Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Een prachtige rondwandeling op de Turracher Höhe

Een outdoorinspiratie van Herman van Alfen

Zin om kennis te maken met Oostenrijk, maar wil je nog niet meteen een berg beklimmen? Dan is de 3 Seenweg, een mooie rondwandeling op de Turracher Höhe, perfect. Aan het begin van onze wandelvakantie in Oostenrijk trek ik met mijn gezin de wandelschoenen aan om het unieke landschap van de Turracher Höhe te ontdekken.

Rondwandeling op de Turracher Höhe

Ik heb de wandeling gevonden in het wandelboek Nockberge van Rother Wanderfuhrer. Volgens de beschrijving is de looptijd 2 uur en de afstand 7,2 kilometer. Een prima start van onze wandelvakantie!

Rondwandeling op de Turracher Höhe
De start van de wandeling is bij de Turracher See. Foto: Herman van Alfen
Rondwandeling op de Turracher Höhe
De route is prima aangegeven. Foto: Herman van Alfen

We parkeren de auto op een van de parkeerplaatsen van de Turracher Höhe, aan het meer. Dit is meteen het eerste meertje van de drie meren waar deze wandeling langsgaat. Bij de parkeerplaats zien we ook al gelijk een bordje van de route. Ons boekje kan dus weer opgeborgen worden in de rugzak.

Grens van de provincies Steiermark en Karinthië

Het Turracher meer ligt precies op de grens tussen Steiermark en Karinthië De wandeling is een themaweg, en het thema is natuur en het prikkelen van de zintuigen. Onderweg kom je langs 24 beelden die voorzien zijn van bordjes en verschillende opdrachten bevatten. Op deze manier worden je zintuigen geprikkeld en ook leer je op een andere manier naar de natuur kijken.

Bergpas

De Turracher Höhe is een bergpas tussen Karinthië en Steiermarken. De wandeling begint op een hoogte van 1783 meter. Wat vandaag betekent dat het hier in de zomer heerlijk wandelen is, de temperatuur is rond de twintig graden terwijl het in het dal wel dertig graden is. Het is prachtig onbewolkt als we starten, we lopen een klein stukje langs de Turracher see, en gaan dan over een breed bergpad omhoog. Ondertussen hebben we al gelijk op verschillende plekken mooi uitzicht op de omliggende bergen. Tijdens het lopen komen we ook de eerste Oostenrijkse koeien tegen. We houden een veilige afstand aan, zoals we ook op verschillende bordjes lezen onderweg.

Rondwandeling op de Turracher Höhe
Het uitzicht aan het begin van de wandeling is al erg mooi. Foto: Herman van Alfen
Rondwandeling op de Turracher Höhe
De lucht is al wat minder blauw… Foto: Herman van Alfen
Rondwandeling op de Turracher Höhe
Echt Oostenrijks, koeien op je wandelpad. Foto: Herman van Alfen

Daarna gaat de route over houten vlonders en lopen we door een moerasachtig gebied. Hier zien we onder meer wollengras en lezen we op één van de vele natuurleerpad-borden dat er zonnedauw voorkomt (vleesetende plant), deze zien we helaas niet.
Ook lezen we dat de natuur hier gewoon zijn gang kan gaan en de dode bomen blijven staan, dit levert mooie fotogenieke plaatjes.

Rondwandeling op de Turracher Höhe
Dode bomen mogen hier blijven liggen. Foto: Herman van Alfen
Rondwandeling op de Turracher Höhe
Foto: Herman van Alfen
Rondwandeling op de Turracher Höhe
Foto: Herman van Alfen

Schwarzee

We komen nu aan bij de Schwarzsee dit meertje dankt zijn naam aan de zwarte kleur. Deze zwarte kleur wordt veroorzaakt door de veengrond. Ondertussen is het bewolkt geworden en begint het te regen, we schuilen bij een verlaten huis op de Sonnalm, hier eten we ook gelijk onze broodjes op.

Rondwandeling op de Turracher Höhe
De Schwarzsee. Foto: Herman van Alfen
Rondwandeling op de Turracher Höhe
Foto: Herman van Alfen
Rondwandeling op de Turracher Höhe
We zien ook veel wollengras bij de meren. Foto: Herman van Alfen

Als het weer droog is vervolgen we onze weg. Na een kwartiertje lopen blijkt dat we nog niet alle regen hebben gehad. Het begint te plenzen! We hebben geluk, op de alm waar we nu lopen staat een houten schuurtje, hierin schuilen we totdat de bui over is. Het herinnert ons eraan dat het weer in de bergen ontzettend snel kan omslaan.

Rondwandeling op de Turracher Höhe
Schuilen voor de plotselinge regen. Foto: Herman van Alfen

Na een klein uur breekt de zon weer door en pakken we onze wandeling naar de Grünsee op. De zon zorgt ervoor dat het water wel fluoriserend groen lijkt.
Vanaf een hoog gelegen bordes boven het water heb je een prachtig zicht op het meer. Na de Grünsee zijn we vrij snel bij de doorgaande weg en lopen we via het voetpad langs de Turracher See naar de auto. Het was een mooie eerste kennismaking met Oostenrijk!

Rondwandeling op de Turracher Höhe
De Grunsee doet zijn neem eer aan! Foto: Herman van Alfen

Praktische informatie

  • Start bij de Turracher See, gratis parkeren op een van de parkeerplaatsen
  • Hoogste punt van de wandeling is 1883 meter
  • Afstand 7,5 kilometer
  • Tijdens de wandeling klim je 133 meter
  • Duur 2 uur
  • Website: www.turracherhoehe.at/nl

Lees hier alle verhalen en artikelen over outdoor in Oostenrijk


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer