Combineer je outdoorvakantie met een stedentrip

Door Pauline van der Waal | Jonge Donau

Het gedeelte van de Donau dat door Duitsland stroomt, heet de Jonge Donau. Langs de 600 kilometer rivier liggen schattige, imponerende en interessante steden, die allemaal hun eigen aantrekkingskracht hebben. Zuid-Duitsland is door de prachtige natuur en vele outdoormogelijkheden een topvakantiebestemming. Bovendien ben je er zo!

Ga je wandelen of fietsen in de mooie groene omgeving van de Jonge Donau, bezoek dan zeker ook de steden onderweg. Om je keuze makkelijker te maken hebben we hier een aantal leuke plaatsen op een rij gezet.

Meer lezen over de Jonge Donau? Check dan onze artikelen boordevol inspiratie.

De kleurrijke huizen van Regensburg. Foto: www.bayern.by
De kleurrijke huizen van Regensburg. Foto: www.bayern.by

Regensburg: mooi oud en verre van ouderwets

Het prachtige Regensburg is al meer dan 2000 jaar oud en de vier na grootste stad van Beieren. Je wandelt over de wiebelkeitjes in het oude centrum, dat in z’n geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Ondertussen vergaap je je aan de kleurrijke huizen en vanaf de brug over de Donau uit 1146 zie je de gotische torens van de Sint Petersdom. Oud en modern gaan hier trouwens hand in hand, want in de stad staan maar liefst twee hogescholen en een universiteit. Door de vele jonge studenten is er altijd wat te doen!

Voor meer informatie check de website

Regensburg aan de Donau. Foto: www.bayern.by – Jan Greune

Donauwörth: in de sporen van koningen, keizers en pausen

Donauwörth ligt aan de ‘Romantische Strasse’ (romantische weg), een route van oude middeleeuwse steden en kastelen. Ook was dit vroeger de oude handelsweg naar Italië, waarbij Donauwörth één van de weinige plekken was waar de handelslieden met een brug de Donau over konden steken.

Je ontdekt deze veelzijdige stad met een stadswandeling, maar ook buiten de stadsgrenzen is een vermelding waard. Donauwörth ligt namelijk midden in verschillende bijzondere landschappen. In het noorden ligt de meteorietkrater Ries, in het zuiden de Donau-Lech-vlakte, in het westen de Schwäbische Alb en in het oosten de Frankenjura.

Kijk op de website van Donauwörth 

Overal kun je stadswandelingen volgen, met of zonder gids. Foto: Ulm TMBW duepper
Overal kun je stadswandelingen volgen, met of zonder gids. Foto: Ulm TMBW duepper

Het groen gelegen Neustadt a.d. Donau

Halverwege tussen Regenburg en Ingolstadt ligt Neustadt a.d. Donau, de stad met de oudste stadsrechten van Beieren. Vlakbij bij Kehlheim begint het Main-Donau-kanaal. In de loop van de eeuwen heeft Neustadt veel bekende inwoners gehad, waarvan Goethe misschien wel de beroemdste was. Rondom de stad liggen prachtige bosgebieden, waardoor Neustadt een geweldige uitvalsbasis is om de natuur in te trekken.

Klik hier voor meer informatie over Neustadt a.d. Donau

Jonge Donau bij Neustadt. Foto: DZT Foto Frank Blümler

Grensstad Passau kent vele invloeden

Bij Passau komen de Donau, de Inn uit de Alpen en de Ilz uit het Beierse Woud samen. Passau ligt praktisch op de grens met Oostenrijk en mag dan Duits zijn, je ziet hier duidelijke invloeden van over de grens, tot aan Italië aan toe. Het prachtige centrum is sterk beïnvloed door de Italiaanse Barokstijl, waardoor je je ogen uitkijkt naar de versierde gevels, schilderachtige pleinen en slingerende steegjes.

Lees meer over de stad Passau 

Wat een kleurenpracht in Passau

Tuttlingen: wellness, cultuur en natuur

Naar Tuttlingen ga je niet voor de oude vakwerkhuizen, maar juist voor een heel andere beleving. Na een dag in de prachtige natuur om de stad kun je in Tuttlingen terecht in de moderne wellness. Want dat Tuttlingen op een prachtige locatie ligt, staat buiten kijf: tussen de Bodensee, het Zwarte Would en de Schwäbischer Alb. Vanaf hier maak je de mooiste uitstapjes in de natuur.

Alles over Tuttlingen lees je hier

Panorama mit Honberg_Tuttlingen

Sigmaringen met het prachtige slot

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Sigmaringen is het beroemde slot dat je al van heide en verre ziet staan. Maar ook de oude binnenstad is absoluut een bezoek waard. En dan ligt Sigmaringen ook nog eens midden in het Natuurpark Obere Donau. Wat een geweldige plek als uitvalsbasis om de Jonge Donau te ontdekken.

Check de website over Sigmaringen 

Donauversicherkung_Tuttlingen

Ulm heeft de hoogste kerktoren ter wereld

Op zoek naar wat Zuid-Duitse gezelligheid? Maak dan een tussenstop in Ulm! De Ulmer Münster is de dom met de hoogste kerktoren ter wereld en een bezoekje waard. Maar ook in het stadscentrum met de idyllische steegjes, bruggen, vakwerkhuisjes en het Wiblingen-klooster ben je wel even zoet. En wil je iets heel anders? Ga dan even naar Neu-Ulm aan de overkant van de rivier. De stad is daar juist heel modern met unieke architectuur.

Hier vind je de website van Ulm

Typisch vakwerkhuis in Ulm. Foto: TMBW duepper
Typisch vakwerkhuis in Ulm. Foto: TMBW duepper

Ga naar de Jonge Donau

Nog even erop uit, zonder dat je al te ver hoeft te reizen? Het gebied van de Jonge Donau is geweldig om natuur en outdoor te combineren met steden en cultuur. Kijk voor alle info op de website van de Jonge Donau, of lees voor meer informatie onze andere artikelen over de Jonge Donau.

Hier vind je de beste aanbiedingen voor de Jonge Donau!

Hoofdfoto: © www.bayern.by Volker Preusser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.