Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

De Calanques van Cassis

Door de Mountainreporters redactie

In het Zuiden van Frankrijk, tussen de stad Marseille en La Ciotat, ligt een prachtig Nationaal park met de even zo mooie naam “de Calanques”. Dit bergmassief ligt direct aan de Cote d’Azur, met als hoogste punt de Mont Puget. Wij bezochten de Calanques de Cassis en doen hieronder verslag van onze ervaringen.

hiken calangues
hiken rondom de calanques aan de kust

Een Calanque is een soort van inham in de bergen. Eigenlijk een diepe baai of fjord. Het prachtige turquoise water van de Cote d’Azur steekt in deze streek geweldig mooi af bij de witte krijtsteenrotsen waar de inhammen zich ingeboord hebben. De witte krijtrotsen zijn miljoenen jaren oud. Je ziet ze bijvoorbeeld ook aan de kust van Noord-Frankrijk, de Jurrassic coast in Engeland, de witte kliffen van Dover en aan de Duitse oostkust. Ook zijn ze de basis van eilanden als Corsica en Sardinië.

In dit deel van Zuid-Frankrijk, bij het plaatsje Cassis, is de zeeniveau een stuk gezakt waardoor nu de diepe uitgehouwen kloven goed zichtbaar zijn.

calaques de cassis
de Calangues de Cassis

De Calanques van Cassis

Hoewel redelijk onbekend zijn de Calanques van Cassis deel van een van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Frankrijk. Er zijn prachtige tochtjes per boot te maken. je vaart dan diep de kloven in. Je kunt ook zelf een bootje huren, wat nog veel leuker is natuurlijk. Opstapplaatsen voor boottochten zijn La Ciotat, Cassis of Marseille.

Calangues de Cassis
De kaart van Nationaal Park de Calanques; vlakbij Marseille.

De Calanques zijn pas sinds 2012 een officieel Nationaal Park, dat is nog redelijk jong voor een nationaal park. Ze worden eigenlijk de Calangues de Cassis genoemd, omdat het overgrote deel van de inhammen rondom het plaatsje Cassis ligt. Maar je vindt ze ook bij Port Miou en Marseille.

Het plaatsje Cassis is een geweldige lunchplek aan zee, met restaurantjes en een leuk centrum

Het havenplaatsje Cassis

Dit schattige plaatsje ligt tussen pijnbomen, witte rotsen en wijngaarden, en de hoogste klif in Europa: Cap Canaille. Cassis is een klein vissersdorpje, wat je bereikt via een slingerende weg door de natuur langs prachtige vissershuisjes, een mooi oud gemeentehuis, een bijzondere fontein, wat leuke winkeltjes en een kade met de lekkerste lunchadresjes direct aan zee.

Cassis , Provence, Zuid frankrijk
Cassis, met de heerlijke restaurantjes aan de kade

Sportief in de Calanques

Tussen Cassis en Marseille zijn de Calanques goed toegankelijk. Hier kan je dan ook prima wandelen via uitgezette routes.

calanques abseilen, klimmen
bergbeklimmen in de Calanques . credits: guides calanques.com

Bergbeklimmen is ook een hele goede mogelijkheid: de steile “fjorden” die uit zee steken zijn perfecte klimmuren.

Het gebied is ook geschikt voor duikers en kent een aantal hele mooie duiklocaties. Een bekende plek is de Cosquer Cave. De is echter niet toegankelijk voor publiek. Duikers kunnen deze grot in door een onderwatertunnel door te gaan.

Een goede website voor outdoor mogelijkheden: ot-cassis.com. Meer informatie over de prachtige calanques vindt je op: www.calanques13.com en over sportieve mogelijkheden als klimmen en abseilen: guides-calanques.com

kayak, abseilen, via ferrata
bergbeklimmen, abseilen en via ferrata : alles is mogelijk in de calanques     credits: guides-calanques.com

Wij verbleven op een heerlijke camping: Camping Le Mas. Een super leuke plek, aan de prachtige Côte Bleue met een geweldig strandje op loopafstand. Je vindt hier een kleine kapel op het strand. De zonsondergang bij dit lieve kerkje was voor ons steeds weer een perfecte afsluiting van de dag.


Lees hier meer informatieve verhalen over Frankrijk


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer