Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Waarom staat Helgeland niet op jouw bucketlist?

Een reisverhaal van fotograaf Chris König

Een verscheidenheid aan prachtige gebieden – of het nou de gletsjers en fjorden in het zuiden zijn, of de noordelijke ruige Lofoten. Tóch zijn er ook nog plekjes die niet zomaar voorkomen op ieders top-10 lijstje, maar er eigenlijk wel op zouden moeten staan. Helgeland is een van die regio’s waar je je hart kunt ophalen. De veelzijdige en unieke historie, de prachtige afgelegen eilandjes en daarnaast natuurlijk de grote variatie aan prachtige hikes!

foto helgeland // copyright chris könig
Bucketlist bestemming: Helgeland. Copyright Chris König

Met de ferry op ontdekkingstocht

Voor de start van dit avontuur vloog ik via Trondheim naar luchthaven Brønnøysund. Een unieke ervaring op zichzelf, want na enige wachttijd in de terminal bleek ik de enige overgebleven reiziger op de hele luchthaven te zijn. Huurauto nodig? ‘Je vindt de sleutel in dat laatje daar en zet hier maar even een krabbel’. Vanuit Brønnøysund heb je meteen de perfecte uitvalsbasis om je trip te plannen langs de verschillende eilanden: Vega is het ‘grootste’ eiland met 1200 inwoners en je vindt er zelfs een supermarkt – dit was dan ook de eerstvolgende bestemming (niet alleen vanwege de supermarkt) en na 50 minuutjes op een comfortabele ferry gezeten te hebben, doemt het mooie eiland in de verte op.

na 50 minuutjes op een comfortabele ferry gezeten te hebben, doemt het mooie eiland in de verte op

De meeste eilanden in Helgeland staan door middel van een goed veerbotensysteem met elkaar in verbinding (net als in de rest van Noorwegen) en ook al liggen sommige eilandjes behoorlijk afgelegen, is het altijd goed te doen om je tussen de verschillende bestemmingen te verplaatsen!

foto helgeland // copyright chris könig

Torghatten: de berg en de mysterieuze tunnel

Eigenlijk is de holte in deze unieke berg geen tunnel meer te noemen. Wanneer je voor de berg staat, kijk je gewoon dwars door dit 35 meter hoge en 160 meter lange gat heen! Het verhaal gaat dat de trol Hestmannen een pijl afschoot om het mooie meisje Lekamøya te raken (als hij haar niet kon hebben, dan de rest ook niet!), maar natuurlijk stak de trollenkoning Sømna hier een stokje voor. En ja, een trollenpijl veroorzaakt nou eenmaal een gat van 35 meter in doorsnede. Is het verhaal waar? Daar denken sommige Noorse inwoners anders over dan jullie.. Naast de unieke vorm van de berg, is het ook nog eens een prachtige plek voor een uitgebreide hike. Je kunt de tunnel zelf inspecteren, maar ook kan je helemaal naar de top van de berg voor een waanzinnig uitzicht over de omgeving met al z’n kleine eilandjes.

foto helgeland // copyright chris könig
Foto Helgeland // Copyright Chris König

De prachtige omgeving van Vega

Gedurende een aantal dagen had ik de mogelijkheid om Vega te verkennen. Jarenlang heeft de visserij een grote rol gespeeld in het leven en de cultuur van de inwoners van Vega. Je ziet dan ook naast elk kleurrijk huisje wel een boot liggen en een klein pitoresk museum geeft een goede impressie van de cultuur en zijn implicaties. Zeker de moeite waard voor een bezoekje! Naast de culturele impressies biedt Vega een prachtige natuurlijke omgeving. Meerdere hikes zijn op een heldere manier weergegeven en voor jong en oud zijn er gave trails te lopen. Een eiland om tot rust te komen, de natuur in je op te nemen, een heerlijk visje te verorberen en van fijne vergezichten te genieten.

foto helgeland // copyright chris könig
Helgeland. Copyright Chris König
foto helgeland // copyright chris könig
Helgeland. Copyright Chris König

Dønnamannen

De berg is met z’n 856 meter al van grote afstand waar te nemen en op ongeveer 8 kilometer afstand van de ferry kom je aan bij de start van de trail die naar de top van de berg leidt. De klim is zeker pittig, maar zo ontzettend de moeite waard! Naarmate ik dichter in de buurt van de top kwam, sloeg het weer om en begaf ik me binnen de korste keren in een dichte mist met steeds harder neerkomende sneeuw. Telkens weer een indrukwekkende ervaring, maar het meest indrukwekkende gebeurde toch wel toen de top bereikt was: de wolken trokken open en voor mij ontpopte zich een wijds uitzicht met talloze eilandjes, kleuren en bergen.

foto helgeland // copyright chris könig
Helgeland verscholen achter een mysterieuze mist. Copyright Chris König
foto helgeland // copyright chris könig
Detail Helgeland. Copyright Chris König
foto helgeland // copyright chris könig
Adembenemend mooi Helgeland. Copyright Chris König

Helgeland, een ervaring om niet snel te vergeten en zeer zeker aan te raden wanneer je op zoek bent naar een vakantie waarbij je rust, fysieke uitdaging, cultuur en lekker eten wilt combineren! Neem voor meer informatie over dit gebied een kijkje op www.northernnorway.com of www.visithelgeland.com


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer