Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Kort gelden mocht ik bij een presentatie over Duitse gastronomie, meer in het bijzonder die van de deelstaat Baden-Württemberg, zijn. Maar het ging over veel meer dan eten.

The Dutch connection

Behalve dat Baden-Württemberg bijna net zo groot is als Nederland is er nog een opvallende connectie. Duitsland is feitelijk een samenraapsel van heel veel koninkrijkjes, prinsdommen, graafschappen en invloedrijke kloosterordes.

prinsdommen, koninkrijkjes en kloosterordes hebben prachtige paleizen en andere bezienswaardigheden nagelaten

Een van die adelijke families is hier ten lande ook goed bekend: de Nassau-tjes. Niemand minder dan de zus van Willem I, Magdalena von Nassau-Katzenelbogen (1547-1633) was in deze regio een zeer belangrijke dame. Behalve dat ze uitermate invloedrijk, hoog opgeleid en zeer gelovig was heeft ze ook nog eens 14 nazaten op de wereld gezet. En dat in een tijd dat vrouwen in het normale leven een heel andere positie hadden dan nu. En al die prinsdommen, koninkrijkjes en kloosterordes hebben prachtige paleizen en andere bezienswaardigheden nagelaten. De deelstaat is er mee overspoeld.

Baden-Württemberg
Kasteel Hohenzollern, © TMBW / Mende

Actief genieten

Baden-Württemberg heeft op slechts 4-5 uur rijden vanuit Nederland veel te bieden. Ten eerste heeft deze regio de meeste zonne-uren van heel Duitsland. Dat zie je onder andere terug in de grote hoeveelheid wijngaarden die hier op steile heuvels zijn aangelegd. Daar kun je lekker doorheen cruisen met je auto maar dat kan natuurlijk ook per fiets. Omdat het vrijwel nergens echt vlak is een sportieve uitdaging.

De mystiek van het Zwart Woud

Alleen de naam al maakt het spannend en dat is het ook. Het zwarte woud is een bosgebied dat zicht uitstrekt vanaf Pforzheim in het noorden tot aan de Zwitserse grens in het zuiden (40 x 150 km). Behalve dat hier veel wild voorkomt (herten, reeën en everzwijnen) blijkt het ook sinds begin jaren veertig van de vorige eeuw een reservaat te zijn voor de unieke Schwarzwälder Trüffel. Je leest het goed, niet alleen in Italië vind je truffels maar ook hier.

Baden-Württemberg
Gin met Zwartewoud truffel, met dubbel goud bekroond

Duitse Gin

De 1855 gestichte distilleerderij ging in 2015 experimenteren met truffel als extra ingrediënt. Nadat men het onder knie had bleek het een schot in de roos. De toevoeging van truffel geeft de gin een bijzonder aangename smaakt en maakt hem bovendien bijzonder zacht. Gin uit Duitsland? Dat kan dus. En dat vonden ze in San Francisco afgelopen augustus ook. Boar gin heeft er zelfs dubbel goud gewonnen tijdens de internationale Wordt Spirits Competition. En dan zit er nog een leuk verhaal achter ook: de vrouwtjeszwijnen gaan zo hard op zoek naar de truffel omdat de geur ze doet denken aan opgewonden mannetjes. En Boar is hetzelfde als Beer (wat bij ons weer mannetjesvarken of zwijn betekent).

Middeleeuwse toestanden

Een van de best bewaarde steden van Duitsland bevindt zich ook in dit deel van het land. Heidelberg is een niet eens zo grote universiteitsstad maar vooral zo mooi omdat ze tijdens de tweede oorlog gespaard is gebleven. Werkelijk alles ademt geschiedenis en is adembenemend om te zien. Dat trekt ook vele toeristen (Amerikanen, Japanners en Chinezen) maar is desondanks de moeite waard om een keer te bezoeken. Tübbingen, 100 kilometer zuidwaarts, is een kleine universiteitsstad aan de noordkant van de Schwäbische Bergen (deels in Beieren en deels in Baden-Württemberg gelegen). Ook hier veel wijnbouw en onaangetaste dorpen en steden.

Baden-Württemberg
Onaangetast Middeleeuws Heidelberg, © TMBW / Mende

Duitsland Autoland

Zoals bekend komen er grote en bekende automerken uit Duitsland. Twee iconische merken hebben hun basis in Stuttgart. Porsche en Mercedes hebben beide natuurlijk ook een eigen museum dat, als je een beetje van auto’s houdt niet gemist mag worden.

Zonnig

De deelstaat kent de meeste zonne-uren van heel Duitsland, hoeveel dat er precies zijn weet ik niet maar aan de wijnbouw te zien zal dat best in orde zijn. En ook als de zon niet schijnt is er genoeg te doen, bijvoorbeeld je laten verwennen. In een van de vele wellness faciliteiten die je hier kunt vinden.

Baden-Württemberg
Schwarzwälder Kirschtorte

De lokale keuken

Voor zover we dat hebben kunnen zien is die prima in orde. Veel variantie en zelfs vegan opties die smaakvol en mooi gepresenteerd worden. Een van de beroemdheden is natuurlijk de Schwarzwälder Kirschtorte. En daarnaast veel gerechten met wilde paddestoelen, lekker.

Ideaal voor een korte trip

Of je nu van een citytrip houdt of even kort wil genieten van de natuur, Baden-Württemberg heeft hoe dan ook veel te bieden. Voor meer informatie kun je onder andere terecht op de website van de deelstaat.


Nog veel meer informatie kun je vinden op www.tourism-bw.com


Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer