Op Tenerife altijd perfecte wind om te kiten of windsurfen

Door: Pauline van der Waal | Windsurfen en kitesurfen op Tenerife

Door de ligging van Tenerife waait er vrijwel altijd een straf windje. En waar denk je aan bij strand, zee en wind? Juist: windsurfen en kitesurfen! Dat kun je op dit Canarische Eiland dan ook als de beste. Zowel locals als toeristen zijn hier bijna alle dagen van het jaar op het water te vinden. En is het zo’n zeldzame dag dat het niet waait, dan kun je op Tenerife nog genoeg andere avonturen beleven. Wat dacht je van een pittige fietstocht of een wandeling naar El Pico del Teide, de vulkaan die het hoogste punt van het eiland vormt. Eén ding is zeker, op Tenerife hoef je je zeker niet te vervelen.

Lees alle artikelen over Tenerife op Mountainreporters

Kiters en windsurfers genieten optimaal op Tenerife. Copyright Turismo de Tenerife
Kiters en windsurfers genieten optimaal op Tenerife. Copyright Turismo de Tenerife

El Médano is de kitesurfspot van Tenerife

De meest bekende plek om te gaan kitesurfen is het naast de typische berg Montaña Roja gelegen El Médano. Kitesurfers uit heel Europa komen hiernaartoe vanwege de geweldige surfomstandigheden. Er worden dan ook regelmatig nationale en internationale kampioenschappen gehouden.
Je kunt hier het hele jaar door kitesurfen. In het gebied rond El Médano staat gemiddeld 300 dagen per jaar wind uit het oosten of het noordoosten. In de winter waait het gemiddeld wat minder hard. De watertemperatuur is hier het hele jaar door lekker, evenals het klimaat wat jaarrond lenteachtig of zelfs zomers aan doet.
El Médano is een heel stuk minder toeristisch dan Playa de las Américas, maar er hangt een gezellige surfvibe. Aan het eind van de middag en avond kun je terecht in één van de cafeetjes met zicht op zee.

Ga windsurfen met de typische Montaña Roja op de achtergrond. Copyright Turismo de Tenerife
Ga windsurfen met de typische Montaña Roja op de achtergrond. Copyright Turismo de Tenerife

Kitesurfen vooral geschikt voor de gevorderde surfer

Naast El Médano kun je op nog een paar andere plekken terecht om te gaan kitesurfen. Zo ligt El Cabezo even verderop. Is El Médano al niet de ultieme spot voor absolute beginners, El Cabezo is alleen geschikt voor doorgewinterde kitesurfers. De zeebodem bestaat hier uit vulkanisch rif met zand, dat zeker bij lager tij gevaarlijk kan zijn.

Ongeveer even ver richting het zuiden ligt het langste en breedste natuurlijke strand van Tenerife: La Tejita. Je hoeft alleen maar om de typische berg Montaña Roja heen te lopen en je bent er al. Leuk om hier ook even flink wat meters te maken.

Op Tenerife worden regelmatig wedstrijden gehouden. Copyright: zie foto
Op Tenerife worden regelmatig wedstrijden gehouden. Copyright: zie foto

Windsurfen kan perfect op Tenerife

Ben je geen kiter, maar wel een enthousiaste windsurfer? Dan ga ook jij hier een geweldige tijd beleven. De beste spot om te windsurfen is eveneens El Médano. Heerlijk surfen met gezellige andere surfers en een lekker sfeer, ik teken ervoor. Met slechts vier uur vliegen sta je vanaf Schiphol op Tenerife, en vanaf daar is het amper tien minuten rijden naar El Médano. Perfecte locatie ook nog eens voor een weekje weg dus.

Er staat altijd wind in El Médano. Copyright: zie foto
Er staat altijd wind in El Médano. Copyright: zie foto

Beklim ter plekke de berg

Vanuit het dorp, vanaf het strand en natuurlijk wanneer je op het water staat, zie je continue de typische kale berg Montaña Roja liggen. Wandel zeker een keertje naar de top voor een mooi uitzicht over het dorp en de rest van het eiland. Aan de voet van de berg liggen allerlei piepkleine baaitjes aan het water. Veel daarvan worden als naturistenstrandje gebruikt. Streeploos zonnen gegarandeerd.

Vergeet niet om ook een keertje naar het topje van de berg te klimmen. Copyright: zie foto
Vergeet niet om ook een keertje naar het topje van de berg te klimmen. Copyright: zie foto

Er is nog veel meer te doen op Tenerife

Heb je een weekje (of twee) over, dan is Tenerife echt een topbestemming. Als je houdt van windsurfen en kitesurfen zit je hier goed, maar ook als je de natuur in wilt trekken is Tenerife een goede keuze. Wandelen en fietsen door de bossen, over de heuvels en natuurlijk naar de typische vulkaan El Pico del Teide maken dat je hier de tijd van je leven hebt. Heb je al geboekt?

Lees alles watersporten op Tenerife via de website

Alle foto’s inclusief hoofdfoto: Copyright Turismo de Tenerife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.