Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De beruchte Hillary Step is niet meer

Door de Mountainreporters redactie

De Hillary Step de beruchte laatste hindernis voor de top van de Mount Everest is verdwenen. Dit zeggen bergbeklimmers die zojuist terug zijn gekomen van een beklimming naar het hoogste punt van de wereld.

Mooi beeld van de Hillary Step ( Picture: Wikipedia)

Hillary Step nu een sneeuwhelling

Vorig jaar verklaarden getuigen al dat de rotsformatie verdwenen was, maar dit werd destijds tegen gesproken door de Nepalese autoriteiten of die nou weg was of niet.

Maar nu zijn de bergbeklimmers het er unaniem over eens dat de rotsformatie plaats heeft gemaakt voor een sneeuwhelling. Hierdoor wordt de beklimming een stuk minder zwaar en wordt er veel tijd gewonnen.

De beruchte HIllary Step (picture Indian Times)

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Volgens sommige bergbeklimmers is de verandering het resultaat van de aardbeving die in 2015 aan 9.000 mensen het leven kostte. Volgens geologen is dit onwaarschijnlijk omdat het epicentrum zich op 450 kilometer afstand van de Mount Everest bevond. Er is dus enige twijfel of de aardbeving de rotsen op de top heeft kunnen verschuiven.

Dan toch de klimaatverandering?

Zou het dan toch de schuld van de klimaatverandering zijn? Er zijn al bepaalde pieken van de Alpen ingestort doordat het ijs wat de rotsen samenhield was gesmolten. Ook dit wordt weer tegengesproken door Dr. Jeffrey Kargel van het Amerikaanse Planetary Science Institute, vanwege de enorme hoogte van de Mount Everest acht hij dit onmogelijk.

Bron: HLN

Hoofdfoto: Wikipedia

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer