Haglöfs is officieel partner van MountainreportersHaglöfs Grym Evo winnen

Wat is een goede voorbereiding voor een tocht door de bergen? Ongeveer dertig procent van de ongelukken in de Oostenrijkse Alpen zijn wandelaars die in de problemen komen doordat ze verdwalen of niet de juiste spullen bij zich hebben. Kortom: het belangrijkste is een plan, zodat je weet waar je aan toe bent. In deze serie geef ik je de beste tips, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

De voorbereiding

Mijn kaart. Foto: Robert Hendriksen

Ik begin zelf altijd met een kaart, zodat ik een goed idee heb hoe de omgeving eruit ziet. Aan de hand daarvan kan ik een goede inschatting maken wat ik nodig heb en hoe lang ik onderweg zal zijn.

Een goede vuistregel: vier kilometer duurt een uur, net als 400 meter stijgen

Daarna zoek ik op internet informatie hoe lang andere mensen over een route hebben gedaan en wat hebben ze hebben meegenomen. Tijd is een lastige factor, omdat het van veel dingen afhangt. Hoe fit zijn de mensen in de groep, hoe warm of koud is het en hoeveel neem je mee. Een goede vuistregel voor mensen die niet veel in de bergen zijn: vier kilometer duurt een uur, net als 400 meter stijgen. Dus als je route twaalf kilometer is, en 600 hoogtemeters, heb je ongeveer 4,5 uur nodig zonder stops.

Als je een kaart van je omgeving hebt, kijk dan naar de vakjes die erop staan. Bij de 1=25000/1=40000/1=50000 formaten is elk vakje een kilometer, zodat je wat makkelijker de lengte van je route kan bepalen. Er staan ook hoogtelijnen op aangegeven, waarmee je ongeveer kan zien hoeveel hoogtemeters je gaat maken.

Plannen en opties

Maak een plan, en betrek alle mensen in je groep erbij. Vertel je hotel, camping of familie waar je heengaat voor het geval dat je in de problemen raak. Zorg dat je opties hebt voor als er dingen anders gaan dan gepland, bijvoorbeeld een kortere route of een berghut waar je kan overnachten. Probeer een grof tijdschema te maken met plaatsen, die je gepasseerd wilt hebben voor een bepaalde tijd. Voor elk uur zal je ongeveer vijf à tien minuten pauze moeten rekenen, zodat mensen wat kunnen eten en drinken. Voor elke drie à vijf uur zal je een rustpauze nodig hebben van een half uur, zodat iedereen in de groep weer bij kan komen.

Korte rustpauze op de Matterhorn. Foto: Robert Hendriksen

Het weerbericht is ook altijd heel belangrijk, en 99 op de 100 keer komt het ook uit. www.mountain-forecast.com is de site die ik zelf veel gebruik voor het weerbericht. Hoe kan je deze site het beste gebruiken? Kies een berg uit in de omgeving waar je tocht is, en zoek die op. Je kan met tussenstappen van duizend meter kijken wat het weer gaat doen. Als er in de middag onweer aangegeven staat, betekent dat niet dat je die dag niet de bergen in kan, maar wel dat je je best moet doen om voor een uur of twee zo ver mogelijk beneden te zijn. Mist en sneeuwstormen zijn de verraderlijkste omstandigheden, waarbij je gemakkelijk kan verdwalen. Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden tot je echt goed met kompas en kaart om kan gaan.

Mist die omhoog komt in de bergen. Foto: Robert Hendriksen

Wat neem je mee?

Wat is handig om mee te nemen? Die lijst kan ik heel lang, maar ook heel kort maken. Ik probeer zelf altijd licht te gaan, en niet te veel onnodige dingen mee te nemen.

Voor mijzelf reken ik ongeveer een kwart liter per uur onder normale omstandigheden

Het zwaarste in mijn rugzak is water, wat ook een van de belangrijkste dingen is. Als je in waterrijk gebied ben, is het mogelijk om een klein waterfilter mee te nemen, wat zo een kilo sjouwen kan schelen. Mijn gebruik van water is verschillend per dag. Dit hangt af van de temparatuur en hoe hard ik wil gaan. Voor mijzelf reken ik ongeveer een kwart liter per uur onder normale omstandigheden.

Eten, ook heel belangrijk. Neem mee wat je lekker vind, maar waar wel genoeg energie in zit. Een goedkope en simpele oplossing is ontbijtkoek, er zit veel energie in waardoor je langere tijd door kan gaan. Wees voorzichtig met energie gels, het kan laxerend werken als je er niet aan gewent bent.

Een reserveveter kan ideaal zijn in meerdere gevallen, je kan er zelfs een zool tijdelijk mee op zijn plaats houden als die loskomt. Een wandelstok is heel fijn om mee te nemen, het spaart je knieën en zorgt ervoor dat je sneller door terrein kan bewegen. In noodgevallen kan je de wandelstok als een provisorische spalk gebruiken.

Kleding

Neem kleding mee die snel droogt en wat goed zit. Dat hoeft niet de duurste of nieuwste kleding te zijn, al zit er wel een groot verschil tussen een regenjas van de Action en Mountain Equipment. Een regenjas met membraan(Goretex ed) en okselritsen geeft het voordeel dat het vocht van je zweet nog weg kan, wat bij een simpele regenjas niet kan.
Een softshell is ook iets wat ik zeker aan kan raden, ze zijn winddicht en kunnen tegen een stootje. Deze jacks laten wel een stuk meer vocht door dan een regenjas, waardoor ze een regenjas niet kunnen vervangen.

Bergandelen
Bergwandelen langs het Lac de Moiry. Foto: Robert Hendriksen

Een warme jas kan handig zijn als je langer onderweg bent dan je verwacht had. Zodra het donker wordt koelt het hard af. De beste opties zijn dons (relatief duur) en synthetisch (zwaarder en meer volume). Het kan je leven redden door goede warme kleding mee te nemen.Handschoenen en een muts is ook fijn om jezelf warm te houden, je verliest namelijk veel warmte door je hoofd en handen.

Voor de onderlagen (base layer) is katoen een stof die je voor bergtochten beter kunt vergeten, omdat het weinig warmte vasthoud. De beste opties zijn synthetisch (wat sneller kan gaan stinken) of Merinowol (duurder, comfortabeler en milieuvriendelijk). Leveranciers Icebreaker (webshop) en Häglofs bieden hiervoor goede producten.

In Nederland zeggen we dat een goede voorbereiding het halve werk is, in de Alpen kan de voorbereiding het verschil maken tussen leven en dood

Voor foto’s van mijn bergavonturen vind je op www.instagram.com/thatcrazydutchguy/


Lees meer over bergwandelen op NKBV.nl


 

advertentieSpanje

1 REACTIE

  1. Handig artikel.. persoonlijk vond ik dit artikel met dezelfde insteek een stuk leuker om te lezen: (links en reclame worden verwijderd)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here