we bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en discussies over standplaatsen maken. De klimwereld leert nog steeds van technieken, technische mogelijkheden, maar ook dingen die werkelijk gebeuren.
Helaas moest ik deze clinic eerder verlaten om mijn vliegtuig te kunnen halen. Voordat ik wegging vroeg de gids aan mij of ik antwoorden had op de vragen die ik had op het gebied van een geïmproviseerde redding. Dat hij deze vraag stelde vat voor mij exact samen hoe de sessie was!
Laat het nu allemaal maar een zien (video)!
Lees hier meer artikelen van Bart Baars
Bart wordt gesponsord door Rab en Mountainreporters
Bart is verzot op actief buiten zijn. Het liefst is hij op afgelegen plekken en op grote hoogte. Dat blijkt ook uit zijn grote droom: de hoogste top van ieder continent beklimmen. Beter bekend als de 7-summits. Daarnaast wandelt hij graag. Alleen of samen met zijn gezin.