Advertentie
Zwarte Woud
Klik hier voor meer informatie over het Zwarte Woud

Bergen hebben op veel mensen een rustgevende werking. Het is er stil, de uitzichten zijn adembenemend en je komt weinig andere mensen tegen. Voor de Belg Stan Vanuytrecht was ‘weinig’ echter nog niet genoeg.

Kluizenaarshuisje in de buurt van Salzburg

In Pizgau, Saalfelden, in de Oostenrijkse Alpen staat op ongeveer 1000 meter hoogte een 350 jaar oud huisje. Of nou ja, staat? Het is tegen een rots aangebouwd en zelfs half uitgehouwen uit de bergen. Er is geen water en geen elektra, dus erg luxe is het er zeker niet. Omdat de huidige bewoner na een klein jaar niet meer op deze plek wilde wonen, werd er een nieuwe kluizenaar gezocht. In totaal hadden zo’n vijftig potentiële kandidaten gemeld.

Hermitage van Saalfelden

Keuze viel op een 58-jarige Belgische diaken

Het huisje is een hermitage, een plek waar religieuzen hun leven in rust en afzondering kunnen leven. Dat was aan de Katholieke Stan Vanuytrecht welbesteed, en koos er daarom bewust voor Heremiet in Oostenrijk te worden.
De plaatselijke burgemeester en pastoor denken dat ze de juiste keuze hebben gemaakt en roemen de rust die hij uitstraalt.

Drukke dagen, rustige avonden

Heremiet Stan Vanuytrecht

Toch wordt Vanuytrecht waarschijnlijk niet gek van de stilte. Dagelijks wordt het bijzondere huisje bezocht door toeristen. Na een klim van zo’n dertig minuten bereik je je doel, waarbij je zowel Saalfelden als de Kitzsteinhorn kunt zien liggen.

Wie heeft de Hermitage van Saalfelden al wel eens bezocht en lijkt het jou wat zo’n kluizenaarsbestaan?

 

Bron: Saalfelden.at
Foto’s: SN/STADTGEMEINDE SAALFELDEN

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in