Reisverslag Bali, een dagtrip naar Pemuteran

Door Hans Verweij

Tijdens ons bezoek aan Bali zijn we een hele dag met een driver op pad geweest naar Pemuteran in het noordwesten van Bali.

Vervoer

Buiten de reguliere taxibedrijven zijn er ook veel ‘drivers’ actief op Bali. Tegen een vooraf afgesproken prijs zijn ze de hele dag je chauffeur en vooral ook gids. Wij betaalden voor de hele dag ongeveer vijfig euro. Een taxiritje vanuit Brabant naar Schiphol kost me tweeennegentig euro vijftig, om maar eens een vergelijking te maken. Mocht je nog een goede driver zoeken neem dan gerust contact met me op. ’s Morgens om zeven uur werden we opgehaald in Jimbaran en we waren ’s avonds om half elf weer terug in Denpasar.

De reis

Het grote voordeel van een driver is dat hij alle leuke en interessante wegen kent en stopt op de plaatsen waar echt wat te zien is. Onze driver heette Wayan en net als alle Balinezen die we tot nu toe zijn tegengekomen één en al vriendelijkheid en blijheid.

Pemuteran Bali
Pemuteran Bali. Foto: Hans Verweij

Door de activiteiten van Gunung Agung hebben ook de drivers het zwaar met de verminderde stroom toeristen en erg blij met weer een dag werk. We reisden van Jimbaran naar Pemuteran via een koers bijna pal noord tot aan de kust van de Balinese zee om vervolgens westelijk naar Permuteran te rijden. De terugweg legden we af door de bergen terug naar het zuiden

Pura Pulaki, de apentempel

Pura Pulaki, de apentempel
Pura Pulaki, de apentempel

In deze tempel zijn de apen de baas. De door de bezoekers meegebrachte offers worden later gevoerd aan de apen. Met meer dan tienduizend tempels is Bali een eiland ondergedompeld in religie. Ze zeggen dat er meer tempels dan inwoners zijn op het eiland. Ieder huis heeft een kleine tempel waar de ziel van een god woont. Offers, riten, goden, ceremonies horen bij het dagelijkse leven. Het hindoeïsme is zichtbaar en voelbaar op iedere straathoek van Bali.

Bestemming: Pemuteran

Schildpad in de opvang
Schildpad in de opvang

In Pemuteran bezochten we het project Penyu. Gestart door het Reef Seen duikers Resort. Het doel van het schildpadden Project is in de eerste plaats om de levende zeeschildpadden te beschermen. Op de tweede plaats om de kans te vergroten dat jonge schildpadden hun volwassenheid bereiken. Ze belonen de lokale bevolking als die een nieuw gelegd schildpad nest vinden ofwel de eieren brengen. “Door dit te doen moedigen we dorpsbewoners aan geen volwassen schildpadden te doden of te vangen, die waarschijnlijk terugkeren en meer eieren leggen.” Tegelijkertijd worden schildpadeieren die anders zouden zijn gegeten beschermd en krijgen ze de kans om uit te komen. De jongen worden gehouden in Reef Seen in een opslagtank, waar ze worden gevoerd en verzorgd totdat ze groter zijn en een grotere overlevingskans hebben in open zee. (meer info: Website Reef Seen)

Kijk voor een impressie van de hele trip naar onderstaande video


Vind je dit artikel interessant? Lees dan hier alle reisverhalen


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer