advertentievoigt travel

In het Zuiden van Frankrijk , tussen de stad Marseille en La Ciotat ligt een prachtig Nationaal park : “de Calanques” – een bergmassief direct aan de Cote D’Azur met als hoogste punt de Mont Puget. Reporter Sandra bezocht de Calanques de Cassis.

hiken calangues
hiken rondom de calanques aan de kust

Een Calanque is een soort van inham in de bergen; eigenlijk een soort van diepe baai, of fjord. Het prachtige turquoise water van de Cote D’Azur steekt in deze streek geweldig mooi af bij de witte krijtsteenrotsen waar de inhammen zich ingeboord hebben. De witte krijtrotsen zijn miljoenen jaren oud: je ziet ze ook aan de kust van Noord-Frankrijk , de Jurrassic coast in Engeland, de witte kliffen van Dover en aan de Duitse oostkust, maar ook zijn ze de basis van eilanden als Corsica en Sardinie. In dit deel van Zuid-Frankrijk; bij het plaatsje Cassis , is de zeenivo een stuk gezakt waardoor nu de diepe uitgehouwen kloven goed zichtbaar zijn.

calaques de cassis
de Calangues de Cassis

De Calanques van Cassis :

Hoewel redelijk onbekend zijn de Calanques van Cassis deel van een van de mooiste natuurgebieden in zuid-Frankrijk. Er zijn prachtige tochtjes per boot te maken die diep de kloven invaren. (of nog leuker: huur zelf een bootje!). Opstapplaatsen voor boottochten zijn La Ciotat, Cassis of Marseille.

Calangues de Cassis
De kaart van Nationaal Park de Calanques; vlakbij Marseille.

De Calanques zijn pas sinds 2012 officieel “Nationaal Park”, dat is nog redelijk “jong” voor een nationaal park. Ze worden eigenlijk de Calangues de Cassis genoemd; omdat het overgrote deel van de inhammen rondom dit plaatsje Cassis ligt; maar je vindt ze ook bij Port Miou en Marseille.

Het plaatsje Cassis is een geweldige lunchplek aan zee; met restaurantjes en een leuk centrum

Het havenplaatsje Cassis:

Dit schattige plaatsje ligt tussen pijnbomen, witte rotsen en wijngaarden, en de hoogste klif in Europa: Cap Canaille. Cassis is een klein vissersdorpje, wat je bereikt via een slingerende weg door de natuur met prachtige vissershuisjes, een mooi oud gemeentehuis, een bijzondere fontein, wat leuke winkeltjes, en een kade met bootjes met de lekkerste lunchadresjes direct aan zee.

Cassis , Provence, Zuid frankrijk
Cassis ; met de heerlijke restaurantjes aan de kade

Sportief in de Calanques:

Tussen Cassis en Marseille zijn de Calanques goed toegankelijk. Hier kan je dan ook prima wandelen via uitgezette routes.

calanques abseilen, klimmen
bergbeklimmen in de Calanques . credits: guides calanques.com

Bergbeklimmen is ook een hele goede mogelijkheid: de steile “fjorden” die uit zee steken zijn perfecte klimmuren.

Het gebied is ook geschikt voor duikers en kent een aantal hele mooie duiklocaties. Een bekende plek is de Cosquer Cave. (Niet toegankelijk voor publiek). Duikers kunnen deze grot in door een onderwatertunnel door te gaan.

Een goede website voor outdoor mogelijkheden : ot-cassis.com   Meer info over de prachtige calanques vindt je op:  www.calanques13.com en over sportieve mogelijkheden als klimmen en abseilen : guides-calanques.com

kayak, abseilen, via ferrata
bergbeklimmen, abseilen en via ferrata : alles is mogelijk in de calanques     credits: guides-calanques.com

Verblijf op camping Le Mas : Ik verbleef op een heerlijke camping in een mobilhome: Camping Le Mas , Een superplek, aan de prachtige Côte Bleue met een geweldig strandje op loopafstand van de camping met een kleine kapel op het strand. Dit kerkje met de zonsondergang was een perfecte afsluiter van de dag. Je slaapt hier in een van de vele soorten mobilhomes die op de camping worden aangeboden. Echt een aanrader ; want het heerlijke blauwe heldere water rondom de camping doet recht aan de naam “Cote Bleue”!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here