Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Arc’teryx Academy

Door: Bart Baars

In mijn eerste deel over de Arc’teryx Academy vertelde ik al hoe ontzettend veel je er kon doen, en hoe onwijs tof het was. Maar uiteraard heb ik in Chamonix niet alleen maar  gekeken wat je kan doen. Ik heb zelf ook meegedaan aan drie clinics. Lees hieronder over mijn ervaringen.

Wil je vooral zien wat we gedaan hebben? Onderaan vind je onze video!

Multi-pitch rotsklimmen

Multi-pitch rotsklimmen is het beklimmen van een rots over meerdere touwlengtes. Beide klimmers hangen bij multi-pitchen dus in de wand. Wat betekent dat het extra oppassen is en meer handelingen met het touw vereist zijn. Tijdens deze dag heb ik geklommen met Paolo Marazzi, één van de Arc’teryx Athletes!

de klim is pas geslaagd als iedereen weer veilig op de grond staat

Doordat het weer op de eerste dag van de Arc’teryx Academy helaas slecht is, kiezen we ervoor om naar een klimgebied te gaan dat dichter bij Chamonix ligt. Later blijkt dat dit geen slechte keuze is. Nadeel is wel dat je in dit gebied niet hoger kunt klimmen dan 2 touwlengtes. Maar om te oefenen maakt dat eigenlijk helemaal niets uit. We beginnen met een uitgebreide uitleg van hoe je een standplaats maakt, en waar je allemaal aan moet denken bij het maken van een goede standplaats. Dat is best veel!

Uiteraard moet het vooral allemaal veilig zijn, want de klim is pas geslaagd als iedereen weer veilig op de grond staat. Maar vooruit denken, om zo min mogelijk tijd te verliezen, is ook essentieel. En om het compleet te maken zijn standplaatsen meestal net niet comfortabel om te staan en moet je er twee touwen van 60 meter kwijt kunnen, zonder dat het geheel in een chaos eindigt.

Instructie voordat we omhoog gaan
Instructie voordat we omhoog gaan

Niet nieuw, maar wel veel geleerd!

Nu is multi-pitch klimmen voor mij niet nieuw, maar evengoed krijg ik op deze dag veel nieuwe technieken en weetjes. En soms wat tegenstrijdigheden met wat ik eerder heb geleerd. Als voorbeeld heb ik eerder geleerd dat de standplaats altijd met minimaal twee schroefkarabiners met de rots verbonden moet zijn. Tijdens de Arc’teryx Academy heb ik geleerd dat je hier ook bijvoorbeeld een setje kan gebruiken in combinatie met een schroefkarabiner.

Opvallend is dat Paolo gedurende de gehele dag uitgebreid de tijd neemt voor uitleg en toelichting van zijn tips. Hierdoor ontstaat een prima ontspannen sfeer en wordt er veel gelachen. Maar nog veel meer geleerd!

Gletsjertour

Op de tweede dag van de Arc’teryx Academy besluit ik wat meer bekend terrein op te zoeken. Ik heb me ingeschreven voor de gletsjer tour rond de Aquille du Midi. Ik ben hier nog nooit geweest, dus ik ben erg benieuwd of alle mooie verhalen die ik heb gehoord over deze omgeving echt waar zijn. In ieder geval gelooft het weer er wel in, want als ik ’s morgens wakker word zie ik blauwe lucht en is er nagenoeg geen wind.

na het stapje over het hekje staan we ineens in een wondere alpiene wereld

Schitterende uitzichten op de gletsjer
Schitterende uitzichten op de gletsjer

We nemen een van de eerste gondels omhoog naar de top van de Aquille du Midi op 3842m. Als je de gondel uitstapt kom je in de uitgehouwen rots terecht waar het wat fris is. Hier trekken we onze klimgordels aan en doen we de stijgijzers onder. Dan volgt de wandeling naar de uitgang van de tunnel, en na het stapje over het hekje staan we ineens in een wondere alpiene wereld. Overal zijn gletsjers te zien, en de gids begint al snel de bekende toppen in de omgeving aan te wijzen: de Dent du Geant, Grand Jorasses, Aiguille Verte, Mont Blanc du Tacul en natuurlijk de Mont Blanc zelf. Allemaal reuzen van boven de 4000m hoog.

We kunnen natuurlijk het plan omgooien en een topje meepakken

De omgeving laat zich van zijn mooiste kant zien, en al snel beginnen de plannen in mijn hoofd te groeien. We kunnen natuurlijk het plan omgooien en een topje meepakken, of een leuke klim maken over een pittig graadje.

Genieten en nog eens genieten

Maar ik laat die gedachtes al snel varen. Vandaag is het rustig over de gletsjer lopen. Het tempo van de groep ligt voor mij laag, wat me nog meer de kans geeft om om mij heen te kijken. De uitzichten zijn inderdaad zo mooi als ik gehoord heb. Wel vind ik dat er erg veel klimmers te zien zijn en sporen over de gletsjer lopen wat het echt ongerepte wegneemt. Maar perfectie bestaat niet, dus ik besluit er overheen te kijken.

Rustig lopen en vooral kijken!
Rustig lopen en vooral kijken!

Rond het middag uur komen we bij een rotsrichel waar we uitgebreid te tijd nemen om te lunchen. Tijdens de klim naar de rotsrichel zijn we over een flinke spleet in de gletsjers gekomen. Hier zijn enkelen van de groep, inclusief ikzelf, kniediep in de spleet gestapt. Een goede herinnering dat je op de gletsjer altijd op je hoede moet zijn. We verbazen ons dan ook enorm als we tijdens de lunch vier mannen voorbij zien komen zonder touw en klimgordel. We kunnen niets meer doen dan hopen dat er niets met ze gebeurt. Maar ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zo slecht voorbereid en onbezorgd in dit terrein zijn.

Ik loop in mijn base-layer, maar ben nog steeds klam van het zweet

Terug naar de Aquille du Midi

Na de lunch lopen we in twee uurtjes terug naar de lift bij de Aquille du Midi. Inmiddels is het heet op de gletsjer. Ik loop in mijn base-layer, maar ben nog steeds klam van het zweet. We nemen uitgebreid de tijd om naar de klimmers te kijken die de Aquille du Midi via de rots aan het beklimmen zijn en lopen dan weer terug naar de lift.

Vandaag heb ik gezien dat de Aquille du Midi inderdaad in een schitterend gebied ligt, en ik weet zeker dat ik er een keer terug kom om de toppen de beklimmen. Maar wat kan het er ook ontzettend heet zijn!

We nemen alle tijd om te genieten van onze tijd op de gletsjer
We nemen alle tijd om te genieten van onze tijd op de gletsjer

Reddingstechnieken

Voorafgaand aan de Arc’teryx Academy heb ik me voorgenomen drie flink verschillende clinics te volgen. Voor de derde dag heb ik lang getwijfeld tussen een clinic trailrunning of een clinic over geimproviseerde reddingstechnieken. Uiteindelijk heb ik niet gekozen voor de trailrunning clinic. Belangrijke reden hiervoor was dat ik op het moment geen blessures kan gebruiken in mijn voorbereiding op de volgende expeditie.

Maar wat als het niet helemaal goed gaat, en een klimmer niet verder kan door uitputting of erger

Improvised resue

Daarom is de keuze op de derde dag van de Arc’teryx Academy gevallen op de clinic over geimproviseerde reddingstechnieken. Veel klimmers zijn prima in staat om de standaard zekertechnieken uit te voeren en zo op een gecontroleerde manier een rots- of alpiene beklimming uit de voeren. Maar wat als het niet helemaal goed gaat, en een klimmer niet verder kan door uitputting of erger?

Aan het touw omhoog prusikken
Aan het touw omhoog prusikken

Tijdens de clinic leren we dat door het slim combineren van verschillende technieken je met weinig extra materiaal heel veel kan doen. We beginnen eenvoudig met een klim langs een touw met behulp van een prusik knoop en een Petzl Micro Traxion. Deze techniek en de bijbehorende knopen vormen de basis voor de verdere technieken die we deze dag uitvoeren. Eerst geven we een klimmer die niet verder kan touwsteun om hem net over dat ene moeilijke pasje heen te helpen. Maar we gaan verder met bijvoorbeeld een geblesseerde klimmer te helpen met abseilen tot een abseil met een klimmer die zijn bewustzijn heeft verloren.

Ontspannen leren

Ook hier viel mij weer op hoe enorm ontspannen de sfeer was tijdens deze clinic van de Acr’teryx Academy. Er was meer dan ruim voldoende tijd om zelf te oefenen en de gidsen hadden een enorme hoeveelheid kennis. Alles kon geprobeerd worden, wat er uiteindelijk toe leidde dat ook de gids tot een nieuwe techniek kwam die het abseilen met een slachtoffer gemakkelijker maakt. Ook werden we bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en discussies over standplaatsen maken. De klimwereld leert nog steeds van technieken, technische mogelijkheden, maar ook dingen die werkelijk gebeuren.

Veel tijd en aandacht om alle technieken te oefenen
Veel tijd en aandacht om alle technieken te oefenen


Helaas moest ik deze clinic eerder verlaten om mijn vliegtuig te kunnen halen. Voordat ik wegging vroeg de gids aan mij of ik antwoorden had op de vragen die ik had op het gebied van een geïmproviseerde redding. Dat hij deze vraag stelde vat voor mij exact samen hoe de sessie was!

Laat het nu allemaal maar een zien (video)!

Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Bart wordt gesponsord door Rab en Mountainreporters

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer