Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De Calanques van Cassis

Door de Mountainreporters redactie

In het Zuiden van Frankrijk, tussen de stad Marseille en La Ciotat, ligt een prachtig Nationaal park met de even zo mooie naam “de Calanques”. Dit bergmassief ligt direct aan de Cote d’Azur, met als hoogste punt de Mont Puget. Wij bezochten de Calanques de Cassis en doen hieronder verslag van onze ervaringen.

hiken calangues
hiken rondom de calanques aan de kust

Een Calanque is een soort van inham in de bergen. Eigenlijk een diepe baai of fjord. Het prachtige turquoise water van de Cote d’Azur steekt in deze streek geweldig mooi af bij de witte krijtsteenrotsen waar de inhammen zich ingeboord hebben. De witte krijtrotsen zijn miljoenen jaren oud. Je ziet ze bijvoorbeeld ook aan de kust van Noord-Frankrijk, de Jurrassic coast in Engeland, de witte kliffen van Dover en aan de Duitse oostkust. Ook zijn ze de basis van eilanden als Corsica en Sardinië.

In dit deel van Zuid-Frankrijk, bij het plaatsje Cassis, is de zeeniveau een stuk gezakt waardoor nu de diepe uitgehouwen kloven goed zichtbaar zijn.

calaques de cassis
de Calangues de Cassis

De Calanques van Cassis

Hoewel redelijk onbekend zijn de Calanques van Cassis deel van een van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Frankrijk. Er zijn prachtige tochtjes per boot te maken. je vaart dan diep de kloven in. Je kunt ook zelf een bootje huren, wat nog veel leuker is natuurlijk. Opstapplaatsen voor boottochten zijn La Ciotat, Cassis of Marseille.

Calangues de Cassis
De kaart van Nationaal Park de Calanques; vlakbij Marseille.

De Calanques zijn pas sinds 2012 een officieel Nationaal Park, dat is nog redelijk jong voor een nationaal park. Ze worden eigenlijk de Calangues de Cassis genoemd, omdat het overgrote deel van de inhammen rondom het plaatsje Cassis ligt. Maar je vindt ze ook bij Port Miou en Marseille.

Het plaatsje Cassis is een geweldige lunchplek aan zee, met restaurantjes en een leuk centrum

Het havenplaatsje Cassis

Dit schattige plaatsje ligt tussen pijnbomen, witte rotsen en wijngaarden, en de hoogste klif in Europa: Cap Canaille. Cassis is een klein vissersdorpje, wat je bereikt via een slingerende weg door de natuur langs prachtige vissershuisjes, een mooi oud gemeentehuis, een bijzondere fontein, wat leuke winkeltjes en een kade met de lekkerste lunchadresjes direct aan zee.

Cassis , Provence, Zuid frankrijk
Cassis, met de heerlijke restaurantjes aan de kade

Sportief in de Calanques

Tussen Cassis en Marseille zijn de Calanques goed toegankelijk. Hier kan je dan ook prima wandelen via uitgezette routes.

calanques abseilen, klimmen
bergbeklimmen in de Calanques . credits: guides calanques.com

Bergbeklimmen is ook een hele goede mogelijkheid: de steile “fjorden” die uit zee steken zijn perfecte klimmuren.

Het gebied is ook geschikt voor duikers en kent een aantal hele mooie duiklocaties. Een bekende plek is de Cosquer Cave. De is echter niet toegankelijk voor publiek. Duikers kunnen deze grot in door een onderwatertunnel door te gaan.

Een goede website voor outdoor mogelijkheden: ot-cassis.com. Meer informatie over de prachtige calanques vindt je op: www.calanques13.com en over sportieve mogelijkheden als klimmen en abseilen: guides-calanques.com

kayak, abseilen, via ferrata
bergbeklimmen, abseilen en via ferrata : alles is mogelijk in de calanques     credits: guides-calanques.com

Wij verbleven op een heerlijke camping: Camping Le Mas. Een super leuke plek, aan de prachtige Côte Bleue met een geweldig strandje op loopafstand. Je vindt hier een kleine kapel op het strand. De zonsondergang bij dit lieve kerkje was voor ons steeds weer een perfecte afsluiting van de dag.


Lees hier meer informatieve verhalen over Frankrijk


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer