Advertentie


 

Mountainreporters schrijft over mooie, bijzondere bestemmingen, outdoorplekjes en heel soms eens van dit soort opmerkelijke tips voor onderweg naar jouw vakantieadres. Vandaag schrijven we over deze “natural pools”. Enig idee waar deze warmwaterbronnen zich bevinden? En nee, het is niet Pamukkale in Turkije, maar veel dichterbij.

Deze hete natuurlijke bronnen bevinden zich namelijk gewoon in Europa, in Italië om specifieker te zijn. Dus ga jij komend jaar naar Toscane of Umbrië dan kun je even stoppen bij de hete bronnen vlakbij Civitella Marittima.

Een hete bron, ofwel een hotspring: een bad wat net zo warm is al het menselijk lichaam

En zijn twee hotsprings in die regio van Italië. De Petriolo hete bronnen, op ongeveer 15 kilometer van Civitella Marittima en de thermale baden van Saturnia, op minder dan een uur rijden van Civitella.

Saturnia bronnen Toscane
De Saturnia bronnen; in Toscane

De Petriolo bronnen

Van de Petriolo bronnen is bekend dat er rijke Italianen kwamen zoals de beroemde Medici, (de rijke families uit onder andere Florence) en verschillende hooggeplaatste leiders van de kerk, inclusief paus Pius II Piccolomini.

De hete bronnen van Petriolo zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Casina di Rosa. Ze liggen in de prachtige Farma Vallei.

Petriolo Bagni
de baden van Petriolo (Bagni die Petriolo) in Toscane

badderen in 37,5 graden warm helder water…in baden die stammen uit de Romeinse tijd

De thermale baden van Saturnia

De baden in Saturnia heten de “Cascate del Mulino” en zijn zo’n 37,5 graden, dus exact net zo warm als jijzelf. Het is er erg warm en zoals bij vele warmwaterbronnen ruik je een vrij sterke zwavellucht en is het water super helder.

De baden stammen al uit de Romeinse tijd. De legende van de thermale baden van Saturnia vinden hun oorsprong in de mythologie en zijn genoemd naar Saturnus, de romeinse god van de oogst. Het verhaal van deze legende is dat Saturnus zijn geduld verloor met de mensheid, omdat er overal op de wereld conflicten heersten. Hij vuurde een bliksemschicht af naar de aarde waardoor een krater ontstond met heet water met zwavel. Dat water stroomde over de twee vechtende mensen waardoor ze ineens kalmeerden.  Volgens de legende zijn de mensen op aarde vanaf dat moment wijzer en gelukkiger geworden. Tja, of dat echt het geval is nu..

Wellness met een extraatje: volgens de legende brengen de baden de mensheid wijsheid en geluk…

Saturna
De baden van Saturna in Toscane

Hou je van geschiedenis en cultuur? Saturnia is goed te combineren met de Etruskisch-Romeinse steden Pitigliano, Sovana en Sorano, het kasteel bij Montemerano en het Archeologisch Museum van Manciano.


Lees hier alle artikelen over Italië


Bewaren

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.