Dit is waarom jij een ruska reis naar Lapland reis wilt boeken

Een reisinspiratie van Edwin Hagenouw | Bron: Voigt Travel

De winter in Fins of Zweeds Lapland staat bij veel van de lezers van Mountainreporters op de bucketlist. Maar het najaar mag daar een prominente plek naast krijgen. In dit artikel lees je waarom je snel mogelijk een reis naar Lapland moet inplannen. Bij voorkeur in de betoverend mooie maand september. Maar beloof me een ding voordat je je reis boekt: houd het geheim. We willen het natuurlijk wel rustig houden in het pure en ongerepte noorden van Europa.

De natuur transformeert van een groene oase naar een fel roodgeel gekleurd paradijs en rendieren struinen in volle glorie door het bos

De herfst, of ook wel de ruska genoemd, is één van de mooiste seizoenen in Zweeds en Fins Lapland. De natuur transformeert van een groene oase naar een fel roodgeel gekleurd paradijs. Paddenstoelen schieten uit de grond, bessen groeien in grote getale aan struiken en rendieren struinen in volle glorie door het bos. Heel Noord-Scandinavië is in bloei.

Prachtige herfstkleuren. Foto Kristof Göttling

De Finnen en Zweden trekken massaal de bossen van Lapland in om één te worden met de omgeving, te ontspannen en op zoek te gaan naar lekkers om te plukken. Alle zintuigen worden gebruikt want de geur die je ruikt, de kleuren die je ziet en de wind en zon die je voelt, wil je niet missen. Lapland in de herfst voelt bijna therapeutisch aan.

Rustzoekers doen Lapland aan

Als reiziger zul je in september weinig tot geen andere reizigers tegenkomen. De meeste rustzoekers doen Fins of Zweeds Lapland aan in de winter – of tijdens de midzomernachten wanneer het 24 uur licht is. Daarom voelt de ruska nog een beetje aan als een geheim.

Dit is dé periode dat je uren kunt kanoën, hiken of fietsen zonder iemand tegen te komen. Om je op weg te helpen in het grote aanbod van mogelijkheden, geven we je bij deze de beste tips om het ultieme ruska gevoel te ervaren:

Kanoën langs rotsen waarop roodgele bomen weelderig groeien

In je eentje of met zijn tweeën in een drijvend voertuig, voortbewegend op eigen kracht, vaar je langs rotsen waarop roodgele bomen weelderig groeien. Het water waar je je over manoeuvreert is helder en nodigt je uit om van te drinken. Plots zie je daar in de verte, bij de stroomversnelling, een visser staan. Terwijl hij zijn hengel uitgooit, volg jij vredig de door de lucht vliegende dobber. Je wordt gestoord door de gids die je vertelt dat een heerlijke kampvuurlunch op jullie staat te wachten. Je kan niet wachten om de elandburgers en met koffie gevulde kuksa’s te nuttigen.

Bessen en paddenstoelen plukken

De herfst in Lapland is een vruchtbare periode. Na een zomer met dagen vol zon (van mei t/m juli schijnt de zon 24 uur!) zijn de struiken klaar om hun sappige bessen en paddenstoelen af te werpen. Finnen en Zweden uit het hele land gaan, gewapend met manden en plastic bakjes, de bossen in om deze tot de nok aan toe te vullen.

Prachtige doorkijkjes tijdens de ruska. Foto: Voigt Travel

’s Avonds maken ze de lekkerste gerechten van deze verse natuurproducten: van bospaddenstoelen tot bosbessenjam. Als reiziger kun je natuurlijk zelf de bossen in gaan om te plukken. Een extra leuke ervaring is om onder begeleiding van een food gids het woud te trotseren en na afloop traditioneel Lapse gerechten klaar te maken. Eet smakelijk!

Bekijk hier alle inspirerende reizen naar Fins en Zweeds Lapland

Op pad met husky’s

Husky’s zijn gemaakt voor kou én om te rennen. Daarom functioneren ze zo goed in de winter. In de zomermaanden pakken ze hun rust want de temperaturen zijn voor hen dan te warm. In september is het nog steeds aangenaam warm maar de winter staat voor de deur. De husky’s staan daarom te trappelen om op pad te gaan.

Op pad met een husky. Foto: Voigt Travel

Doe snel de uitlaatriem om je middel heen, bevestig een lijn met een hond aan het klipje en laat je leiden door de heerlijk ruikende bossen. Een rustige hike hoeft het niet te worden, want de husky’s kunnen trekken en rennen als gekken.

Bronstijd voor rendieren

September is het begin van de bronstijd voor de duizenden rendieren in Lapland. Vrouwtjes krijgen glimmende vachten en mannetjes ontwikkelen enorme geweien. Druk balkend lopen de mannen door de bossen terwijl de vrouwen samen met hun baby’s op zoek gaan naar lekkere bessen, paddenstoelen en mos.

Rendieren spotten. Foto Kristof Göttling

Tussen de roodgeel gekleurde bomen zullen deze prachtige dieren je sowieso opvallen. Als je dichterbij de dieren wilt komen, kun je naar het immens grote Reindeer Park in Salla. Hier leven meer tientallen rendieren op een stuk grond van meer dan honderd hectare groot.

Noorderlichtjagen in september

Weinig mensen weten het, daarom is dit zo’n leuke activiteit: je kunt het noorderlicht spotten in september! Waar de zon van mei t/m juli niet onder gaat, daar lengen vanaf eind augustus de nachten weer. En dat betekent dat het noorderlicht zichtbaar kan zijn. Om deze magische groene gloed aan de hemel te zien verschijnen is een heldere hemel, weinig lichtvervuiling en een hoge concentratie zonnewinddeeltjes in de atmosfeer nodig.

Noorderlichtjagen in september. Foto: Voigt Travel

In september is het ’s nachts gemiddeld 5 tot 10°C en dat betekent dat je de dikke thermopakken, wollen sokken en onhandige handschoenen binnen kunt laten. In september houd je het met alleen al een warme trui of jas urenlang vol. Dat wordt een nachtje doorhalen!

Individuele rondreizen of groepsreizen naar Lapland

Lijkt het jou wat om in september naar Lapland te reizen? Kies dan voor een individuele rondreis of een groepsreis met Lapland reisspecialist Voigt Travel. Deze reisorganisatie brengt je op plekken waar je zelf niet makkelijk komt.

Je overnacht in bijzondere accommodaties, zoals kelo houten bungalows en villa’s met een glazen dak

Ze hebben namelijk goede contacten met de Finnen en Zweden ter plaatse. Je overnacht in bijzondere accommodaties, zoals kelo houten bungalows en villa’s met een glazen dak. Ideaal om het noorderlicht doorheen te spotten. Overdag beleef je unieke ervaringen, zoals een wildfood-tour door de bossen of een wildwaterraft over de rivier.


Lees hier alle artikelen over onze reispartner Voigt Travel op Mountainreporters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.