Pharos Reizen is officieel partner van MountainreportersPharos Reizen

Als vervolg op mijn eerdere artikel over bergwandelen geef ik je in dit artikel nog een aantal tips die je kunnen helpen om mooie en goed voorbereide hikes in de bergen te maken.

Wat voor schoenen neem je mee?

Er zijn heel veel verschillende soorten schoenen die je kan gebruiken in de bergen, met een aantal voor en nadelen.

A,B,C en approach schoenen. Foto: Robert Hendriksen

A-schoenen zijn voornamelijk bedoeld voor lichte wandelingen, ze zijn niet sterk genoeg om langere wandelingen over zwaarder terrein. Het voordeel aan deze schoen is een lager gewicht, ten koste van ondersteuning van je enkels en je voet. Vaak zijn deze niet geïsoleerd en de zool is veel soepeler wat je voeten meer zal belasten in de bergen. Persoonlijk zou ik een dergelijke schoen niet aanraden voor tochten in de bergen, omdat ze er niet op gemaakt zijn.

B-Schoenen zijn meer geschikt voor lichte bergwandelingen, waarbij je niet op bijzonder technisch terrein komt. Er is een stuk meer ondersteuning voor je enkel, waardoor je die minder snel zal verzwikken. B-schoenen zijn in de meeste gevallen niet verzoolbaar, waardoor je het leven van je schoenen niet kunt verlengen.

C-Schoenen zijn bedoeld voor de meeste bergtochten, met het voordeel dat de zolen niet volledig stijf zijn. Ze zijn daardoor een stuk beter om op te lopen dan D-schoenen, die een volledig stijve zool hebben. Ze zijn geschikt om mee te klimmen, en zijn voorbereid voor stijgijzers. Er zijn verschillen tussen de schoenen qua ondersteuning, isolatie en duurzaamheid. De meeste C-schoenen zijn verzoolbaar waardoor je er een lange tijd plezier vak kan hebben.

Er zijn ook nog trailrunners en approachschoenen. Deze schoenen zien er uit als A-schoenen, maar zijn intern verstevigt met stijvere zolen en sterkere materialen.
Ik heb zelf de voorkeur aan approach schoenen over B-schoenen, omdat ik de zelfde ondersteuning krijg voor mijn voeten. Voor mij is het ook een schoen die ik op veel makkelijke klimtochten gebruik, omdat ze ook geschikt om op te klimmen. Ik gebruik zelf ook nog D-schoenen, maar het zijn meer gespecialiseerde schoenen. Door de kosten van dergelijke schoenen en het gewicht zijn het zeker geen startersschoenen.

Met veel schoenen voor buitentochten krijg je echt waar je geld. Een goedkope schoen zal niet per definitie slecht zijn, maar er is wel ergens geld bespaart in de productie. Dat kan betekenen dat een schoen niet comfortabel is op langere tochten door een minder goed design. Ook is vaak bespaard op duurzaamheid. En het is natuurlijk super vervelende je zool te verliezen als je vier dagen in de bergen ben.

Waar let je op als je onderweg bent?

Zodra je aan je route begin, heeft iedereen nog veel energie en zin. Zodra je wat langer onderweg bent, is het verstandig om je tempo aan te passen aan de persoon die het langzaamste is. Als de groep te hard gaat voor de traagste, wordt deze persoon steeds vermoeider, waardoor de tocht alleen maar meer tijd kost.

Onderweg in de bergen. Foto: Robert Hendriksen

Ik heb zelf de voorkeur om dun gekleed te beginnen, na een kwartier kun je altijd een laagje extra aantrekken. Als je helemaal bezweet bent omdat je teveel kleding aan hebt, ga je snel afkoelen en dat kost dan weer energie.

Wees niet bang om terug te keren. Ik heb dat zelf vaak genoeg gedaan omdat het te gevaarlijk voor mij of anderen werd. Het is lastig om te beslissen wanneer je omkeert, helemaal als je met een groep op pad bent. Als je moe bent, zeg het tegen je teamgenoten. Je staat niet voor paal als je dat doet, want als je instort kost het veel meer tijd dan de vijf minuten pauze die je af en toe neemt om op krachten te komen.

Waterfilter

Als je geen water meer hebt, en je hebt geen waterfilter bij je, kan je het beste uit stromend water drinken. Bij een meertje wat stilstaat heb je meer kans dat je er ziek van word, dus haal daar allen water uit als er niets anders is. Probeer nooit regelrecht gletsjerwater te drinken dat als een stroompje onder de gletsjer uitkomt. Hier kunnen zoveel mineralen en steenzouten inzitten dat je eraan kunt overlijden.

Tegenwoordig is het mogelijk om je telefoon te gebruiken als gps kaart, als je van te voren kaarten via een app als viewranger gedownload hebt. Het kan zijn dat je de telefoon om moet zetten naar alleen gps, omdat het mogelijk is dat het anders niet werkt.

Wat als het misgaat?

Je kan je nooit op alles voorbereiden, omdat je anders eenvoudigweg te veel spullen mee moet nemen. Het belangrijkste is dat je een plan hebt, zodat je van tevoren weet wat je wil gaan doen. Een hoofdlampje bijvoorbeeld is ideaal als nog laat onderweg bent en het donker wordt. Waar je kijkt heb je licht en je handen zijn vrij als je ze nodig hebt.

Een tweepersoonsbivakzak is zo klein als een blikje cola en past daardoor makkelijk in je rugzak

Als je wat kneust of verzwikt, is het fijn als je een schuilplaats te kunnen maken. Dan biedt een tweepersoonsbivakzak de oplossing; die is zo klein als een blikje cola en past daardoor makkelijk in je rugzak. Als je met een groep ben van een man of vier, kan een persoon achterblijven bij degene die problemen heeft, terwijl de anderen samen hulp gaan halen. Als je dicht bij een hoog punt ben, probeer daarop bereik te krijgen met je telefoon.

De grootte van een noodbivakzak. Foto: Robert Hendriksen

In de winter van 2016 in Schotland was een stel in de problemen geraakt. Ze waren langer onderweg dan verwacht en waren te ver van een schuilplaats. Doordat ze een bivakzak mee hadden hebben ze de nacht overleefd en waren slechts licht onderkoeld geraakt. De dag erna zijn ze met de mountain rescue naar beneden gebracht, waar ze met een bakje soep weer bij konden komen. Zo kan een klein noodartikel dus levensreddend zijn.

Ik heb zelf altijd een simpele EHBO set, wat vingertape en paracetamol bij me op mijn wandeltochten. De tape heeft meerdere functies; je kan er kleding mee repareren maar in noodgevallen ook wonden mee dichtmaken.

Een goede reisverzekering

Als je in de Alpen hulp nodig heb kan een reddingsactie of een behandeling behoorlijk prijzig worden. Zorg dus altijd voor een goede reisverzekering die ook bergwandeltochten en dergelijk vergoedt. Ikzelf ben lid en verzekerd bij de NKBV. Ze bieden een prima verzekering die ervoor zorgt dat je niet de hoofdprijs betaalt als er onverhoopt wat misgaat bij je avonturen in de bergen.

Dus wat is handig om mee te nemen in je rugtas?

 • Drinken
 • Eten
 • Een warme jas
 • Een waterdichte jas
 • Een kleine EHBO set
 • Rolletje tape
 • Nood bivakzak voor twee personen
 • Een losse veter
 • Muts en buff
 • Handschoenen
 • Kaart
 • Hoofdlamp met een setje reservebatterijen

Je kan zoveel meer meenemen, maar dit is mijn basisset voor de bergen. Afhankelijk van de route en de omgeving zal ik bepaalde dingen thuis laten. Het is uiteindelijk je eigen keuze om de goede balans te vinden. Je zal lang niet alles nodig hebben, maar veel dingen zijn fijn als je in de problemen raakt.

Als je vragen hebt, of je als je het leuk vind om mijn avonturen te volgen kan je me bereiken via www.instagram.com/thatcrazydutchguy/

advertentieInspirerende reizen naar IJsland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here