Culinair buitenspelen in St. Johann in Tirol

Door Aimee Kock

Tirol, een streek bij Nederlanders vooral bekend om de wintersport. Ik ben uitgenodigd om voor Mountainreporters met een groepje reisjournalisten de streek rond der Wilder Kaiser te ontdekken. Het is half september, een tijd van het jaar dat het weer vaak verrassend goed is in de bergen. Rust, berglucht en kijken of die Oostenrijkers weten wat lekker eten is.

Met Transavia vlieg je direct op Innsbruck. Dat is alleen al best spectaculair want bij het aanvliegen vlieg je tussen de bergen door richting landingsbaan. Begin september was het al een weekend erg koud geweest met flinke sneeuwval dus in de verte richting Alpen hoofdkam waren de bergen al aardig wit. In het Inntal is het nog duidelijk zomer en is alles nog prachtig groen. Vanaf Innsbruck is het iets meer dan een uur per taxi richting St Johann.

Gasteiger Jagdschlössel – Kirchdorf

Jagdschlössel
Het Jagdschlössel

Een paar minuten rijden buiten St Johann ligt ortsteil Kirchdorf. In dit kleine, rustige dorpje ligt een prachtig hotel.  Het is niet zo maar een hotel, eigenaar Hauser is namelijk niet alleen hotelier, maar ook voorzitter van de lokale jachtvereniging. Het ligt met een prachtig uitzicht op de Wilder Kaiser, dat heftig partijtje rotsen dat midden tussen de lieflijke heuvels van deze streek in ligt en voor prachtige uitzichten zorgt.

Jagdschlössel terras
Op het terras van het Jagdschlössel, met uitzicht op de Wilder Kaiser

Bij het diner vertelt Hauser dat hij het gehele jaar bezig is met de wildstand. En alleen geschoten worden de dieren die boventallig zijn in die wildstand. We hebben het dan over herten, reeën en gemzen. Een dier mag niet zogen (geen Bambi taferelen dus) en het is vooral de bedoeling juist om de dieren uit te kiezen die de winter waarschijnlijk toch niet gaan overleven. Ook gasten mogen mee op jacht, om plaatjes te schieten, maar ook om zelf te jagen. Dan moet je wel kunnen aantonen dat je weet wat je doet, want een dier moet in één schot overlijden. De trofee (gewei) is dan voor de klant, vlees wordt verwerkt.

Niet alleen het wild van de menukaart komt uit de streek, ongeveer 90 procent is lokaal betrokken

Op de kaart van het hotel-restaurant staat ook veel wild. Alles wordt gebruikt en wat niet als biefstuk wordt opgegeten eindigt in de zelfgemaakte worst. Ik heb bij het ontbijt een klein stukje geproefd en dat was erg lekker. Niet alleen het wild van de menukaart komt uit de streek, ongeveer 90 procent is lokaal betrokken. Vis komt uit de beek of meer, vlees ook lokaal.  Alleen zaken als garnalen worden geïmporteerd. Deze culinaire start van de short trip was in ieder geval zeer geslaagd!

Schnapsalm
Schnapsalm

Schnapsalm

Ik kom er de volgende ochtend achter dat de Tirolers niet alleen weten wat goed en eerlijk eten is.  Voordat ik de Angerer Alm op ga lopen is het eerst tijd om St Johann te verkennen, met als start een bezoek aan de Schnapsalm. Daar kun je een korte tour doen om te zien hoe schnaps gemaakt wordt, met als slotstuk een proeverij.

Schnapsalm
Hier wordt de schnaps gemaakt!

Tot mijn grote verbazing is schnaps dus niet alleen dat brandende goedje dat je af en toe in de après-ski krijgt. Dit is lekker. Duidelijke smaken, en zacht in de keel. Volgens de schnapsdistilleerder zou het zelfs een medicijn zijn: “One schnaps a day, keeps the doctor away”. Geen idee of dat klopt maar het is wel lekker. Zelfs om 11 uur in de ochtend…

dan eten ze 26 soorten knödel die ze wegslikken met veel bier, totdat de laatste knödel op is

Gelukkig is de volgende stop de lunch. We krijgen een voorproefje van het jaarlijkse knödelfest.  Dat is elk jaar in het derde weekend van september in St. Johann. Als ik het goed begrijp zit het gehele dorp en vele gasten aan een lange tafel van zeshonderd meter.  En dan eten ze 26 soorten knödel die ze wegslikken met veel bier, totdat de laatste knödel op is. Hoe dan ook: ik was nooit zo’n fan van die deegballen, maar wat ik nu voor mijn neus krijg is toch wel heel erg lekker!

Knödel
Knödel lunch

Na de lunch loop ik door het dorp richting de voet van de Kitzbuheler Horn. Het is een gezellig dorp met terrassen en prachtig beschilderde hotels.  Ik loop ook nog even de kapel in.  Ook deze is, net als de rest van het dorp, zeer goed onderhouden en de plafondschildering is prachtig. Ik kan me best voorstellen dat het fijn is om hier een belangrijke gebeurtenis te vieren.

St Johann
Beschilderde hotels in St Johann
Kapel
Beschilderd plafond in de kapel

Angerer Alm

Even verder loop ik de berg op.  Je kunt overigens ook gewoon de gondel nemen, de Harschbichlbahn, gaat wat sneller.  Maar ik kom niet alleen om te eten en te drinken, ook voor the great outdoor, dus ga lekker lopen.

Het is zo’n zeshonderd meter omhoog dus een flinke stijging

Het is zo’n zeshonderd meter omhoog dus een flinke stijging. Met een rustig tempo een uurtje of twee. Ik heb geen spijt van de keuze want het is een heerlijke hike met prachtige uitzichten. Wel een constante 10 tot 15 graden stijging dus uitrusten zit er niet bij!

Wandelroute
Op weg naar boven, gewoon de bordjes volgen

Onderweg loopt het wandel pad langs de afdaling van de Mountainkart. Dat ziet er erg leuk uit en ik zie af en toe een paar karts in volle vaart voorbij stuiven.  Dat wil ik ook!  Misschien morgen op de weg terug…

Mountainkart
Voor wie snel beneden wil zijn, de mountainkart

Boven aangekomen smaakt het bier des te lekkerder en Andrea van het tourist office vertelt me dat het traditie is dat Tirolers na het bereiken van een top of een ander klimdoel, jawel, een slok schnaps nemen.

Bier
Biertje? Andrea en ik hebben het wel verdiend na een lange klim!
Bier en schnaps
Bier en schnaps, allebei lokaal gemaakt

Via het tourist office in Tirol kun je hike en bike tochten plannen waarbij je bagage vervoerd wordt. Bergtoerisme voor luxe paarden dus. Zie hike link en bike link. Ook mijn bagage is naar de alm gebracht en ik check in in de Angerer Alm.  Die Angerer Alm is wel echt de verrassing van de dag.

Angerer Alm
De laatste zon op het terras van de Angerer Alm

Van buiten een super charmant bergrestaurant met groot terras zoals je ze wel vaker ziet in skigebieden.  Van binnen de allerschattigste kamers, één van de uitgebreidste wijnkelders van Oostenrijk (eigenaresse Anne-Marie is voorzitster van de Oostenrijkse Sommeliervereniging) en een geweldig goed restaurant.

Angerer Alm
Mijn kamer in de Angerer Alm

Mijn kamer bestaat uit een soort bedstee. Hoe geweldig leuk is dit! Je deelt de twee mooie douches en wc’s met de andere gasten.  Alles is zo ingericht zodat je je meteen thuis voelt.

Culinair

Voordat ik aan tafel ga word ik met nog wat medegasten uitgenodigd in de wijnkelder voor een aperitief. Ik zie er wijn staan vanuit de 18e eeuw, maar Anne-Marie verkoopt ook gewoon huiswijn.  Dat zijn de wijnen die ze zelf, met haar collega sommeliers heeft laten blenden bij Oostenrijkse wijnboeren.  Ook hier komt vrijwel alles vanuit de directe omgeving.  Het is duidelijk dat de Tirolers trots zijn op de producten uit de streek.

Angerer Alm
Anne-Marie in haar wijnkelder
Angerer Alm
Overal liggen dozen vol met wijn

Ook hier staat hert op het menu en als je een lang gezicht trekt bij het idee van bieten soep vooraf: niet nodig, want ik heb zelden zo’n lekkere soep gegeten. De combinatie met de Grüner Veltliner deed ook wonderen.

Angerer Alm
Zo’n prachtig gedekte tafel verwacht je niet in een bergrestaurant

Na een dag buiten, een flinke klim en voortreffelijk eten en drinken, duik ik mijn mandje in. Lekker onder de deken met het raam open zodat ik in de frisse berglucht in slaap val.  De volgende ochtend staat er een heerlijk ontbijtbuffet klaar, met nespresso koffie. Zoveel luxe ben ik niet gewend in een berghut. Maar ja, dat de Angerer Alm geen doorsnee berghut is daar ben ik wel achter. Ik kan niet wachten om hier ook eens met ski’s (en RP!) terug te komen.

Angerer Alm
Uitgebreid ontbijt buffet, met goede koffie!

Ik vind het jammer dat ik dit paradijsje moet verlaten. Richting dorp zijn er meerdere opties: per mountainkart, per gondel of weer lopen. Omdat er een taxi voor mij in de planning staat richting Kössen voor deel 2 van deze trip, is lopen geen optie. Helaas was de mountainkart buiten gebruik omdat ze het parcours aan het repareren waren. Erg spijtig want ik had al een kaartje om mezelf van die berg af te storten. Dan is zo’n gondel maar saai, alhoewel het uitzicht richting dal en Wilder Kaiser natuurlijk nooit verveelt!

Wilder Kaiser
Uitzicht op de Wilder Kaiser

Lees meer over de outdoormogelijkheden in Tirol op www.visittirol.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.