De herfst kleurt de oevers van de Donau

Door Pauline van der Waal | De Jonge Donau

Op zoek naar een mooie bestemming voor de herfst? Niet te ver weg, maar waar je buiten net zo veel kunt beleven als binnen? Dan is een bezoekje aan het gebied langs de Jonge Donau echt iets voor jou. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de mooiste plekjes langs het water, of pak de fiets voor wat meer kilometers in de benen. De Donau slingert maar liefst 600 kilometer door Duitsland! Onderweg zie je romantische kastelen en historische burchten, bezoek je gezellige steden en sluit je de dag af met een lokaal biertje en gerecht uit de streek.

Bovendien is Duitsland sowieso een goed idee nu we dit jaar onze vakantie wat dichter bij huis vieren. Je hoeft niet al te ver te rijden, waardoor de Jonge Donau perfect is voor een weekendje weg of een korte vakantie. Lees hier wat de beste culturele uitstapjes zijn, of check voor meer inspiratie over de Jonge Donau alle andere artikelen op Mountainreporters.

#GermanyAwaitsYou

Ehingen: Bier, Bier, Bier!

We beginnen dit lijstje goed! Ehingen aan de Donau staat bekend als dé bierstad van de regio. Dus of je het nu treft met een heerlijke nazomerdag, of je juist moet schuilen voor een lokaal buitje: je kunt hier altijd terecht voor een heerlijk glas bier.
Naast bier proeven kun je hier ook bier beleven. Zo is er de bier-wandeltour die je langs vier brouwerijen leidt. Of doe de bier-fietstocht: 115 kilometer op de e-bike of gewone fiets, die je het beste in twee dagdelen aflegt. Natuurlijk sluit je af in het biermuseum of leer je alles over bier tijdens Micha’s Brauseminar.

Op avontuur bij de grotten van de Schwäbische Alb

De grotten van de Schwäbische Alb zijn gevormd in de ijstijd en door opgravingen weten we dat er zo’n 35.000-40.000 jaar geleden al mensen woonden. Je kunt dit zelf bekijken als je de grotten bezoekt. Sinds 2017 staat deze plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is in elk jaargetijde bijzonder. In de zomer lekker koel, en in de herfst merk je niet eens dat het buiten regent.

Maar er is nog veel meer te beleven in de directe omgeving. Voel je als een reiziger uit de begindagen van de trein als je een ritje maakt met een oude stoomlocomotief. Of ga op avontuur in oude burchten, kastelen en ruïnes en maak kennis met de oude adel. Iets compleet anders voor de dierenliefhebber én voor iedereen die instant vrolijk wil worden: een wandeltocht met Alpaca’s! Je gaat je hier niet vervelen…

Proost op je vakantie met wijn uit de streek

Ben je meer van de wijn dan van het bier? Ook dan zit je goed langs de Jonge Donau. Via het Main-Donau-kanaal kom je in de mooie wijnstreek Franken. Deze regio is bekend vanwege de vele wijngaarden, schilderachtige dorpjes en de topwijnen die hier geproduceerd worden. Begin je dag met een een mooie wandel- of fietstocht langs de wijngaarden en stop bij een lokale wijnboer om wat flesjes in te slaan. Een lekkere wijn voor het aperitief op een wat frissere herfstdag is dan optimaal genieten.

van Günzburg zoals jij dat wilt

Günzburg is een prachtige uitvalsbasis voor een mooie vakantie in Beieren. De historische binnenstad heeft veel bezienswaardigheden, soms nog uit de Middeleeuwen. Het gezellige centrum is autovrij en er is genoeg te doen. Slenter door de stad met de individuele stadswandeling Lauschtour Günzburg doen. Lekker op je eigen tempo en zonder groep op ontdekkingstocht door de stad. Rond Günzburg zijn er trouwens ook genoeg wandelmogelijkheden. Naast de Donau stromen ook de rivieren Günz, Kammel en Mindel door de regio, voordat ze in de Donau uitmonden. Wat een waanzinnig mooie omgeving, en elk rivierdal is weer anders.

Verwen jezelf met de Kneipp-Tour in Dillingen

In de herfst wisselen warme en koelere dagen elkaar af. Zeker in deze tijd is het heerlijk om de tijd te nemen voor echte wellness en ontspanning. In Dillingen aan de Donau kun je een Kneipp-Tour maken, eerst door de stad en vervolgens zet je koers richting het water van de Donau. Wandel eerst langs informatie over het inmiddels wereldberoemde merk Kneipp. Interessant, maar het hoogtepunt moet nog komen. Aan de Donau vind je namelijk een Kneipp-bad in de buitenlucht. Ga jij het trappetje af en het koude water in, op dezelfde plek waar Sebastian Kneipp in november 1849 door het geneeskrachtige water van zijn ziekte genas?

Ga op reis richting de Jonge Donau

Check voor meer informatie de officiële website van de Jonge Donau. Je vindt daar alle informatie die je nodig hebt voor je heerlijke vakantie in dit mooie stukje Duitsland. Of lees onze andere artikelen over de Jonge Donau.

Voor alle informatie over deze prachtige vakantiebestemming: website van de Jonge Donau

Hoofdfoto: Alb TMBW Lengler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.