Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reisverslag Bali, een dagtrip naar Pemuteran

Door Hans Verweij

Tijdens ons bezoek aan Bali zijn we een hele dag met een driver op pad geweest naar Pemuteran in het noordwesten van Bali.

Vervoer

Buiten de reguliere taxibedrijven zijn er ook veel ‘drivers’ actief op Bali. Tegen een vooraf afgesproken prijs zijn ze de hele dag je chauffeur en vooral ook gids. Wij betaalden voor de hele dag ongeveer vijfig euro. Een taxiritje vanuit Brabant naar Schiphol kost me tweeennegentig euro vijftig, om maar eens een vergelijking te maken. Mocht je nog een goede driver zoeken neem dan gerust contact met me op. ’s Morgens om zeven uur werden we opgehaald in Jimbaran en we waren ’s avonds om half elf weer terug in Denpasar.

De reis

Het grote voordeel van een driver is dat hij alle leuke en interessante wegen kent en stopt op de plaatsen waar echt wat te zien is. Onze driver heette Wayan en net als alle Balinezen die we tot nu toe zijn tegengekomen één en al vriendelijkheid en blijheid.

Pemuteran Bali
Pemuteran Bali. Foto: Hans Verweij

Door de activiteiten van Gunung Agung hebben ook de drivers het zwaar met de verminderde stroom toeristen en erg blij met weer een dag werk. We reisden van Jimbaran naar Pemuteran via een koers bijna pal noord tot aan de kust van de Balinese zee om vervolgens westelijk naar Permuteran te rijden. De terugweg legden we af door de bergen terug naar het zuiden

Pura Pulaki, de apentempel

Pura Pulaki, de apentempel
Pura Pulaki, de apentempel

In deze tempel zijn de apen de baas. De door de bezoekers meegebrachte offers worden later gevoerd aan de apen. Met meer dan tienduizend tempels is Bali een eiland ondergedompeld in religie. Ze zeggen dat er meer tempels dan inwoners zijn op het eiland. Ieder huis heeft een kleine tempel waar de ziel van een god woont. Offers, riten, goden, ceremonies horen bij het dagelijkse leven. Het hindoeïsme is zichtbaar en voelbaar op iedere straathoek van Bali.

Bestemming: Pemuteran

Schildpad in de opvang
Schildpad in de opvang

In Pemuteran bezochten we het project Penyu. Gestart door het Reef Seen duikers Resort. Het doel van het schildpadden Project is in de eerste plaats om de levende zeeschildpadden te beschermen. Op de tweede plaats om de kans te vergroten dat jonge schildpadden hun volwassenheid bereiken. Ze belonen de lokale bevolking als die een nieuw gelegd schildpad nest vinden ofwel de eieren brengen. “Door dit te doen moedigen we dorpsbewoners aan geen volwassen schildpadden te doden of te vangen, die waarschijnlijk terugkeren en meer eieren leggen.” Tegelijkertijd worden schildpadeieren die anders zouden zijn gegeten beschermd en krijgen ze de kans om uit te komen. De jongen worden gehouden in Reef Seen in een opslagtank, waar ze worden gevoerd en verzorgd totdat ze groter zijn en een grotere overlevingskans hebben in open zee. (meer info: Website Reef Seen)

Kijk voor een impressie van de hele trip naar onderstaande video


Vind je dit artikel interessant? Lees dan hier alle reisverhalen


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer