Reisverslag Bali, een dagtrip naar Pemuteran
Reisverslag Bali, een dagtrip naar Pemuteran
Door Hans Verweij
Tijdens ons bezoek aan Bali zijn we een hele dag met een driver op pad geweest naar Pemuteran in het noordwesten van Bali.
Vervoer
Buiten de reguliere taxibedrijven zijn er ook veel ‘drivers’ actief op Bali. Tegen een vooraf afgesproken prijs zijn ze de hele dag je chauffeur en vooral ook gids. Wij betaalden voor de hele dag ongeveer vijfig euro. Een taxiritje vanuit Brabant naar Schiphol kost me tweeennegentig euro vijftig, om maar eens een vergelijking te maken. Mocht je nog een goede driver zoeken neem dan gerust contact met me op. ’s Morgens om zeven uur werden we opgehaald in Jimbaran en we waren ’s avonds om half elf weer terug in Denpasar.
De reis
Het grote voordeel van een driver is dat hij alle leuke en interessante wegen kent en stopt op de plaatsen waar echt wat te zien is. Onze driver heette Wayan en net als alle Balinezen die we tot nu toe zijn tegengekomen één en al vriendelijkheid en blijheid.
Door de activiteiten van Gunung Agung hebben ook de drivers het zwaar met de verminderde stroom toeristen en erg blij met weer een dag werk. We reisden van Jimbaran naar Pemuteran via een koers bijna pal noord tot aan de kust van de Balinese zee om vervolgens westelijk naar Permuteran te rijden. De terugweg legden we af door de bergen terug naar het zuiden
Pura Pulaki, de apentempel
In deze tempel zijn de apen de baas. De door de bezoekers meegebrachte offers worden later gevoerd aan de apen. Met meer dan tienduizend tempels is Bali een eiland ondergedompeld in religie. Ze zeggen dat er meer tempels dan inwoners zijn op het eiland. Ieder huis heeft een kleine tempel waar de ziel van een god woont. Offers, riten, goden, ceremonies horen bij het dagelijkse leven. Het hindoeïsme is zichtbaar en voelbaar op iedere straathoek van Bali.
Bestemming: Pemuteran
In Pemuteran bezochten we het project Penyu. Gestart door het Reef Seen duikers Resort. Het doel van het schildpadden Project is in de eerste plaats om de levende zeeschildpadden te beschermen. Op de tweede plaats om de kans te vergroten dat jonge schildpadden hun volwassenheid bereiken. Ze belonen de lokale bevolking als die een nieuw gelegd schildpad nest vinden ofwel de eieren brengen. “Door dit te doen moedigen we dorpsbewoners aan geen volwassen schildpadden te doden of te vangen, die waarschijnlijk terugkeren en meer eieren leggen.” Tegelijkertijd worden schildpadeieren die anders zouden zijn gegeten beschermd en krijgen ze de kans om uit te komen. De jongen worden gehouden in Reef Seen in een opslagtank, waar ze worden gevoerd en verzorgd totdat ze groter zijn en een grotere overlevingskans hebben in open zee. (meer info: Website Reef Seen)
Kijk voor een impressie van de hele trip naar onderstaande video
Vind je dit artikel interessant? Lees dan hier alle reisverhalen.
Food en koken zijn mijn passie! Die passie kan ik kwijt als foodtrucker van 4 foodtrucks, die ik samen met mijn gezin vol passie bestier en bestuur. Mijn passie voor de bergen heb ik opgedaan tijdens mijn skivakanties en de vele reizen die ik heb gemaakt over de hele wereld. Het overweldigende gevoel dat je krijgt door de grootsheid, de stilte en de ruwheid van de natuur moet iedereen gewoon ervaren. Dat is wat ik jullie in mijn artikelen wil laten “proeven”.