Wandelen door het buitenaardse lavalandschap

Door: Pauline van der Waal | Wandelen op Tenerife

Denk je bij Tenerife aan een zon-zee-strand-bestemming? Daaraan geen gebrek, maar het grootste eiland van de Canarische Eilanden heeft zoveel meer te bieden. Door het waanzinnige landschap wordt Tenerife ook steeds populairder als wandelbestemming. Wandelen door het groene noorden of juist het droge zuiden, langs de imposante kusten waar het water op de rotsen slaat en natuurlijk rond of op de vulkaan Pico del Teide is waanzinnig. Door het heerlijke klimaat voelt het jaarrond ook nog eens zomers. Wat wil je nog meer?

Het landschap van Tenerife is ongeëvenaard. Copyright Turismo de Tenerife
Het landschap van Tenerife is ongeëvenaard. Copyright Turismo de Tenerife

Wandelen op Tenerife is fenomenaal

Op Tenerife ligt meer dan 1000 kilometer aan wandelpaden. Je maakt prachtige wandelingen langs de kust en door pijnboombossen, maar de meest bijzondere wandelroutes liggen toch wel in het Nationale Park de Teide. Dit unieke vulkaanlandschap is ongeëvenaard en je waant je soms op de maan als je de paden door de versteende lavastromen volgt. Op de achtergrond zie je het indrukwekkende silhouet van de 3718 m hoge Pico del Teide. Wandelen op Tenerife moet je zelf beleven.

Welke wandeling is jouw favoriet? Copyright Turismo de Tenerife
Welke wandeling is jouw favoriet? Copyright Turismo de Tenerife

Bekijk de wandelroutes op Tenerife

Wandelen kan op Tenerife het hele jaar. Door het heerlijke klimaat wandel je meestal in een t-shirt. Toch kan het op hogergelegen gebieden kouder zijn en ook valt er in het groenere noorden een stuk meer regen dan in het droge zuiden. Je verwacht het misschien niet, maar in de winter kan er op de hellingen van de Teide zelfs sneeuw liggen.

Tenerife is ontzettend veelzijdig als het over wandelen gaat. Op de website van Tenerife vind je alle wandelroutes bij elkaar. Ontzettend handig: je kunt filteren op wandelingen door het groen, langs de kust, vulkanisch en ‘landschap’, waarbij je fantastische uitzichten hebt over de verschillende landschappen van het eiland.

We lichten een paar hoogtepunten voor je uit om de keuze wat makkelijker te maken, maar als je liever geniet van alle voorpret, pluis dan zeker zelf de website uit.

Wandelen op Tenerife is ontzettend afwisselend. Copyright Turismo de Tenerife
Wandelen op Tenerife is ontzettend afwisselend. Copyright Turismo de Tenerife

Klim naar de top van de Teide

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. De Teide is uniek voor Tenerife en een waanzinnig bijzondere omgeving om te gaan wandelen. Een absolute tip is om een nacht door te brengen in berghut Altavista op 3.270 meter. Je kunt vanaf daar de zon op zien komen en vóór negen uur ’s ochtends heb je daar geen permit voor nodig. Let op: op het moment van schrijven is de hut vanwege corona gesloten, check daarom vooraf de website als je wilt gaan.

Wil je naar de top van El Teide op 3.718 meter, zorg dan wel dat je een permit hebt. Deze is gratis en zeer gewild, waardoor je deze zeker twee tot drie maanden vooraf moet reserveren. Meer hierover lees je op de website. Een permit regel je hier.

Het topje van de Teide piept overal bovenuit. Copyright Turismo de Tenerife
Het topje van de Teide piept overal bovenuit. Copyright Turismo de Tenerife

Wandelen door de Rural Parks Anaga en Teno

Andere aanraders zijn de twee Rural Parks van Tenerife. Vlakbij Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van het eiland, ligt natuurpark Parque Rural de Anaga. Opvallend zijn hier de steile, scherp gekartelde bergtoppen. De imposante ravijnen en kloven lopen door tot aan de kust.

Natuurpark Teno ligt in het noordwesten van Tenerife en is met 8.063 hectare een van de mooiste natuurgebieden op Tenerife. Wandel door het indrukwekkende landschap met steile kliffen, diepe valleien en uitgestrekte laurierbossen.

Hoge bergen, diepe kloven en in de verte de zee. Copyright Turismo de Tenerife
Hoge bergen, diepe kloven en in de verte de zee. Copyright Turismo de Tenerife

Tenerife Walking Festival voor likeminded hikers

Omdat hiken op Tenerife alsmaar populairder wordt, is er sinds vijf jaar het Tenerife Walking Festival. Tijdens het festival staat wandelen natuurlijk centraal en kun je meewandelen met drie soorten hikes: coastal, volcanic en forest. Daarnaast wordt er nog veel meer leuks georganiseerd. Aanrader om met een vriendengroep, gezin of juist in je eentje naartoe te gaan.

Meer informatie over dit festival dat in 2021 van 16 tot 20 maart plaatsvindt, vind je op de website van Tenerife Walking Festival, of bekijk de video hieronder voor een impressie.

Van wandelen op Tenerife krijg je geen spijt

Hiken op Tenerife is heerlijk. Bovendien vlieg je in vier uur vanaf Schiphol naar dit Canarische Eiland. Daarom is Tenerife geweldig als wandelbestemming, ook als je niet al te lang gaat. Geniet er van de prachtige natuur, de rust die je kunt opzoeken of juist het vertier en natuurlijk het bijna altijd lekkere weertje.


Lees alles over wandelen op Tenerife via de website


Alle foto’s inclusief hoofdfoto: Copyright Turismo de Tenerife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.