Bruchhauser Steine | Bijzondere rondwandeling in het Sauerland
Als ik op de terugweg van een weekendje Sauerland vier prachtige rotsen uit het voorbijglijdende landschap zie steken, is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Het begint te schemeren, dus nu op onderzoek uitgaan, dat kan niet. Bij thuiskomst speur ik het internet af op zoek naar meer informatie. Het gaat om de Bruchhauser Steine bij Olsberg. Ik plan meteen een nieuw weekend om te gaan hiken bij deze vulkaangesteenterotsen. Dit moet ik van dichtbij bekijken.
Wandelen rondom de Bruchhauser Steine
Het Sauerland vind ik de ideale omgeving voor een weekendje weg. Op slechts 2,5 uur rijden vanaf Arnhem ben je er even helemaal uit. Het is een schitterend afwisselend gebied, met bergen en bossen. Ook kun je er in de bekende plaatsen als Winterberg en Willingen in de winter regelmatig skiën. Ik ben al vaker in het Sauerland geweest, maar Bruchhauser Steine had ik nog nooit gezien. Het zag er prachtig uit. En totaal anders dan de rest van het Sauerland.
Rondwandeling van 14 kilometer bij de Bruchhauser Steine
De rotsformatie bestaat uit vier grote rotsen. Deze zijn te vinden op de flank van de 728 meter hoge Istenberg. Dichtbij het dorpje Bruchhausen, vandaar de naam.
Het weer zit ons mee, het is koud, een paar graden onder het vriespunt, maar met een strakblauwe lucht en een zonnetje. Perfect wandelweer. We besluiten dan ook om niet alleen de Bruchhauser Steine te bezoeken, maar een flinke rondwandeling te maken van 14 kilometer.
We rijden op tijd weg, zodat we een hele dag in de omgeving van de rotsen kunnen doorbrengen. De zon is nog maar net op als we de auto parkeren op een bijna verlaten wandelparkeerplaats Feuereiche. Omdat de rotsen het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de route zijn, lopen we de rondwandeling zodat we de rotsen aan het einde hebben. We bewaren het leukste voor het laatst. Vanaf de parkeerplaats dalen we via een breed bospad steil naar beneden. De route volgt hier een stuk de Rothaarsteig, dit lange afstandspad doorkruist het gehele gebergte.
Elleringhausen en Bruchhausen
Beneden in het dal aangekomen lopen we door het dorp Elleringhausen. Het is een echt Duits dorpje met vele prachtige vakwerkhuizen. Door het dorp stroomt de Gierskopbach. In het plaatsje leidt een verharde weg ons weer omhoog.We hebben vanaf hier een mooi uitzicht op de Bruchhausser Steine die zich nu recht tegenover ons begeven. En steil bospad brengt ons nu bij de Friedenskapelle. We besluiten hier op een van de bankjes even een pauze te nemen. Vanaf de kapel slingeren de paden over een hoogvlakte naar de rand van het bos.
Tussen de enorme dennen is een waldleerpad aangelegd, met informatieborden en tevens is er van elk bosdier dat je je maar kan bedenken een replica geplaatst. Grappig gedaan. Als we na een paar kilometer aan het einde van het bos en tevens het einde van het waldleerpad komen, wandelen we Bruchhausen binnen. Dit is een soort gelijk dorpje als Elleringhausen.
We besluiten bij de plaatselijke kruidenier een tussendoortje te halen. We worden vriendelijk geholpen door de hoog bejaarde dame, gelukkig hebben we cash bij ons, want pinnen is hier nog niet doorgedrongen. Net boven het dorpje besluiten we om onze gekochte snickers op een bankje te nuttigen. En we maken een lekker warm kopje soep op onze biobrander.
Hier aan de voet van de Bruchhausser Steine komen we ook de eerste andere wandelaars van vandaag tegen. Na opgewarmd te zijn door de soep, vervolgen we onze weg naar de ingang van de Bruchhauser Steine. Hier is een betaalde parkeerplaats en ook moet er een kleine entreeprijs worden betaald om zowel het bezoekerscentrum als het gebied met de rotsen te betreden. Dit geld wordt besteedt aan de bescherming en onderhoud van het gebied.
Vier grote rotsen
De Bruchhauser Steine bestaan dus uit vier grote rotsen die op de Istenberg liggen. De Bornstein is met een hoogte van 92 meter de hoogste van de vier rotsen. De naam komt vermoedelijk van een vroegere bron op de berg (born=bron). De rots is een geliefde broedplaats voor slechtvalken. We turen de lucht af, maar zien geen roofvogels. De Goldstein is circa 60 meter hoog. De naam komt vermoedelijk van goudkleurig glinsterende kwartsdelen in het gesteente.
De Ravenstein is circa 72 meter hoog, de naam komt waarschijnlijk van Rabenstein, steen van de raaf. De Feldstein is ongeveer 45 meter hoog, en de naam heeft waarschijnlijk te maken met wijde ruimte (Feld =wijde ruimte). De Feldstein is de enige van de vier rotsen die beklommen mag worden. Op de top staat een negen meter hoog kruis.
Archeologisch monument en natuurreservaat
Vanaf het infocentrum kun je verschillende paden bewandelen, met informatieborden over zowel natuur als geologie en archeologie. Het gehele gebied is namelijk aan gewezen als archeologisch monument, natuurreservaat en vogelreservaat. Alle paden sluiten op elkaar aan en kunnen als rondwandeling gebruikt worden. De paden zijn vrij steil maar je hebt continu een prachtig uitzicht op de omgeving.
De Feldstein beklimmen
Ons pad eindigt bij de Feldstein. Het is hier behoorlijk druk met andere wandelaars en mensen die alleen voor de rotsen komen. De Feldstein ziet er indrukwekkend uit. We klimmen via de uitgehouwen stenen trappen en klauteren over verschillende stenen de rots op. Het is een korte klim die iedereen met een beetje stevige schoenen moet kunnen. Boven bij het kruis worden we beloond met een schitterend uitzicht. We zien Bruchhausen, Rothaargebergte, Fredeburgerland, het Arnsbergerwald en het Teutoburgerwald.
Na ongeveer een kwartiertje goed de tijd te nemen om dit uitzicht tot ons door te laten dringen besluiten we om weer af dalen. We komen we nog langs de voet van de Goldstein. De zon staat laag, het is al laat op de dag. Het levert mooie plaatjes op. We laten de rotsen achter ons en via een breed bospad lopen we het laatste stuk naar de parkeerplaats. We kunnen terugkijken op een prachtige stevige wandeling in een uniek gebied. Ik ben blij dat ik deze rotsen heb ontdekt, en dat op 2.5 uur rijden vanaf ons huis.
Praktische informatie
- Een kaartje voor een bezoek aan Bruchhauser Steine kost 5,50 euro.
- Parkeren bij de Bruchhauser Steine kun je onder meer tegen betaling doen naast het informatiecentrum, dit kost 3,50 euro. Je kunt ook parkeren in het dorp, of zoals wij deden op een van de parkeerplaatsen waarvandaan wandelroutes zijn uitgezet.
- Hier vind je meer info over de rondwandeling
- In de dorpjes in het Sauerland kun je niet in alle winkels met pin betalen, zorg dat je genoeg cash bij je hebt.
- Wil je alleen de rotsen bezoeken volg dan de bewegwijzering die je naar een parkeerplaats onder de rotsen brengt.
- De rondwandeling die wij maakten is ongeveer 655 stijgen en dalen. Het laagste punt is 390 meter, hoogste punt 724 meter. De totale lengte van de wandeling is 14 kilometer.
Lees hier alle artikelen en verhalen over Outdoor in Duitsland
Elke dag ben ik buiten te vinden. Om de natuur dichtbij huis te beleven en ook vast te leggen in beeld. Iedere vakantie doe ik hetzelfde in het buitenland. Het weekend is voor mij pas compleet met een mooie wandeling of hike. Weer of geen weer.